Το απόγευμα η συζήτηση στο Ε.Κ της έκθεσης προόδου της Τουρκίας

Ποιές οι απόψεις των Κυπρίων Ευρωβουλευτών

Το απόγευμα συζητείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Η συζήτηση βρίσκεται πρώτη στην ατζέντα των απογευματινών εργασιών της Ολομέλειας που αρχίζει στις 15.00 ώρα Γαλλίας. Θα υπάρξει εισαγωγική τοποθέτηση της εισηγήτριας της έκθεσης, Ολλανδής Κάτι Πίρι, τοποθετήσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν αλλά και παρεμβάσεις Ευρωβουλευτών που ζήτησαν και τους δόθηκε το δικαίωμα λόγου κατά τη συζήτηση.European Parliament in Strasbourg

Η κ. Πίρι θα τοποθετηθεί και στο τέλος της συζήτησης, ενώ έχει ανακοινώσει και διάσκεψη Τύπου πριν την έναρξη της συζήτησης (1400 ώρα Γαλλίας).

Μέχρι και χθες αργά το απόγευμα βρίσκονταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και διεργασίες για διάφορες τροπολογίες. Η ψηφοφορία αρχίζει το μεσημέρι της Πέμπτης και αναμένεται ότι η έκθεση θα ψηφιστεί με συντριπτική πλειοψηφία.

Κύπριοι  Ευρωβουλευτές  έδωσαν συνεντεύξεις στο ΚΥΠΕ  εκφράζοντας τις απόψει  τους ενόψει της συζήτησης και ψηφοφορίας. Είναι γενική η παραδοχή ότι σε πολλά σημεία η έκθεση δεν ικανοποιεί πλήρως την Λευκωσία παρά τις προσπάθειες που έγιναν από όλους για να ενσωματωθούν στο κείμενο οι δικές μας εισηγήσεις και τροποποιήσεις. Υπάρχουν όμως και θετικά σημεία για τα οποία κάποιοι εκ των Ευρωβουλευτών δίνουν ιδιαίτερη έμφαση.

Λ. Χριστοφόρου: «Έγιναν  κάποιες διορθώσεις»
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου υπενθύμισε ότι η παρούσα έκθεση άρχισε με κακούς οιωνούς, καθώς αρχικά συμπεριλάμβανε προκλητικά ευνοϊκές πρόνοιες για την Τουρκία και ταυτόχρονα παρουσίαζε πολλές παραλείψεις όσον αφορά τα θέματα της Κύπρου. Τόνισε ότι καταβλήθηκαν τεράστιες προσπάθειες από όλους τους Κύπριους Ευρωβουλευτές σε συνεργασία και με τους Ελληνες συναδέλφους τους, επιτεύχθηκαν σημαντικές ανατροπές και βελτιώσεις για τα ζητήματα που αφορούσαν την Κύπρο, χωρίς όμως να επιτευχθεί η πλήρης αποδοχή εισηγήσεων, απόψεων και τροποποιήσεων εκ μέρους μας.

`Όπως τόνισε, ένα βασικό ζήτημα που αναμέναμε από την αρχή να συμπεριλαμβάνεται στην Έκθεση, είναι αυστηρές επισημάνσεις για τις παραβιάσεις και την περιφρόνηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου για θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Τελικά, είπε ο κ. Χριστοφόρου, υπήρξε τροποποίηση με προσθήκη και αναφορά στην Εκθεση με την οποία καλείται η Τουρκία να επιδείξει σεβασμό και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, προσθέτοντας ότι η μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου εκ μέρους της Τουρκίας αποτελεί ευθεία προσβολή και πρόκληση της Αγκυρας προς όλες τις χώρες – μέλη, καθώς και προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου υπενθύμισε ότι συμπεριλαμβάνονταν στην Έκθεση “προκλητικά αρνητικές πρόνοιες που άγγιζαν τα όρια της βάναυσης προσβολής ακόμη και βασικών αρχών της ΕΕ”.

`Εφερε ως παράδειγμα την αρχική πρόνοια για να έχει η Τουρκία τη δυνατότητα να εφαρμόζει μέρος του Δικαίου της Θαλάσσης και την πρόνοια για εφαρμογή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα ήταν πραγματικά αρνητικότατα σημεία . Τελικά, είπε, με έντονες παραστάσεις υπήρξε διόρθωση, όμως στην Έκθεση Προόδου παρέμειναν οι προτροπές και η στήριξη για άνοιγμα των κεφαλαίων 23 (δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 ( δικαιοσύνη ,ελευθερία και ασφάλεια), καλώντας μάλιστα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα προωθήσει χωρίς καθυστέρηση καθώς και το κεφάλαιο 17 (οικονομική και νομισματική πολιτική).

