Ειντε:Ολοι ευθυγραμμισμένη προς την διαδικασία επίλυσης του κυπριακού

Η διεθνής κοινότητα στηρίζει πολύ σθεναρά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Ειντε, ο οποίος έγινε το μεσημέρι δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της αυριανής συνάντησης των ηγετών.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ –  ESPEN BARTH EIDE

Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι τόσο η διεθνής κοινότητα, τα ΗΕ, η ΕΕ αλλά και το κλίμα που επικρατεί στο νησί, είναι ευθυγραμμισμένα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη παραμένουν πολλά που πρέπει να επιλυθούν, θέματα τα οποία είναι σημαντικά για τους Κύπριους.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ακόμη ότι είναι ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, θεωρούν ότι δεν πρέπει να χάνεται χρόνος και ότι επιθυμία τους είναι να εκμεταλλευτούν την δυναμική που παρουσιάζεται σήμερα για το Κυπριακό.

Είπε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ότι κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα ενεθάρρυνε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο ότι σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο η Κύπρος μπορεί να επανενωθεί.

Οι συνομιλίες, είπε, για το Κυπριακό, θα συνεχιστούν με ένα μικρό όμως διάλειμμα το καλοκαίρι.

Για την αυριανή συνάντηση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι μια πολύ καλή συνάντηση και είπε ότι συζητούνται τα καίρια ζητήματα και γίνεται μια προετοιμασία για τις συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι επί αυτών των θεμάτων. Ο κ. Ειντε ανέφερε ότι γίνεται μια εποικοδομητική δουλειά και επαίνεσε το έργο των δύο διαπραγματευτών, οι οποίοι, είπε, εργάζονται ακούραστα για καθορισμό του πού βρίσκονται σήμερα οι δύο πλευρές.

Σε σχέση με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Ειντε υπενθύμισε ότι χθες είχε συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και είπε ότι υπάρχει μια αλληλουχία για το πώς θα συζητηθούν αυτά τα θέματα. Σημειώνοντας ότι ακόμη δεν βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών, είπε ότι ο σχεδιασμός είναι όπως καλυφθούν όλα τα βασικά ζητήματα μέσα σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

Σε σχέση με τις επαφές του στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, είπε ότι όλοι οι συνομιλητές του εξέφρασαν σθεναρή αισιοδοξία και βούληση για στήριξη της προσπάθειας.

Οπως είπε, η εμπλοκή της ΕΕ είναι ήδη πολύ ουσιαστική και είπε ότι μέρος αυτής της ευρωπαϊκής εμπλοκής είναι ότι ο ίδιος θα εργάζεται στενά με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η λύση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι πολύ σημαντικό, είπε, όπως η επανενωμένη Κύπρος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με όλες τις αρχές και το κεκτημένο της ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν αναμένονται περαιτέρω ΜΟΕ, είπε ότι η διαδικασία αυτή είναι συνεχής αλλά παρέπεμψε στους δύο ηγέτες για οποιεσδήποτε ανακοινώσεις για αυτά τα θέματα.

Ερωτηθείς κατά πόσον τον ανησυχεί η κατάσταση στην Τουρκία και εάν αυτή μπορεί να επηρεάσει τις συνομιλίες, ο κ. Ειντε εξέφρασε τη θέση ότι δεν διαφαίνεται σήμερα κάτι τέτοιο.

Είπε ότι το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι όπως οι Κύπριοι ασχοληθούν με όλα τα θέματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν στο νησί καθώς έτσι θα είναι πιο εύκολο θα ασχοληθούν με τα διεθνή ζητήματα ανεξάρτητα από το τι θα συμβαίνει στις γειτονικές χώρες.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η διεθνής στήριξη είναι εξαιρετικά ισχυρή και είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία όπου η διεθνής ευθυγράμμιση να είναι τόσο ισχυρή όπως στην προκειμένη περίπτωση της Κύπρου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο, όπως και η ΕΕ και βασικοί περιφερειακοί παράγοντες, η Ελλάδα κτλ.

Το διεθνές περιβάλλον παραμένει πολύ θετικό, το κλίμα στο νησί είναι επίσης θετικό και νομίζω ότι οι συνθήκες είναι πολύ καλές, είπε ο κ. Ειντε.

Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν και είναι σημαντικά για τους Κυπρίους και απαιτούν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, “αλλά έχουμε ένα πλαίσιο τώρα που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και θα ήταν τραγικό αν δεν χρησιμοποιούσαμε τον χρόνο αυτόν καλά”.

“Είμαι ενθαρρυμένος από το γεγονός ότι οι ίδιοι οι ηγέτες λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και θέλουν να κινηθούν προς τα εμπρός εκμεταλλευόμενοι την δυναμική που υπάρχει τώρα” κατέληξε.