Παραιτήθηκε ο προϊστάμενος της ΚΥΠ Α. Πενταράς

Μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις  από χάκερς και αλλες καταγγελίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας για την διαρροή τιμολογίων αγοράς υπηρεσιών εξειδικευμένης παρακολούθησης από την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών και την μακρά σιωπή που ακολούθησε η ΚΥΠ, ο Προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσία Πληροφοριών Ανδρέας Πενταράς υπέβαλε σημερα  την  παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία και έγινε αποδεκτή.

«Μετά τις πληροφορίες και τις σκιές που αφέθηκαν σχετικά με τη χρήση συγκεκριμένου λογισμικού από την KYΠ και για προστασία του μέχρι τούδε αξιοσημείωτου έργου που έχει επιδείξει η Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανδρέας Πενταράς υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος την έκανε αποδεκτή, αναφέρει γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη.20150711_pentaras

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τηλεφωνικώς τους αρχηγούς των κομμάτων, με τους οποίους προτίθεται να συζητήσει το θέμα σε προσεχή συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, αναφέρει ο κ. Χριστοδουλίδης.»

Σύμφωνα με τον   Ειδικό Ασφαλείας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Ντίνο  Παστό, η διαρροή έγινε κατόπιν παραβίασης των δεδομένων της ιταλικής εταιρείας “The Hacking Team”, η οποία παρέχει αυτού του είδους τις υπηρεσίες σε κράτη.

Συγκεκριμένα η εν λόγω υπηρεσία, διασφαλίζει την παρακολούθηση έξυπνων κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών, και υποκλοπή όλων των ειδών δεδομένων που διαθέτει ο στόχος. Η διαχείριση γίνεται από υποδομές οι οποίες βρίσκονται στη χώρα η οποία αγοράζει την υπηρεσία.

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος απο τα Μ.Μ.Ε , o Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης, έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή, με αποδέκτη τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, αναφορικά με θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την επιστολή, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, BND και NSA αντίστοιχα, με τη βοήθεια της Deutsche Telekom, επεράπη η παρακολούθηση τηλεφωνικών γραμμών σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Χθες βγήκαν στη  δημοσιότητα σειρά από τιμολόγια από τα οποία φαίνεται ότι η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών, αγόραζε λογισμικό που μολύνει κινητά τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθησή τους και υπηρεσίες για την παρακολούθηση κινητών τηλεφώνων, ίντερνετ κ.τ.λ. από την ιταλική εταιρεία «The Hacking Team», που εξειδικεύεται σε λογισμικό και συστήματα παρακολούθησης κινητών και ίντερνετ.

Η διαρροή των τιμολογίων της ΚΥΠ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε μετά που οι «Anonymous», κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους, τους υπολογιστές της «The Hacking Team».

Αναμένεται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βγουν πολλά στη φόρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το λογισμικό που μολύνει τα κινητά γίνεται «κατά παραγγελία» με συγκεκριμένα δεδομένα που αφορούν στο «θύμα» της παρακολούθησης. Αυτό επιτρέπει αφενός, αν εντοπιστεί στη συσκευή του θύματος, να διαπιστωθεί το που ακριβώς και ποια δεδομένα, στοιχεία και πληροφορίες έδινε και πού, όπως και το πώς χρησιμοποιήθηκε, δηλαδή αν και πότε ενεργοποιήθηκε κάμερα ή μικρόφωνο εξ αποστάσεως κ.τ.λ.

Από την άλλη, εκείνοι που πέτυχαν πρόσβαση στους υπολογιστές της ιταλικής εταιρείας, προφανώς είχαν πρόσβαση όχι μόνο στα τιμολόγια, αλλά και σε πληροφορίες σε σχέση με το σε ποια θύματα αποστάλθηκε το λογισμικό «Δούρειος Ιππος» με τα ιδιαίτερα του χαρακτηριστικά. Ήδη η ανάλυσή τέτοιων πληροφοριών και κώδικα προγραμματισμού, έχει αποκαλύψει αρκετά στοιχεία ως προς την ταυτότητα των «θυμάτων», είτε πρόκειται για φυσικά, είτε νομικά πρόσωπα.