“Αυτά σε συνδυασμό με την καταφανή προσπάθεια ενίσχυσης της Τελωνειακής Ένωσης με προνομιακή μεταχείριση στη Τουρκία για να εμπλακεί και να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις και ανταλλαγή πληροφοριών για τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου ΕΕ με τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένης της σημαντικότατης συμφωνίας ΤΤΙΡ με τις ΗΠΑ συνιστούν σκανδαλώδη επιβράβευση της Τουρκίας”, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστοφόρου.

Σημαντική παράλειψη της Έκθεσης αποτελεί, σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, και η μη συμπερίληψη αναφορών για αγνοούμενους, εγκλωβισμένους και εποίκους.

Στις θετικές αναφορές ο κ. Χριστοφόρου συμπεριέλαβε την επισήμανση ότι η Τουρκία καλείται να επιδείξει σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και την παρότρυνση και υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία ,μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα.
Ελένη Θεοχάρους: «Επικίνδυνη και άθλια η έκθεση προόδου»

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους θεωρεί ότι η έκθεση αγνοεί προκλητικά την ΚΔ και κατανέμει ίσες ευθύνες σε όλα τα μέρη για την έλλειψη προόδου στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης, αποσυνδέει τη λύση από τη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο Κυπριακό, με την εισήγηση για άνοιγμα νέων κεφαλαίων, χωρίς η Τουρκία να εκπληρώσει καμία εκ των υποχρεώσεών της προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Η ΚΔ τίθεται στο περιθώριο, αφού η εισηγήτρια αρνήθηκε να περιλάβει την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 με την οποία η ΕΕ απαιτεί από την Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, επιχειρείται η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, με ειδική σχέση από το παράθυρο, αφού υπάρχει παράγραφος στην έκθεση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στα Συμβούλια των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και για το άνοιγμα του κεφαλαίου 31 για την ασφάλεια”, δήλωσε η κ. Θεοχάρους.

Επίσης, αναφέρθηκε στην προσθήκη στην έκθεση ύποπτης, όπως την χαρακτήρισε, παραγράφου με την οποία καλείται η Επιτροπή να επαναξιολογήσει την τουρκική ενταξιακή πορεία και να παρουσιάσει τρόπους ώστε η σχέση των δυο πλευρών, δηλαδή της Άγκυρας και της ΕΕ, να γίνει στενότερη.

`Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Θεοχάρους, στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο συζητήθηκε στο πλαίσιο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας-ΕΕ, η προσπάθεια εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης και συνεπώς, σημείωσε, η συγκεκριμένη παράγραφος εντάχθηκε για να εξυπηρετήσει αυτή τη σκοπιμότητα.

“Πώς όμως μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια παράγραφος όταν η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της τελωνειακής ένωσης; Υπενθυμίζω ότι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας σημαίνει το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνιστά και αποδοχή (acknowledgement)- μορφή αναγνώρισης. Δεν μπορώ να αποδεχθώ αυτή την προσπάθεια που μεθοδεύεται με κεκαλυμμένη διαδικασία, την ίδια ώρα που ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι υπάρχουν φόρμουλες για νομιμοποίηση των πτήσεων από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν αντί να διεκδικεί όλα όσα δικαιούμαστε ως κράτος- μέλος της ΕΕ”, σημείωσε η κ. Θεοχάρους.

“Προσωπικά αυτό πράττω και διεκδικώ σκληρά. Αλλά, δυστυχώς υπάρχουν ημέτεροι που σπεύδουν να δηλώσουν ικανοποιημένοι από την έκθεση. Συνεπώς μην αναμένετε από τους εταίρους μας να γίνουν βασιλικότεροι του βασιλέως. Η έκθεση είναι άθλια και με δεδομένη την απάλειψη από το μαγικό σφουγγάρι του Μουσταφά Ακιντζί κάθε τουρκικής παρανομίας του τελευταίου έτους και ενενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών, θεωρώ την έκθεση και επικίνδυνη και άκρως επιβοηθητική για την Τουρκία”, δήλωσε η κ. Θεοχάρους.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ακόμη ότι έδωσε μάχη για να αφαιρεθεί η “ονοματολογία” της λύσης του Κυπριακού, απάλειψη δηλαδή του άρθρου για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία γιατί πιστεύει πως μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο και ότι δεν είναι δουλειά του ΕΚ, ούτε αρμοδιότητα του να καθορίσει την πολιτειακή μορφή της λύσης του Κυπριακού.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου και στην άρνηση της εισηγήτριας να δεχθεί δική της εισήγηση ότι το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου θα λειτουργεί συμφώνως με τους νόμους της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι δεν γίνεται αναφορά στις διακρίσεις που εφαρμόζει η Τουρκία σε βάρος των Κυπρίων υπηκόων όσων αφορά το ζήτημα της βίζας, στις διακρίσεις που εφαρμόζει σε βάρος της ΚΔ η κατοχική χώρα όσον αφορά την συμφωνία επανεισδοχής και δεν γίνεται αναφορά στο θέμα των αποζημιώσεων που επέβαλε στην Τουρκία το ΕΔΑΔ.

