Διεργασίες για εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου απο την Ελληνική Τράπεζα

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διεργασίες για ενδεχόμενη εξαγορά της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου από την Ελληνική Τράπεζα.ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ - ΚΥΠΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το  ΚΥΠΕ, στελέχη της Ελληνικής και εξειδικευμένοι σύμβουλοι από την περασμένη Κυριακή διενεργούν έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην Τράπεζα Πειραιώς, ένας έλεγχος ο οποίος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Τραπεζικές πηγές επιβεβαίωσαν τη διενέργεια του ελέγχου, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει κατ` ανάγκη ότι η εξαγορά βρίσκεται κοντά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα σενάρια περιλαμβάνουν όλες τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών με την Ελληνική Τράπεζα, κτίζοντας πάνω στην άνετη της ρευστότητα, να φαντάζει ως η βασική υποψήφια για να εκτελέσει αυτές τις εξαγορές, εφόσον προχωρήσουν οι διεργασίες και πάντα υπό την αίρεση των εποπτικών αρχών.

Παράλληλα, οι διεργασίες αυτές παρακολουθούνται στενά και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ και η Τρόικα έχει γνώση των όλων εξελίξεων.

Εξάλλου, τραπεζικές πηγές εκτίμησαν πως τέτοιες κινήσεις αναμένεται να βοηθήσουν στην περαιτέρω σταθεροποίηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος με τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου, ενός τραπεζικού ιδρύματος χωρίς καμία κρατική παρέμβαση και χωρίς καμία εξάρτηση ρευστότητας από Κεντρικές Τράπεζες.

Να σημειωθεί ότι σενάρια για εξαγορά θυγατρικών ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο εξυφαίνονταν πολύ πριν προκύψει η έντονη αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Ωστόσο η κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας φαίνεται ότι έδωσε νέα δυναμική στις όλες διεργασίες.

Χθες η Ελληνική Τράπεζα σχολιάζοντας δημοσιεύματα Μ.Μ.Ε  τα οποία συνδέουν την Ελληνική Τράπεζα με την απόκτηση τραπεζικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, ανέφερε ότι δεν έχει να ανακοινώσει οτιδήποτε.

«Εάν και εφόσον υπάρξει οτιδήποτε ανακοινώσιμο, θα το πράξει με τον κατάλληλο τρόπο βάσει της ενδεδειγμένης διαδικασίας, όπως καθορίζεται από τους ισχύοντες κανονισμούς των εποπτικών Αρχών», αναφέρεται.Όπως αναφέρεται, δεδομένων των ευρύτερων εξελίξεων, οποιαδήποτε φημολογία προκαλεί αχρείαστη αναστάτωση στο τραπεζικό σύστημα και στο επενδυτικό κοινό γενικότερα.