Βαρύ κτύπημα για τον τουρισμό οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας !

 *700.000 Ρώσοι τουρίστες υπολογίζονται φέτος όμως του χρόνου αναμένεται καθίζηση της τάξης του 15-20%

 

 

Ενώ φέτος η ρωσική αγορά κατέγραψε την καλύτερη επίδοση σε αριθμό επισκεψιμότητας τουριστών προς την Κύπρο, η προπτική για τον επόμενο χρόνο δεν προδιαγράφεται ενθαρρυντική καθότι οι εκτιμήσεις κλίνουν προς μείωση του τουρισκού ρεύματος από αυτή την μεγάλη αγορά μεταξύ 15-20%.aqua-sol

Φέτος, ο συνολικός αριθμός των Ρώσων που επισκέπτονται  το νησί μας ανεβαίνει   γύρω στις 700.000 και είναι η καλύτερη επίδοση που είχαμε μέχρι τώρα από την αγορά της Ρωσίας, η οποία χρόνο με το χρόνο τα τελευταία δέκα χρόνια βελτι ωνόταν με έντονους με ρυθμούς για να καταλάβει τη δεύτερη θέση μετά την αγγλική αγορά, που παρά τη μείωση που υφίσταται διατηρεί τα σκήπτρα της πρωτιάς.

Ωστόσο, η πολιτική των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση εναντί ον της φίλης χώρας και η μη διαφοροποίηση της κυβέρνησης μας από τους υπόλοιπους εταίρους μας στην Ε.Ε άρχισε να αντανακλά τις αρνητικές επιπτώσεις της, παρόλο που επίσημα δεν επιθυμείται να προβάλλεται αυτό ως λόγος για την διακοπή της ανοδικής δυναμικής των Ρώσων τουριστών προς το νησί μας. Τουριστικοί παράγοντες που θέλουν να βλέπουν αντικειμενικά τα πράγματα κρίνουν όμως ότι οι κυρώσεις με τις οποίες συντάχθηκε και η δική μας χώρα διαδραματίζουν τον κυριότερο λόγο όσον αφορά την παρατηρούμενη μείωση. <<Είναι αδιανόητο να ψηφίζεις κατά μίας χώρας με την οποία διατηρείς άριστες πολιτικές, οικονομικές και τουριστικές σχέσεις και αυτό το πράγμα να μην έχει επίπτωση>>, δήλωσε στην e- shocknews τουριστικός παράγοντας που δραστηριοποιείται στην περιοχή Αγίας Νάπας και Πρωταρά.  Πέραν από την επίσημη πολιτική σε κρατικό επίπεδο, οι απλοί Ρώσοι πολίτες είναι αρκετά πολιτικοποιημένοι και λαμβάνουν υπόψη τις πολιτικές που ακολουθούν οι χώρες που επισκέπτονται έναντι της δικής τους. Αυτό, μας δήλωσε, ο ίδιος παράγοντας το διαπιστώνουμε, γιατί συζητάμε μαζί τους και βλέπουμε πως σκέφτονται.

Είναι ενδεικτικό ότι χωρες που έμειναν ουδέτερες και δεν συντάχθηκαν με τις πολιτικές των ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Ρωσίας στη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης , όπως το Ισραήλ, η Τουρκία, η Αίγυπτος και άλλες προγραμματίζουν τον επόμενο χρόνο να έχουν νέο μπουμ στην αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών στη χώρα τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προοπτικές διάθεσης των αγροτικών και άλλων προϊόντων τους , σε αντίθεση με την Κύπρο που έχει φέρει τους παραγωγούς-εξαιτίας αυτής της άφρονης τακτικής- σε απόγνωση.

Ο ΚΟΤ , σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Φιλελευθέρου εκτιμά ότι ο λόγος που τον επόμενο χρόνο η Κύπρος θα έχει μείωση στο τουριστικό ρεύμα είναι γιατί το 2015 η μείωση του εξερχόμενου τουρισμού θα είναι   από τη Ρωσία είναι μειωμένη φέτος κατά 30% ενώ το 2015 η μείωση υπολογίζεται μεταξύ 40 και 50%. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν λειτουργούν με μαθηματικές εξισώσεις, αλλά επηρεάζονται από τις σχέσεις που κτίζουμε ως κράτος με τα υπόλοιπα κράτη.

 

 

 

 

Υπάρχει καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση των δανειοδοτήσεων των   ξενοδοχειακών επιχειρήσεων . Πρέπει να κινηθούν τάχιστα . Σε ανταγωνιστικούς μας προορισμούς οι δανειοδοτήσεις έχουν πολύ πιο μακρά πνοή όσον αφορά τη διάρκεια της ισχύος τους, δηλαδή τα 15 με 20 χρόνια σε αντίθεση με 7-8 χρόνια που ισχύουν στην Κύπρο και το ύψος των επιτοκίων που μας θέτει σε πολύ δυσμενή θέση έναντι των ανταγωνιστών μας. . Στην Κύπρο επιβαρυνόμαστε με διπλάσια επιτόκια έναντι των αντίστοιχων που επικρατούν στην Ε.Ε.

Τίθ ναησυχείτε.

Είναι μία εξέλιξη Μερ προ πληρωμένς που γίνονταν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία 200 300 εκ. τα τελευταία τρία χρόνια κατά την περίοδο Οκρτωβρίου-Νοεμνβρίου βοηθήθηκαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να προχωρούν σε ανακαινίσεις αναβαθμίσεις που απαιτεί το έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Οι συνθήκες που διανύουμε έιναι αρκετά ρευστές και όλοι είμαστε μάτρτυρες στο πολιτικοοικονομικό σκηνικό που επικρατεί τώρα λόγω του ρωσοουκρανικού σξηνικού και αυτό έχει οδηγήσει σε περιορισμό του εξερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία προς ευρωπαϊκές χώρεες .

Εχει δυναμική η ρωσική αγορά φέτος αναμένουμε να φθάσουμε τους 700.000 τουρ΄σιτες . Οπόταν μια μείωση της τάξης του 15-20 % θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον τουρισμό μας. Αποτέλσε αντικείμενο σύσκεψης με τον αρμόδιο Υπουργό τον ΚΟΤ και τους άλλους τουριστικούς φορείς για να συνεκτιμηθεί η κατάσταση και να προβούμε στις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να συνεκτιμήσουμε