Ως θετική αναφορά η κ. Θεοχάρους αναφέρεται στην έκκληση προς την Τουρκία για την έναρξη αποχώρησης τουρκικών στρατευμάτων χωρίς όμως στην έκθεση να διευκρινίζεται, όπως σε άλλες χρονιές, το πότε. Αναφέρθηκε ακόμη στις εκκλήσεις προς την Τουρκία για σεβασμό της Κυπριακής ΑΟΖ, “οι οποίες όμως όταν δεν συνοδεύονται με κυρώσεις, καταντούν γράμμα κενό περιεχομένου”.
Τ. Χατζηγεωργίου:«Η βάση λύσης παραμένει η Δ. Δ. Ομοσπονδία»

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου δήλωσε  ότι επαναβεβαιώνεται η υποστήριξη για επανένωση της Κύπρου στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα. Η Τουρκία, πρόσθεσε, καλείται να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης με τρόπο αποδεκτό από όλους.

“Αναφορά υπάρχει και στο ζήτημα των αγνοουμένων όπου η Τουρκία πρέπει να συνδράμει με εποικοδομητικό τρόπο, με άνοιγμα στρατιωτικών αρχείων κ.λπ., επιπρόσθετα καλείται η Τουρκία να προχωρήσει στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, όπως επίσης και τη Συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)”, πρόσθεσε.

Στα αρνητικά σημεία ο κ. Χατζηγεωργίου σημείωσε τις αναφορές για άνοιγμα κεφαλαίων ειδικά που αφορούν την εξωτερική πολιτική, την δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Στην Έκθεση, πρόσθεσε, υπάρχουν και σημαντικές αναφορές για τα ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, το Κουρδικό όπου η Τουρκία πρέπει να κάνει βήματα ώστε να μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή της διαδικασία.

“Ένα σημαντικό στοιχείο που ίσως να έχει διαφύγει από τις αναλύσεις πολλών αναφορικά με την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας είναι η υπερψήφιση τροπολογίας που καλεί την τούρκικη κυβέρνηση να δώσει τέρμα στα σχέδια για το Άκκουγιου. Μέσα στα πολλά που έχουν να κάνουν καθαρά με το Κυπριακό, στη συγκεκριμένη τροπολογία δεν δόθηκε η δέουσα προβολή και η σημασία που έχει για την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα για την όλη περιοχή”, σημείωσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

Συγκεκριμένα, υπερψηφίστηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Εξωτερικών του ΕΚ και περιλαμβάνεται στην έκθεση, η τροπολογία της Rebecca Harms, Ευρωβουλευτού των Πρασίνων η οποία αναφέρει ότι η επιλεγείσα τοποθεσία για ανέγερση του πυρηνικού σταθμού βρίσκεται σε έντονα σεισμογενή ζώνη, γεγονός που ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τη Μεσόγειο.

Με βάση την τροπολογία, ζητείται από την τουρκική Κυβέρνηση να προσχωρήσει στη Σύμβαση του Έσπο, βάσει της οποίας τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να κοινοποιούν και διαβουλεύονται μεταξύ τους σχετικά με μεγάλα, υπό εξέταση, έργα, τα οποία αναμένεται ότι θα έχουν σημαντικές διασυνοριακές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για το λόγο αυτό, ζητείται από την τούρκικη κυβέρνηση να απευθυνθεί στις κυβερνήσεις των γειτονικών της χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και να συνεργαστεί ή τουλάχιστο να διαβουλευθεί μαζί τους στο πλαίσιο οποιωνδήποτε μελλοντικών εξελίξεων στο Ακκουγιου.

Ν. Συλικιώτης: «Βελτιώθηκε  η έκθεση, υπάρχουν όμως προβληματικές αναφορές »

O Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι αναφορικά με την παράγραφο του ψηφίσματος, η οποία αναφέρεται πιο άμεσα στο Κυπριακό, μετά από τροπολογία που κατέθεσε η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, περιλαμβάνει τη μορφή της λύσης που επιδιώκει η ε/κ πλευρά, γεγονός το οποίο και κρίνεται ιδιαίτερα θετικό.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, επιβεβαιώθηκε η στήριξη του ΕΚ για επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αξίες και αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ για ΔΔΟ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, πολιτική ισότητα και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Θετική επίσης κρίνεται, όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, η έκκληση προς την Τουρκία να προχωρήσει με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κύπρο, καθώς και το αίτημα για άμεση έναρξη απόσυρσης του τουρκικού στρατού από την Κύπρο και εφαρμογή του ψηφίσματος 550 για την Αμμόχωστο.