Τα τιμολόγια, που δείχνουν ότι η ΚΥΠ αγόρασε συγκεκριμένες υπηρεσίες και λογισμικό από την ιταλική «The Hacking Team», αποκάλυψε χθες ο Ειδικός Ασφαλείας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Υπολογιστών, Ντίνος Παστός.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι λογισμικό και συστήματα, που επιτρέπουν την παρακολούθηση των πολιτών, έξω από τις προβλέψεις της νομοθεσίας, δηλαδή χωρίς να ακολουθείται η νενομισμένη διαδικασία και να εξασφαλίζονται τα προβλεπόμενα εντάλματα.

Μέσω του λογισμικού που όπως φαίνεται στα τιμολόγια αγόραζε η ΚΥΠ, μπορεί να έχει μέσω μόλυνσης του κινητού τηλεφώνου – στόχου – πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα, όπως αρχεία ηχητικά, βίντεο, sms, τηλεφωνήματα skype, φωτογραφίες, πληροφορίες από κοινωνικά δίκτυα και άλλα. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα ενεργοποίηση του μικροφώνου ώστε να ακούνε τον χώρο στον οποίο βρίσκεται το κινητό που έχει μολυνθεί, αλλά και να έχουν εικόνα μέσω της κάμερας χωρίς να το αντιληφθεί ο ιδιοκτήτης του κινητού.

Με βάση τα τιμολόγια που αποκάλυψε ο Ντίνος Παστός – με τελευταίο να φέρει ημερομηνία 2 Ιουλίου 2015 – η ΚΥΠ φαίνεται να έδωσε περίπου 500.000 ευρώ για λογισμικό και υποστήριξη – που φτάνει μέχρι και την διείσδυση του Δούρειου Ίππου -στην συσκευή ή συσκευές του στόχου (Φωτογραφίες κάτω).

Πρόκειται τιμολόγια – τουλάχιστον αυτά που δημοσιοποιήθηκαν – που δείχνουν για παράδειγμα αγορά: Της υποδομής για υποκλοπές από κινητά Android, με άδειες για πέντε λογισμικά ελέγχου, υπηρεσίες φυσικής προσβολής των κινητών – στόχων, προσβολή των κινητών εξ αποστάσεων και υπηρεσίες υποστήριξης για ένα χρόνο. Επίσης, άλλα τιμολόγια δείχνουν την αγορά «RCA» (Remote Control Access η απομακρυσμένη πρόσβαση), όπως και υπηρεσίες υποστήριξης του.

Οι αποκαλύψεις, αφήνουν σαφώς εκτεθειμένη την ΚΥΠ, που θα πρέπει πλέον να δώσει στους πολίτες εξηγήσεις για τα τιμολόγια, τα συστήματα υποκλοπών μέσω κινητών και τις μέχρι τώρα χρήσεις τους.

Προφανώς ,με βάση την διεθνή πρακτική, αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο μέσω μιάς ειδικής , πλήρως ανεξάρτητης και με δυνατά πληρεξούσια επιτροπής που μπορεί να διορίσει είτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είτε η Βουλή.

Ο Επικεφαλής της ΚΥΠ, σχολίασε λακωνικά προχθές τις αποκαλύψεις, δηλώνοντας πως δεν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει, υπέδειξε πως δεν υπάρχουν υπογραφές στα τιμολόγια και κατέληξε πως όλες οι ενέργειες της Υπηρεσίας είναι συμβατές με το Σύνταγμα και τους Νόμους.
Οι αποκαλύψεις απασχολούν πλέον τη δημοσιότητα σε διάφορες χώρες των οποίων μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν αυτό το κακόβουλο λογισμικό, με το οποίο τίθεται εξ αποστάσεων υπό πλήρη έλεγχο το κινητό του «στόχου».

Ταυτόχρονα, αποκαλύπτονται αυτούσια έγγραφα και πληροφορίες που αφορούν και την Κύπρο. Πέραν των τουλάχιστον επτά συνολικά τιμολογίων που δείχνουν την αγορά τέτοιων συστημάτων από την ΚΥΠ αλλά και άμεσης υποστήριξης στη χρήση του από την ιταλική εταιρεία, άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας και πολλά άλλα στοιχεία που αφορούν την Κύπρο. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, από στοιχεία που βγαίνουν στο φως διεθνώς, φαίνεται ότι το 2014 υπήρχε τακτική ηλεκτρονική αλληλογραφία μεταξύ συγκεκριμένων προσώπων της ΚΥΠ με τους Ιταλούς και κυρίως ένα στέλεχος, που αποτελούσε τον σύνδεσμο όχι μόνο για τις οικονομικές υποθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και για την ετοιμασία του κακόβουλου λογισμικού με τη μορφή «κοστουμιών» για τους στόχους που θέλει να παρακολουθεί η ΚΥΠ.

Το 2015, η ηλεκτρονική αλληλογραφία της ΚΥΠ με τους Ιταλούς πολλαπλασιάστηκε. Σε σειρά δεδομένων που αποκαλύπτονται σε ξένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο εμφανίζονται και τα πρόσωπα που διαχειρίζονται το λογισμικό και τις υποκλοπές από πλευράς ΚΥΠ. Το στέλεχος της ΚΥΠ, που έχει παραδοσιακά αρμοδιότητα για τέτοια συστήματα στην υπηρεσία, ελάχιστη επαφή φαίνεται να έχει με τους Ιταλούς. Τα στοιχεία, για κύριο ρόλο και έλεγχο της εξελιγμένης παρακολούθησης ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πάντως, δεν συνάδουν με την πρακτική πλήρους ελέγχου της χρήσης του συστήματος κάτω από τις διαδικασίες της ΚΥΠ, επισημαίνουν έμπειροι παλαίμαχοι της υπηρεσίας.

Μεταξύ άλλων δεν αποκλείεται τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες να ξεσπάσουν σοβαρά σκάνδαλα από τις αποκαλύψεις, αφού πέραν των άλλων έχει διαρρεύσει και τεράστιος όγκος πληροφοριών με τους κώδικες του κακόβουλου λογισμικού, που περιέχει και τα δεδομένα των «στόχων», οπότε μπορεί να γίνει γνωστό το ποιοι είναι. Σε άλλες περιπτώσεις, τα ψηφιακά δεδομένα των «στόχων» περιέχονται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που διέρρευσε, αφού στέλνονταν στoν M.L. της Hacking Team για την ετοιμασία κακόβουλου λογισμικού στα μέτρα του «στόχου».

Χθες, μετά την πίεση της συνεχιζόμενης αποκάλυψης στοιχείων για το θέμα, ο κ. Πενταράς αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσε και δηλωνε:.  «Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην αγορά συστήματος συλλογής στρατηγικών πληροφοριών με τεχνικά μέσα, θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε ότι, σύμφωνα με την πάγια και διαχρονική πρακτική, η ΚΥΠ ενισχύεται με τεχνικό εξοπλισμό ακολουθώντας όλες τις νόμιμες και προβλεπόμενες διαδικασίες», δηλώνει ο Α. Πενταράς, υποδεικνύοντας ότι τα κονδύλια μειώθηκαν λόγω κρίσης.

«Ο εν λόγω τεχνολογικός εξοπλισμός αξιοποιείται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο της εθνικής αποστολής της ΚΥΠ», προσθέτει, στο πλαίσιο διατήρησης μιας επιχειρησιακά αξιόπιστης Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και υπενθυμίζει τις συνθήκες, όπως η κατοχή, οι ασύμμετρες απειλές και η αστάθεια στην περιοχή. Ο Προϊστάμενος της ΚΥΠ υπενθυμίζει την επιτυχία της ΚΥΠ στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με την υπόθεση της αμμωνίας.Τέλος ο κ. Πενταράς δήλωνε έτοιμος για κοινοβουλευτικό έλεγχο, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί νομοσχέδιο για την ΚΥΠ στη Βουλή.