ΑΚΕΛ: Οικονομικό ΝΑΤΟ η Εμπορική Σχέση ΔΕΕΣ-TTIP

Προειδοποιεί για αντιλαϊκό τσουνάμι που θα χτυπήσει τους λαούς της Ευρώπης αν περάσει η TTIP

«Η δρομολογούμενη συνομολόγηση της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Σχέσης (ΔΕΕΣ-TTIP) μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ πρόκειται να αλλάξει συθέμελα τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη» ,κατάγγειλεp.txt σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ,σημειώνοντας πως πρόκειται για τη δημιουργία ενός «οικονομικού ΝΑΤΟ» που θα αποτελέσει και την απάντηση της ΕΕ και των ΗΠΑ στην άνοδο των χωρών της BRICS.

Στόχος, είπε, είναι να διαμορφωθεί μια ενιαία ευρωατλαντική αγορά όπου θα δρουν ανεξέλεγκτα και ανεμπόδιστα τα πολυεθνικά μονοπώλια. Δεδομένου ότι τα τέλη και οι δασμοί ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ήδη βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η TTIP στρέφεται στα άλλα «εμπόδια». Τα εργασιακά κεκτημένα, τα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του καταναλωτή και οι προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος που υφίστανται στην ΕΕ έχουν τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ προκειμένου προφανώς να συρρικνωθούν και να υποβαθμιστούν στο επίπεδο των αντίστοιχων που ισχύουν στις ΗΠΑ.

Τι θα σημαίνει για τους εργαζόμενους όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη θα επιβληθούν οι όροι των επιχειρηματικών κολοσσών των ΗΠΑ, μιας χώρας που αρνείται επίμονα να κυρώσει ακόμα και τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα; Γιατί οι ΗΠΑ επιμένουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται «εμπόδιο για τις επενδύσεις»; Είναι ή δεν θα είναι δραματικό το πισωγύρισμα στο επίπεδο ζωή των Ευρωπαίων αν επιτευχθεί σύγκλιση ανάμεσα στο αμερικάνικό και το σαφώς ανώτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διέπει τα μεταλλαγμένα προϊόντα, την ασφάλεια των τροφίμων, τις χημικές ουσίες, τα καλλυντικά, τους ρύπους των αερομεταφορών, την προστασία των ζώων; Πόση δημοκρατία θα απομείνει τελικά όταν –με το σύστημα Επίλυσης Διαφορών Επενδυτή-Κράτους που ενσωματώνεται στην TTIP- οι πολυεθνικές θα μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσεις για κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες επηρεάζουν τα κέρδη τους;

Αντί λοιπόν της ανάκτησης των απωλειών που υπέστησαν οι λαοί την περίοδο της κρίσης, οι άρχουσες τάξεις, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, μηχανορραφούν πίσω από κλειστές πόρτες μια συμφωνία που ισοδυναμεί με νέα –πιο σφοδρή από ποτέ- επίθεση στο επίπεδο ζωής και στους όρους εργασίας των Ευρωπαίων αλλά και των Αμερικανών εργαζομένων. Επιπρόσθετα, είναι φανερό ότι με την TTIP θα δοθεί και το τελειωτικό κτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των χωρών της ΕΕ.

Στην Ευρώπη, το κύμα αντίστασης στην TTIP διογκώνεται και οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται να αποσπάσουν τη συναίνεση των λαών ακόμα και του ίδιου του Ευρωκοινοβουλίου. Είναι για αυτό άλλωστε που την περασμένη εβδομάδα το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Συντηρητικοί ανέβαλαν άρον άρον τη ψηφοφορία για το θέμα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και σε αυτή την αναμέτρηση, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έχει συνταχθεί στο πλευρό της Κομισιόν και των πολυεθνικών μονοπωλίων που πιέζουν για να περάσει η TTIP. Το ΑΚΕΛ από την άλλη, ενώνει τη φωνή του με την ευρωπαϊκή Αριστερά, τα συνδικάτα και τα κινήματα που δίνουν τη μάχη ενάντια στην TTIP, ενάντια στο νέο αντιλαϊκό τσουνάμι που απειλεί να χτυπήσει τους λαούς της Ευρώπης.»