Μέρκελ-Σόιμπλε: Καμία διαπραγμάτευση πριν το δημοψήφισμα

Πριν το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για νέο πρόγραμμα, δήλωσαν κυνικά η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και ότι με τη λήξη του προγράμματος δεν υφίστανται πλέον οι τελευταίες προτάσεις του Eurogroup.merkel-soimple-620x320

«Δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στις συνομιλίες αλλά δεν γίνεται να διαπραγματευτούμε νέο πρόγραμμα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής. Είναι δικαίωμα της Ελλάδας να διοργανώσει δημοψήφισμα, ωστόσο έχουν και οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης το δικαίωμα να αντιδράσουν και δεν χρειάζεται να φοβούνται οικονομική καταστροφή από την αναταραχή στην Ελλάδα», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στην γερμανική βουλή.
«Ο καλός Ευρωπαίος δεν είναι αυτός που κάνει μια συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα» σημείωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι πλέον πιο ισχυρή.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε ο οποίος μιλώντας νωρίτερα, τόνισε ότι δεν υφίσταται μια βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία μετά την χθεσινή λήξη του ελληνικού προγράμματος.
Επεσήμανε ότι δεν έχει νόημα να διεξάγονται συνομιλίες πριν το δημοψήφισμα, ενώ τόνισε ότι η οικονομική κατάσταση στην χώρα μας επιδεινώνεται και ο ίδιος λυπάται όπως είπε για τον ελληνικό λαό.
Ο Β. Σόιμπλε συμπλήρωσε ότι οι εταίροι τήρησαν τους κανόνες και έδειξαν ευελιξία και υπογράμμισε ότι αν όλοι έκαναν το ίδιο, τώρα η Ελλάδα δεν θα βρισκόταν σε απελπιστική κατάσταση, ενώ θύμισε ότι έχει ήδη γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις για το τί μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, σημειώνοντας «είμαστε ανοιχτοί σε όλα», αλλά σημείωσε ότι δεν είναι βέβαιο αν θα μπορούσε να ετοιμαστεί ένα πρόγραμμα του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) πριν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.