Πέραν των 2 δισ. ευρώ τα έσοδα από παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους

Πέραν των 2 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην κυπριακή οικονομία τα τελευταία δυο χρόνια, στη βάση ειδικών σχεδίων για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας σε ξένους υπηκόους.ÅÊÄÇËÙÓÇ ÄÉÁÌÁÑÔÕÑÉÁÓ - ÁËËÏÄÁÐÏÉ

Όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, πρόκειται, μεταξύ άλλων, για σχέδια που προνοούν την απόδοση υπηκοότητας με προϋπόθεση την αγορά κατοικιών από υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι αποκτούν μόνιμη διαμονή στη Δημοκρατία και έχουν εισοδήματα από το εξωτερικό. «Αυτό το σχέδιο και άλλα συναφή έφεραν στη Δημοκρατία 2 δισ. και πέραν, τα τελευταία δύο χρόνια» είπε ο κ. Χάσικος.

Ο Υπουργός παρέστη σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, η οποία εξέτασε την ετήσια έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2013, για θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εσωτερικών, στην παρουσία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Χάσικος αναφέρθηκε και στο θέμα της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών, λέγοντας ότι δεν ήταν η ενδεδειγμένη και ότι «πρέπει να μπει μια τάξη», ενώ δήλωσε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από τους κατόχους τ/κ περιουσίας ότι αυτή δεν είναι δική τους.

Μίλησε για κατόχους εμπορικών υποστατικών, κατοικιών και κλήρου, οι οποίοι είτε δεν είχαν περιουσία στα κατεχόμενα, είτε πήραν υπερβολικά μεγάλες περιουσίες σε σύγκριση με την περιουσία τους στα κατεχόμενα, είτε δεν ήταν καν πρόσφυγες.

Συμπλήρωσε ότι διαχρονικά οι κάτοχοι των περιουσιών αυτών προέβαιναν σε υπενοικίαση, χωρίς να έχουν το δικαίωμα, βγάζοντας κέρδος.

«Όλα αυτά πρέπει να σταματήσουν και πρέπει να μπει μια τάξη», είπε ο Σωκράτης Χάσικος, επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο είναι παγκύπριο.

Προσπαθούμε να κάνουμε αναδιανομή αυτού του κλήρου ή των περιουσιών, συνέχισε, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη εν μέσω κρίσης.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, τα οφειλόμενα ενοίκια προς τον Κηδεμόνα Διαχείρισης τ/κ περιουσιών ανέρχονται σε 6,2 εκ. ευρώ.

Είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια είσπραξης των ενοικίων αυτών, μέσω κατηγοριοποίησής τους, ενώ υπάλληλος του Τμήματος τ/κ περιουσιών θα έρχεται σε επαφή με τους ιδιοκτήτες, ώστε να μπορεί να εισπράττει. Παράλληλα, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα γίνονται και ευκολίες πληρωμής.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε εξάλλου και στο θέμα των «ψευδοταυτοτήτων» αναφορικά με την εγγραφή των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο.

Είπε ότι πρόκειται για περίπου 300 χιλιάδες περιπτώσεις, που έχουν καταγραφεί στο σύστημα του Κτηματολογίου πριν από δεκαετίες, όταν κάποιοι δεν είχαν καν ταυτότητα. Εξήγησε ότι για να λειτουργήσει τότε το σύστημα, γινόταν η εγγραφή με έναν ψεύτικο αριθμό ταυτότητας.

Από αυτούς, συνέχισε ο κ. Χάσικος, 60 χιλιάδες είναι Τ/κ, ενώ αρκετές δεκάδες χιλιάδες αφορούν περιουσίες ιδρυμάτων και της Εκκλησίας.

Για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, είπε ότι όταν υπάρχει ανάπτυξη της περιουσίας τους, τότε καταγράφονται στο σύστημα, ενώ από τους υπόλοιπους δεν υπάρχει ενδιαφέρον να δηλώσουν την περιουσία τους. Σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, τα νούμερα είναι μικρά για να επηρεάσουν τη συνολική φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αριστοτέλης Μισός είπε ότι για το θέμα των ακινήτων για τα οποία το Κτηματολόγιο δεν έχει στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό ταυτότητας των ιδιοκτητών τους, πως πρόκειται για ένα θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά η Πολιτεία και να καταβληθεί προσπάθεια για εξακρίβωση της ταυτότητας των νόμιμων ιδιοκτητών. «Αν από τις έρευνες διαφανεί ότι δεν μπορεί να διαπιστωθεί (η ταυτότητα του ιδιοκτήτη) τότε αυτές οι περιουσίες είναι αγνώστων προσώπων και θα πρέπει να εξεταστεί τρόπος να επανέλθουν στην κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί το θέμα να αφήνεται στο διηνεκές και με αυτό τον τρόπο το κράτος να χάνει πολλά εκατομμύρια εισοδήματα και όχι μόνο το κράτος αλλά και τα Συμβούλια Αποχετεύσεως», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε και στο θέμα της διαχείρισης απορριμάτων στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, λέγοντας ότι ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ήδη γίνεται επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης της Μονάδας ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου, καθώς το κόστος για τους κατοίκους των εν λόγω επαρχιών ήταν πολύ ψηλό και οι όροι ετεροβαρείς για τους πολίτες. Σύμφωνα με τον κ. Μισό, ο Υπουργός είπε ότι το Υπουργείο βρίσκεται προς της σύναψης νέας σύμβασης με μειωμένες τιμές και ότι το αποτέλεσμα θα είναι προς όφελος των κατοίκων Λάρνακας και Αμμοχώστου.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου εξέφρασε ανησυχία για το μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας με μη καταγεγραμμένο αριθμό ταυτότητας. Όπως ανέφερε, το θέμα αφορά 305 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, εκ των οποίων 207 χιλιάδες είναι Ε/κ. Αυτοί κατέχουν ακίνητη περιουσία ύψους 1,7 δις. ευρώ ή ποσοστό 10,1% από τα 16,5 δισ. που εκτιμάται η συνολική ακίνητη περιουσία.

Η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε ανησυχία για τη μη απόδοση του φόρου ακίνητης περιουσίας στις περιπτώσεις αυτές, «με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι υπόλοιποι πολίτες».

Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την πιθανή καταδίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω μη συμμόρφωσής της με την υποχρέωση για κλείσιμο των χωματερών και τη δημιουργία ολοκληρωμένων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων. Είπε τέλος ότι τίθεται εν αμφιβόλω η απορρόφηση 30 εκ. ευρώ από τη συγχρηματοδότηση της μονάδας ΟΕΔΑ Λεμεσού, λόγω καθυστέρησης του έργου.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων η ταυτότητα των οποίων δεν είναι περασμένη στο σύστημα του Κτηματολογίου, δεν πληρώνουν ούτε φόρο ακινήτων ούτε τα άλλα τέλη που καταβάλλουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και πρόσθεσε ότι ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο όπως υπάρξει έλεγχος έτσι ώστε να βρεθούν άμεσα αυτοί οι ιδιοκτήτες για να καταβάλουν τις φορολογίες που τους αναλογούν αλλά και όπως τους επιβληθούν επιπλέον πρόστιμα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός πρατηρίων πετρελαιοειδών λειτουργούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει ακόμη την άδεια που προνοείται από τη σχετική νομοθεσία, γεγονός, όπως είπε, που αποτελεί και ποινικό αδίκημα. Όπως ανέφερε, αυτό εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο Υπουργός Εσωτερικών υποσχέθηκε ότι σε συνεννόηση και με τα υπόλοιπα αρμόδια Υπουργεία θα καταβληθεί προσπάθεια για επίλυση του προβλήματος.

Ο βουλευτής Οικολόγων Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε σε τεράστια σκάνδαλα στη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, τα οποία όπως είπε, δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί. Ανέφερε ότι πολύ μεγάλα ποσά δεν έχουν πληρωθεί από κατόχους και διαχειριστές τ/κ περιουσίας, με αποτέλεσμα αυτά να αυξάνονται με το χρόνο.

Είπε παράλληλα ότι νομιμοποιούνται παρανομίες και αποζημιώνονται τ/κ τεμάχια για τη δημιουργία δημοσίων έργων, όπως στην περίπτωση της ανάπλασης της Πιαλέ Πασά, στη Λάρνακα. Συμπλήρωσε ότι όλα αυτά καταγράφονται στις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή και επιβεβαιώνονται από τον Υπουργό Εσωτερικών, όμως πρόκειται για «εγκλήματα χωρίς εγκληματίες», καθώς δεν τιμωρούνται ούτε δημόσιοι λειτουργοί ούτε πολιτικοί υπεύθυνοι.

Για την μη καταγραφή ταυτοτήτων αριθμού πολιτών στο Κτηματολόγιο, ο κ. Περδίκης είπε ότι δεν είναι σοβαρό ένα κράτος που παραδέχεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές ταυτότητες είναι πλάστες και ζήτησε να υπάρξουν χρονοδιαγράμματα για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων.