Οι πιλότοι κέρδισαν η Εταιρεία τους έχασε…

 

  • Ενα ακόμη  μεγάλο βαρίδι προστέθηκε στις Κυπριακές Αερογραμμές που καλούνται να αποζημιώσουν με εκατομμύρια τους πιλότους που κέρδισαν προσφυγή από το 2005

 

Ακόμη πιο βαρύ είναι το κλίμα και πολύ πιο σκοτεινή η προοπτική στις Κυπριασκές Αερογραμμές μετά την σημερινή δικαστική απόφαση με την οποία δικαιώνονται οι πιλότοι της Εταιρείας στην προσφυγή που καταχώρησαν, σχετικά με περικοπές που έτυχαν στους μισθούς και τα ωφελήματά τους το 2005. Οι πιλότοι , μέσω του δικηγόρου τους Κωνσταντίνου Καντούνα υποστήριξαν στο Δικαστήριο ότι παράνομα έγιναν οι αποκοπές γιατί δεν ήταν με τη συγκατάθεση των ίδιων και της Συντεσχνίας τους.cyprusairways_607_455_577_324

Μετά από αυτή την εξέλιξη αναμένεται ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα επιβαρυνθούν με την καταβολή αποζημιώσεων προς τους πιλότους οι οποίες ανέρχονται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ.   Κι αυτό στην πιο κρίσιμη καμπή που διέρχεται ο εθνικός αερομεταφορέας, ο οποίος είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει πολύ πιεστικά οικονομικά προβλήματα . Δεδομένου μάλιστα ότι δεν κατάφερε να επανέλθει σε κερδοφόρα πορεία, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει αν βεβαίως το κράτος δεν προχωρήσει στην καταβολή πρόσθετων ενισχύσεων. Κάτι τέτοιο   όμως δεν αναμένεται εφόσον ήδη εκδικάζετια στις Βρυξέλλες το θέμα της αύξησης κεφαλαίου και προηγούμενων επιδοτήσεων που διοχετεύτηκαν στην Εταιρεία και σύντομα προβλέπεται ότι θα εκδοθεί η οριστική απόφαση της Ευρωπαίκής Επιτροπής Ανταγωνισμού που έχει προκριθεί ότι θα είναι καταδικαστική για τις ΚΑ.   Αυτό ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί με τί ισοδυναμεί.

Δεδομένου ότι οι προσφυγές των πιλότων κατά της Εταιρείας τους ήταν ατομικές η απόφαση του Δικαστηρίου αφορούσε σήμερα την προσφυγή του κ. Χρύσανθου Χατζηχρυσάνθου ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Συντεχνίας των πιλότων ΠΑΣΥΠΙ. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει «τί θα κάνει η άλλη πλευρά » σε σχέση με την καταβολή των ποσών που έχει επιδικάσει το Δικαστήριο και ότι είναι ένα θέμα που θα συζητήσει με την Διοίκηση-Διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών. Η απόφαση αυτή αναμένεται να ισχύσει και να καλύψει και τους υπόλοιπους πιλότους που έχουν προσφύγει επίσης ατομικά για τον ίδιο λόγο στο Δικαστήριο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών είχε καταλήξει σε απόφαση υπέρ των πιλότων και το 2009. Ομως η απόφαση ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για λόγους μη ορθής διαδικασίας που ακολουθήθηκε και όχι ουσίας. Ηταν σχέδόν βέβαιο ότι και αυτή η απόφαση θα ήταν καταδικαστική κατά των Κυπριακών Αερογραμμών εφόσον το αντικείμενο της υπόθεσης που είχε ενώπιον του το Δικαστήριο ήταν το ίδιο.

Οι πιλότοι το 2005 είχαν διαφωνήσει με το στρατηγικό σχέδιο διάσωσης που είχε τεθεί τότε σε εφαρμγοή και δεν έκαναν αποδεχτές τις αποκοπές μισθών που αποφάσισε να επιβάλει η Εταιρεία. Οι υπόλοιπες τέσσερις Συντεχνίες έδωσαν τη συγκατάθεσή τους και έτγιναν αποκοπές στους μισθούς τους. Ωστόσο είχαν προειδοποιήσει πως αν οι για οποιδήποτε λόγο εξαιρούσαν τους πιλότους αυτό δεν θα γινόταν αποδεκτό από καμιά άλλη Συντεχνία.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ακόμη και πρόσφατα που αποφασίστηκε για λόγους εξοικονομήσεων να μειωθούν οι   εισφορές της Εταιρείας προς τα Ταμεία Προνοίας από 9% σε 1% για τους πιλότους και από 8% σε 1% για το υπόλοιπο προσωπικό οι πιλότοι πάλι δεν υπέστησαν αυτή την περικοπή. Ο λόγος είναι γιατί προσέφυγαν στο Δικαστήριο καταγγέλλοντας την Εταιρία τους ότι ενήργησε παράνομα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Η Διεύθυνση θεωρώντας ότι είχε παρανομήσει συμμορφώθηκε αμέσως και επέστρεψε στους πιλότους όλες τις αποκοπές που είχε κάνει, επαναφέροντας στο 9% την εισφορά της στο Ταμείο Προνοίας τους. Το υπόλοιπο προσωπικό, περιλαμβανομένων και των διευθυντικών στελεχών όμως υφίστανται αυτή την αποκοπή από τον Ιανουάριο του 2014 η οποία όπως προαναφέραμε έπεσε στο 1% από 8%, με αποτέλεσμα να νομιμοποιούνται οι υπόλοιπες Συντεχνίες και οι διευθυντές να υποστηρίζουν ότι στις Κυπριακές Αερογραμμές ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Να αναφέρουμε ότι τις Κυπριακές Αερογραμμές στο Δικαστήριο εκπροσωπεί πάντοτε στο Δικαστήριο ο Νομικός της Σύμβουλος Πόλυς Πολυβίου. Να αναφέρουμε επίσης ότι ένας από τους πιλότους που έχει καταχωρήσει αγωγή στο Δικαστήριο και δεν την έχει αποσύρει είναι και ο Πανίκος Χειμώνας ο οποίος τελεί καθήκοντα μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών.