Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αντιπαρέρχεται τις κατηγορίες για διαπλοκή και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση

ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇÓ ÅÐÉÔÑÏÐÇÓ ÅÎÙÔÅÑÉÊÙÍ ÁÂÅÑÙÖ ÍÅÏÖÕÔÏÕ - ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕΠάλι με τους Υπουργούς τα’χει ο ΔΗΣΥ

Θα πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και την προοπτική της χώρας τόσο στην οικονομία όσο και στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος απάντησε στις επικρίσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Παράλληλα, έκανε λόγο για Υπουργούς διαχειριστές μιας κατάστασης μονίμου τέλματος, τους οποίους κάλεσε να προβούν σε τομές και αλλαγές σε όλους τους τομείς.

Σε εφ` όλης της ύλης διάσκεψη Τύπου και κληθείς αρχικά να σχολιάσει τις δηλώσεις Νικόλα Παπαδόπουλου περί συνεργασίας με ΑΚΕΛ για συγκάλυψη σε θέματα διαπλοκής, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η χρηματοδότηση όλων των πολιτικών κομμάτων όπως γινόταν στο παρελθόν δεν χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη καθώς τη διέκρινε η αδιαφάνεια και κακές πρακτικές. Το στοίχημα μας είναι εφαρμόζοντας τις οδηγίες τις GRECO να ξεκινήσουμε μια νέα σελίδα με πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων.

“Αντιπαρέρχομαι τα περί διαπλοκής και των βαρυτάτων χαρακτηρισμών. Πρέπει να ξανακτίσουμε αλλάζοντας όλοι και τρόπο λειτουργίας και πολιτικές συμπεριφορές για να κτίσουμε ένα αύριο καλύτερο από το αμαρτωλό παρελθόν μας” είπε, ενώ σχολιάζοντας τα περί συμπόρευση με το ΑΚΕΛ ανέφερε πως το τελευταίο κόμμα που μπορεί να μιλά είναι το ΔΗΚΟ καθώς έχουν ιστορικά την πιο διαχρονική συγκυβέρνηση μαζί με το ΑΚΕΛ. Πρόσθεσε πως το ΔΗΣΥ ουδέποτε συνεργάστηκε, από την ίδρυση του, στο επίπεδο Κυβέρνησης με το ΑΚΕΛ.

“Αυτά είναι χθες”, είπε και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να μιλήσουμε για το αύριο αξιολογώντας το σήμερα. “Η χώρα βρίσκεται σε μια σωστή πορεία. Μετά από αρκετά χρόνια μπορούμε να μιλάμε με αισιοδοξία για το αύριο. Αυτά που πριν από μερικές βδομάδες λέγαμε για τις οικονομικές αποδόσεις και επιδόσεις της Κυπριακής οικονομίας επιβεβαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο χθες με ανακοίνωση της Eurostat. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ στο 1,5%, το δεύτερο μεγαλύτερο σε ολόκληρη την Ευρώπη, το πρώτο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη σε μια οικονομία που πριν δύο χρόνια βρισκόταν προ της οριστικής και ολοκληρωτικής χρεοκοπίας”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε στη συνέχεια στα καλά νέα από τη Noble ότι είναι εμπορεύσιμο το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ, σημειώνοντας πως η δυναμική δεν αφορά μόνο την χρήση του φυσικού αερίου από την Κύπρο, ή την δυνατότητα εξαγωγής του στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία. “Οι μεγάλες προοπτικές που δημιουργούνται να αξιοποιήσουμε στην βιομηχανική παραγωγή το φυσικό αέριο, δημιουργώντας σοβαρές επενδύσεις στον τόπο μας, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας είτε σε εργοστάσια παραγωγής μεθανόλης, είτε εργοστάσια παραγωγής αμονίας”, είπε, σημειώνοντας πως έχουμε τις δυνατότητες να γίνουμε βιομηχανική χώρα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνέστησε να δούμε τη μεγάλη εικόνα και την προοπτική της χώρας και παράλληλα και την ελπίδα και το παράθυρο ευκαιρίας που έχει ανοίξει για την επίλυση του Κυπριακού. “Ας δώσουμε ευκαιρία στο χαμόγελο, ας σταματήσουμε την καταθλιπτική ρητορική, την πλήρη ισοπέδωση. Υπάρχει ελπίδα βασισμένη στην καλυτέρευση των συνθηκών”, είπε.

Ερωτηθείς αν το Ελεγκτικό Γραφείο από το οποίο προέρχεται το άτομο που διορίστηκε στη θέση του Βοηθού Εφόρου Φορολογίας εμπλέκεται στην υπόθεση της χρηματοδότησης τους από τη Focus, ο κ. Νεοφύτου είπε πως διεξάγεται έρευνα από το Γενικό Εισαγγελέα και πρόσθεσε πως θα πρέπει να περιμένουμε τη λήξη των ερευνών. Ωστόσο, είπε πως ακόμα και να υπάρχει ευθύνη σε οποιοδήποτε γραφείο, δεν σημαίνει ότι ταυτόχρονα υπάρχει ευθύνη και σε οποιοδήποτε που εργάζεται σε αυτό.

Κυπριακό
—–
Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θεωρεί το αποτέλεσμα που προσγειώνει κάποιους στην Τουρκία και διορθώνει και δημιουργεί ισοζύγια. “Αυτά είναι θετικά μηνύματα και ας μην ερμηνεύουμε το κάθε τι με ένα τρόπο αρνητικό, αφοριστικό, χαοτικό”, είπε.

Ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία των συνομιλιών, ο κ. Νεοφύτου είπε πως εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καθυστέρηση γιατί υπάρχει σωρεία θεμάτων εσωτερικής πτυχής που μπορούν οι δύο ηγέτες να τα συζητήσουν. “Αλλά και θέματα που τον καθοριστικό λόγο έχει η Τουρκία, μπορούμε να τα συζητήσουμε”, πρόσθεσε.
Και αυτοκριτική 

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ προχώρησε στη συνέχεια σε αυτοκριτική, όπως είπε, καθώς μετά από 26 μήνες διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, οι πολίτες δεν έχουν νιώσει ότι η κρατική μηχανή έγινε πιο φιλική προς αυτούς. “Εχουμε ένα κράτος και μια δημόσια υπηρεσία που αντί να εξυπηρετεί τους πολίτες, συνεχίζει να τους ταλαιπωρεί”, είπε και πρόσθεσε: “Εχουμε Υπουργούς που έρχονται και παρέρχονται και είναι απλά διαχειριστές μιας κατάστασης μονίμου τέλματος”.

Ωστόσο, αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια στις χθεσινές εξαγγελίες του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Πετρίδη για μέρος της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας. “Ένιωσα ως πολίτες και ως πολιτικός ότι, ναι, υπάρχει φως και σε αυτό τον τομέα”, είπε, σημειώνοντας πως η δημόσια υπηρεσία θα πρέπει να είναι στην υπηρεσία των πολιτών και να προσλαμβάνει τους άξιους και να προάγει τους αξιότερους.

Παρόλα αυτά, συνέχισε, οι χθεσινές εξαγγελίες δεν είναι ικανοποιητικές και πως πρέπει με την ίδια τόλμη να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα ζητήματα. “Εκεί που χρειάζεται να συγχωνεύσουμε κυβερνητικά τμήματα, να μειώσουμε την γραφειοκρατία με στόχο να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες”, είπε.

“Μπράβο στην Κυβέρνηση για τις χθεσινές της τοποθετήσεις”, είπε, σημειώνοντας πως χρειάζεται ακόμη περισσότερη τόλμη για να κτυπηθεί η γραφειοκρατία και για να μπορούμε να έχουμε ένα κράτος που να εξυπηρετεί και όχι να ταλαιπωρεί.

Ερωτηθείς αν με την αναφορά του σε Υπουργούς διαχειριστές μιας κατάστασης μονίμου τέλματος στέλνει μήνυμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για ανασχηματισμό, ο κ. Νεοφύτου απάντησε αρνητικά. “Στέλνω μήνυμα”, όπως είπε, “να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε παιδεία για τα παιδιά μας και όχι να ξοδεύουμε τα περισσότερα και να έχουμε τα πιο πενιχρά αποτελέσματα. Θέλουμε υγεία για τους ασθενείς και όχι μόνο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε τις υπηρεσίες παραγωγικών Υπουργείων να κτυπηθεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της έκδοσης αδειών. Θέλουμε την ηλεκτρονική διακυβέρνηση για τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, την αντικειμενικότητα, την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα”.

“Θέλουμε τους Υπουργούς”, συνέχισε, “αυτής της Κυβέρνησης να κάνουν τομές και μεταρρυθμίσεις και όχι ως διαχειριστές”. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να τολμήσουν σε αλλαγές και τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.

Είπε ωστόσο, πως τα πρώτα δύο χρόνια της διακυβέρνησης ήταν δύσκολα και ο στόχος ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας. “Τώρα είναι η ώρα να σπάσουμε αυγά, να τολμήσουμε”, είπε.