Τι ζήτησε με την επιστολή του στους δανειστές ο Τσίπρας

ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ-ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Στην δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, με τη νέα πρόταση που υπέβαλε χθες η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς. Από το εν λόγω έγγραφο προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών, αλλά ζητά τροποποιήσεις, όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά, η πιο ομαλή κατάργηση του ΕΚΑΣ, αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και ψήφιση νέου πλαισίου για
τις εργασιακές σχέσεις.newego_LARGE_t_1101_54528344_type12713

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται έτοιμος να αποδεχθεί τους όρους των δανειστών που έπεσαν στο τραπέζι αυτό το σαββατοκύριακο μόνο με λίγες, μικρές τροποποιήσεις, σύμφωνα με δισέλιδη επιστολή του πρωθυπουργού προς τους δανειστές που δημοσιοποίησαν πρώτα οι Financial Times και φέρει ημερομηνία 30 Ιουνίου.
Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος των FT, Peter Spiegel, στην επιστολή προς την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αναλύεται περαιτέρω το χθεσινό αίτημα για παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα που έχει ήδη λήξει και για το τρίτο πακέτο που διεκδικεί η Ελλάδα, ύψους 29,1 δισ. ευρώ.
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ, αλλά ζητά την διατήρηση της ειδικής έκπτωσης του 30% για τα ελληνικά νησιά.
Στο επίσης ακανθώδες θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ο Τσίπρας ζητά οι αλλαγές για την σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2022, να ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο και όχι άμεσα. Ακόμη, συμφωνεί στην κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019, αλλά ζητά η κατάργηση να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς από ότι ζητούν οι δανειστές.
Παρότι το πρόγραμμα έχει ήδη λήξει, η εν λόγω επιστολή του Αλ. Τσίπρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για νέο πρόγραμμα διάσωσης, εντός των επόμενων ημερών εκτιμά ο Peter Spiegel και ήδη η δημοσιοποίηση της επιστολής φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς εκλαμβάνεται ως διάθεση συμβιβασμού από την ελληνική πλευρά.

Η νέα πρόταση Τσίπρα αναμένεται να συζητηθεί στην απογευματινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 18.30. Ωστόσο πηγή της ευρωζώνης την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters, «η επιστολή Τσίπρα περιέχει στοιχεία που οι υπουργοί δύσκολα θα αποδεχθούν».
«Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχεται όλους τους όρους των δανειστών»
Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές που διευκρινίζουν ότι «τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές «η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM, ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική».
Όπως αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου, η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνει:
– Διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
– Αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
– Νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
– Μη εφαρμογή των μέτρων της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
– Πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Επισημαίνουν ακόμη οι κυβερνητικοί κύκλοι ότι σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

 

Ολόκληρη η  νέα πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους Θεσμούς.

Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
κ. Μάριο Ντράγκι
Προς την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ
κα Κριστίν Λαγκάρντ

Αγαπητή Γενική Διευθύντρια, αγαπητοί Πρόεδροι,
Γράφω για να σας ενημερώσω για τη θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας έναντι του καταλόγου των Προαπαιτούμενων της Συμφωνίας σε Τεχνικό Επίπεδο όπως δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2015 στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής.
Η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να δεχθεί αυτή τηΣυμφωνία σε Τεχνικό Επίπεδο έπειτα από τις ακόλουθες τροποποιήσεις, προσθήκες ή αποσαφηνίσεις, ως μέρος μιας παράτασης του εκπνέοντος προγράμματος του EFSF και της νέας Δανειακής Συμφωνίας με το ESM για την οποία υποβλήθηκε αίτημα σήμερα, Τρίτη 30 Ιουνίου 2015.
Όπως θα επισημάνετε, οι τροποποιήσεις μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται πλήρως την συνοχή και την αξιοπιστία του σχεδιασμου του συνολικού προγράμματος.
1. Μεταρρύθμιση ΦΠΑ
Διατήρηση της έκπτωσης του 30% στα νησιά, η οποία θα εφαρμοσθεί επί των νέων συντελεστών.
2. Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα:
Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων στο 100% και σταδιακή εξάλειψη της προνομιακής φορολογικής αντιμετώπισης των αγροτών (περιλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τον ειδικό φόρο στο ντίζελ) έως το τέλος του 2017. Μείωση της οροφής των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατ. ευρώ το 2017 μέσω μιας στοχευμένης ομάδας δράσεων, περιλαμβανομένης μιας μείωσης του συνόλου των υπαλλήλων και των προμηθειών.
3. Συντάξεις:
Η μεταρρύθμιση του 2010 θα εφαρμοσθεί πλήρως, αλλά η μεταρρύθμιση του 2012 (παράγοντας βιωσιμότητας) θα αναβληθεί έως ότου εφαρμοσθεί η νέα νομοθετική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο 2015. Το ΕΚΑΣ θα εξαλειφθεί σταδιακά έως το τέλος του 2019, αλλά χωρίς οποιαδήποτε άμεση ενέργεια έναντι του κορυφαίου 20% των δικαιούχων.
Όλοι οι φόροι υπέρ τρίτων θα εξαλειφθούν σταδιακά έως το τέλος του 2017, αρχίζοντας από τις 31 Οκτωβρίου 2015.
4. Αγορές εργασίας:
Το νέο πλαίσιο θα νομοθετηθεί το φθινόπωρο 2015.
5. Αγορές προϊόντων:
Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων συστάσεων από την εργαλειοθήκη 1 του ΟΟΣΑ (τουριστικές μισθώσεις, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, κώδικας δεοντολογίας για παραδοσιακά τρόφιμα και ευρωκώδικες για τα δομικά υλικά), εργαλειοθήκη 2 (ποτά και πετρελαϊκά προϊόντα) και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών και των δικαστικών επιμελητών, απελευθέρωση της αγοράς για τα γυμναστήρια και εξάλειψη σημαντικού ποσοστού φόρων υπέρ τρίτων.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, εφαρμογή ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος που περιλαμβάνει:
-Δημιουργία One-Stop-Shop (OSS) υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις (ανάλυση βέλτιστης πρακτικής, καθώς και ένας ήδη προετοιμασμένος και ολοκληρωμένος σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ συνολικός οδικός χάρτης)
– Άμεση πραγματοποίηση μιας συνολικής αξιολόγησης του ανταγωνισμού σε συγκεκριμένους τομείς που χαρακτηρίζονται από ολιγοπωλιακές πρακτικές (π.χ. κατασκευές, χονδρεμπόριο, αγροτικά προϊόντα, μέσα ενημέρωσης κλπ.) και ανάλογη υιοθέτηση συστάσεων (οδικός χάρτης και χρονοδιάγραμμα που έχουν ήδη ετοιμαστεί από τον ΟΟΣΑ).
-Ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωρισθεί από την ΔΕΗ σε μια χωριστή νομική οντότητα που θα τελεί υπό πλειοψηφικό κρατικό έλεγχο.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υποστήριξή σας.