Απάντηση Νομικής Υπηρεσίας στα περι «κήτους διαφθοράς» στα πετρελαιοειδή

Για ελαφρότητα και επιπολαιότητα με την οποία παρουσιάζονται και διαστρεβλώνονται σοβαρά νομικά θέματα, κάνει λόγο η Νομική Υπηρεσία αναφορικά με χθεσινές δηλώσεις οι οποίες έγιναν κατά τη διάρκεια και μετά από τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου από τον τέως πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού Κωστάκη Χριστοφόρου και από Βουλευτές.NOMIKH-YPHRESIA-700x484

“Εκπλήττει πραγματικά η ελαφρότητα και επιπολαιότητα με την οποία παρουσιάζονται και διαστρεβλώνονται σοβαρά νομικά θέματα, δημιουργώντας στην κοινή γνώμη εσφαλμένες εντυπώσεις περί συμπαιγνίας και ενδεχόμενης διαφθοράς”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι πρόκειται για ένα καθαρά νομικό θέμα, και τα σχόλια που έγιναν στη Βουλή ως προς το θέμα τούτο “και οι αιχμές που αφέθηκαν εναντίον τόσο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όσο και της Νομικής Υπηρεσίας και άλλων εμπλεκομένων, από τον κ. Κ. Χριστοφόρου και από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, είναι άκρως ατυχείς και θα έπρεπε να αποφεύγοντο, έχοντας δημιουργήσει ένα μεγάλο θέμα εκ του μηδενός”.

Σημειώνει ότι όπως θα έπρεπε να γνωρίζει και ο τελευταίος νομικός με στοιχειώδεις γνώσεις διοικητικού δικαίου, σε μια δικαστική διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία προσβάλλεται η νομιμότητα της απόφασης ενός διοικητικού οργάνου, όπως της ΕΠΑ, “αφ΄ης στιγμής εγείρεται θέμα νόμιμης συγκρότησης ή σύνθεσης του οργάνου που έλαβε την απόφαση, είναι αυτονόητο και καλά νομολογημένο, ότι προέχει η εξέταση αυτού του θέματος κατά προτεραιότητα παντός άλλου”.

Στην ανακοίνωση η Νομική Υπηρεσία εξηγεί ότι ο απλός λόγος προς τούτο είναι ότι “εάν έπασχε για οποιονδήποτε λόγο η συγκρότηση και/ή η σύνθεση του οργάνου, τότε αναπόφευκτα θα έπασχε και θα θεωρείτο παράνομη και η οποιαδήποτε απόφαση λήφθηκε από το όργανο τούτο”.

“Αυτό δε ακριβώς συνέβη στην υπόθεση Exxon Mobil Cyprus Ltd και άλλοι v. Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (2011) 3 ΑΑΔ 449 με την απόφαση στην οποία η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, (13 Δικαστές), έκριναν ότι ο διορισμός του τότε Προέδρου της ΕΠΑ κ. Κωστάκη Χριστοφόρου, από το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν παράνομος. Εφόσον δε ο διορισμός του κρίθηκε παράνομος, παράνομη ήταν και η απόφαση που πήρε, υπό την προεδρία και με τη συμμετοχή του, η ΕΠΑ, για επιβολή προστίμων σε εταιρείες πετρελαιοειδών”, αναφέρει η Νομική Υπηρεσία.

Ξέσπασμα Π.Κληρίδη

Εξάλλου παρεμβαίνοντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, και φανερά ενοχλημένος, ο Πέτρος Κληρίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο της Επιτοπής βουλευτή του ΔΗΣΥ  κ. Γ.Γεωργίου ότι προέβη σε δηλώσεις περί διαφθοράς, υιοθετώντας τις απόψεις του τέως προέδρου της ΕΠΑ και χωρίς να λάβει την αντίθετη άποψη.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χριστοφόρου, επί προεδρίας του οποίου λήφθηκε η απόφαση για επιβολή προστίμου €42,9 εκατομμυρίων σε τέσσερις εταιρείες, και η οποία ακυρώθηκε με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2011, ζήτησε και παρευρέθηκε στη συνεδρία η οποία εξέταζε τα σχόλια της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης για την ΕΠΑ.

Ο κ. Κληρίδης επανέλαβε πως η απόφαση για επιβολή προστίμου ακυρώθηκε διότι δεν ήταν νόμιμη η συγκρότηση του οργάνου και όχι για άλλους λόγους, απαντώντας επί της ουσίας στους υπαινιγμούς του κ. Χριστοφόρου.

«Εάν ο κ. Γεωργίου άκουγε την αντίθετη άποψη, δεν θα προέβαινε σε αυτές τις δηλώσεις» πρόσθεσε, σημειώνοντς πως είναι «εκπληκτικό το πως η βουλή επέτρεψε στον κ. Χριστοφόρου να έρθει μετά από τέσσερα χρόνια και να κάνει λόγο για διαπλοκή της Νομικής υπηρεσίας»