Ανησυχίες κομμάτων για τη μείωση τουρισμού απο Ρωσία το 2015

39068411524AAC813B181C7ECEF87E3A-300x167Τις έντονες ανησυχίες τους εκφράζουν τα κόμματα ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ   για τις αρνητικές προβλέψεις του ΚΟΤ σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών από τη Ρώσικη Ομοσπονδία για το 2015.

Το ΑΚΕΛ  με ανακοίνωση του αναφέρει  ότι «με  δεδομένο ότι η τουριστική βιομηχανία γενικότερα και ειδικότερα η Ρώσικη αγορά, είχε καθοριστική συμβολή στην απάμβλυνση των καταστροφικών επιπτώσεων που έφεραν στην οικονομία οι αποφάσεις του Μαρτίου του 2013, η πιθανή επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΚΟΤ θα επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες στην κυπριακή οικονομία.

Ως εκ τούτου, προστιθεται στην ανακοίνωση,  η κυβέρνηση, ο ΚΟΤ και γενικότερα όλοι οι συναρμόδιοι φορείς έχουν καθήκον να ενεργήσουν προληπτικά και αποφασιστικά για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης.

Αφενός, απαιτούνται εξειδικευμένα μέτρα στήριξης και προώθησης του τουριστικού προϊόντος στη Ρωσική αγορά. Προληπτικά, σε αντισταθμιστική κατεύθυνση, θα πρέπει να ληφθούν ανάλογα μέτρα στήριξης σε ήδη έτοιμες αγορές όπως η Γερμανική και η Σκανδιναβική. Αφετέρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος που παρατηρείται στη Ρωσική τουριστική αγορά, οφείλεται στις κυρώσεις από πλευράς ΕΕ, απαιτείται ο τερματισμός των μέτρων αυτοτιμωρίας που επιβάλλει η ΕΕ σε κράτη μέλη της, η διαφοροποίηση της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και η διεκδίκηση αντισταθμιστικών μέτρων και αποζημιώσεων για τη ζημιά που η Κύπρος υφίσταται από τις πολιτικές της ΕΕ.

Το  ΑΚΕΛ  καταλήγοντας αναφερει  ότι θα επιδιώξει  την εγγραφή σχετικού θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για αυτεπάγγελτη εξέταση.

Ζητείται η λήψη μέτρων 

Το ΔΗΚΟ σε  ανακοίνωση  του καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για αποκατάσταση των σχέσεων μας με τη Ρωσία.Εκφράζει την ανησυχία του, καθώς εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, η χώρα θα υποστεί νέο πλήγμα σε ότι αφορά το μοναδικό προσοδοφόρο της τομέα, τον τουρισμό.
«Ακόμη πιο ανησυχητικές, αναφέρει το ΔΗΚΟ ,  είναι οι εκτιμήσεις που αφορούν στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία, καθώς φαίνεται πως οι Ρώσοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην κυπριακή αγορά.
Κατανοούμε, βεβαίως, σημειώνετι στην ανακοίνση ,  τους παρεμφερείς λόγους (ουκρανικό, εμπάργκο Ε.Ε. ισοτιμία ρουβλίου – ευρώ) που πιθανόν να επηρεάζουν τις αφίξεις Ρώσων τουριστών, ωστόσο, δεν μπορούμε να παραγνωρίσομε τα αρνητικά δημοσιεύματα στο ρωσικό Τύπο για τη στάση της Κύπρου έναντι της Ρωσίας, που ενδεχομένως να ασκούν επιπρόσθετη αρνητική επιρροή.
Τέλος καλείται η   κυβέρνηση «να λάβει μέτρα για να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας με τη Ρωσία και να αναστραφεί η αρνητική τάση του τουριστικού ρεύματος.»