Το ΔΝΤ προειδοποιεί:« Μετά την Ελλάδα ακολουθεί η Ιταλία…»

rentsi-tsipras_2«Αν δεν αντιμετωπισθούν οι εξελίξεις της ελληνικής κρίσης, με μια ισχυρή πολιτική απάντηση, οι εξελίξεις αυτές μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην Ιταλία, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών», αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ για τις πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης και στην Ιταλία.

Ετσι εξηγείται και η προσπάθεια του Ιταλού πρωθυπουργού Μ.Ρέντσι να υπάρξει άμεση λύση του ελληνικού ζητήματος, εντός της ευρωζώνης με το χθεσινό μήνυμά του στο tweeter που απεκρύβη απ’όλα τα συστημικά ΜΜΕ .

Προφανώς αυτό απασχολεί και τον αμερικανό Πρόεδρο Μ. Ομπάμα ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και με την Γερμανίδα καγκελάριο Α.Μέρκελ, λίγο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Στην Γερμανίδα καγκελάριο τόνισε ότι “Πρέπει να βρεθεί λύση πάση θυσία με την Ελλάδα με μεταρρυθμίσεις από την πλευρά την Αθήνας, αλλά και αναδιάρθρωση του χρέους από την πλευρά των δανειστών”.
Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στον κ. Ομπάμα την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ  ( σε επίπεδο τραπεζών ) είναι πολύ εκτεθειμένες σε ιταλικά ομόλογα που ανέρχονται σε μερικά δισεκ. δολάρια.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο  λοιπόν που μετά το ελληνικό δημοψήφισμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι “έσπασε” τις “αλυσίδες” του Βερολίνου και ζήτησε να υπάρξει “αύριο κι όλας” λύση για την Ελλάδα, αλλά το κυριότερο ζήτησε να “οικοδομηθεί μια νέα Ευρώπη” και το σημαντικότερο είναι ότι ζητεί “να σπάσουν τα δεσμά της γραφειοκρατίας και των κανονισμών που μας κρατούν φιλακισμένους”!

Είναι εξαιρετικά σημαντική η χθεσινή παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού, γιατί ενώ βρίσκεται στην πρώτη “τετράδα” των προβληματικών χωρών πλην της Ελλάδος (Ιταλία, Γαλλία, ισπανία, Πορτογαλία) ήταν “δεμένος” στο άρμα του Βερολίνου πλήρως.

“Είναι η ώρα να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη, να μην σταθούμε στους κανονισμούς και την γραφειοκρατία, αλλά στην πολιτική και στις αξίες”, ζητά με μήνυμά του στο facebook ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.