Εξίσου σημαντική, αναφέρει, είναι η απαίτηση που υπάρχει στην έκθεση για πλήρη, χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου, και δη η υπενθύμιση προς την Τουρκία πως η άρνηση της εφαρμογής του συνεχίζει να επιδρά σημαντικά στην ενταξιακή διαδικασία.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρει ακόμη ότι μετά την πίεση που ασκήθηκε με την κατάθεση τροπολογιών, στην ψηφοφορία στην Επιτροπή Εξωτερικών, ενσωματώθηκε στο κείμενο έκκληση προς την Τουρκία να επιτρέψει την πλήρη πρόσβαση στην Επιτροπή Αγνοουμένων σε όλα τα σχετικά αρχεία και τις στρατιωτικές ζώνες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με σκοπό την εκταφή, καθώς και να παράσχει όλες τις σχετικές πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των λειψάνων που μετακινήθηκαν·

Σημαντική αναφορά στο κείμενο αποτελεί επίσης η έκκληση προς την Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και η έκκληση προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, δήλωσε ο κ. Συλκιώτης. “Εκτιμούμε πως θα ήταν πιο ολοκληρωμένη η αναφορά εάν υπήρχε καταδίκη της Τουρκίας για την προκλητική της στάση έναντι της ΚΔ καθώς και έκκληση προς την Τουρκία να πάψει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ. Επίσης θεωρούμε πως πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η σημασία που έχει το να υπογράψει και να κυρώσει η Τουρκία την Σύμβαση, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου της ΕΕ, ώστε να επιλυθούν μια σειρά από προβλήματα που έχει η Τουρκία με γειτονικές της χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα”, δήλωσε ο κ. Συλικιώτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ τόνισε ακόμη ότι σημαντική εξέλιξη αποτέλεσε επίσης η συμπερίληψη στο ψήφισμα αναφοράς για το Άκκουγιου και η έκκληση για να τερματίσει η Τουρκία τα σχέδιά της για κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, αρνητικά σημεία στο ψήφισμα αποτελούν οι αναφορές σε άνοιγμα κεφαλαίων. Δυστυχώς , πρόσθεσε, οι τροπολογίες που καταθέσαμε για αλλαγή της παραγράφου όπου ζητείται το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 (δικαστικό σύστημα και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24(δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια) δεν υπερψηφίστηκαν. Επίσης παραμένει στο ψήφισμα η αναφορά στο άνοιγμα του κεφαλαίου 19 (κοινωνική πολιτική και απασχόληση) καθώς και η υπενθύμιση της δήλωσης της Κομισιόν «ότι η οικονομική συνεργασία θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το κεφάλαιο 5 (δημόσιες προμήθειες), το κεφάλαιο 8 (ανταγωνισμός) και το κεφάλαιο 19 (κοινωνική πολιτική και απασχόληση)». Ιδιαίτερα αρνητική είναι επίσης η αναφορά στο άνοιγμα του κεφαλαίου 31 (εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας).

Ένα άλλο αρνητικό σημείο στο ψήφισμα, είπε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ αποτελεί η εκτίμηση πως ο Τούρκος Υπουργός θα πρέπει να καλείται να συμμετέχει σε συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών όποτε κρίνεται σκόπιμο.

Ιδιαίτερα προβληματική κρίνεται επίσης η αναφορά του ψηφίσματος στην στρατηγική θέση της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, ενώ απουσιάζει και αναφορά στον παράνομο εποικισμό.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην έκθεση αλλά παραμένουν προβληματικές αναφορές και ελλείψεις τις οποίες ως ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα καταβάλουν προσπάθεια για να διορθωθούν με την κατάθεση τροπολογιών.

Κώστας Μαυρίδης:«Πιο επικριτική για την Τουρκία»
Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης θεωρεί ότι η έκθεση προόδου της Τουρκίας ήταν πάντα “πεδίο μάχης” διαφορετικών και συγκρουόμενων απόψεων και επιδιώξεων και ότι και αυτή τη φορά η κατάσταση είναι η ίδια με μερικές εκατοντάδες τροπολογίες που υποβλήθηκαν στο πρώτο προσχέδιο της έκθεσης. Η “μάχη”, αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρίδης, συνεχίζεται αμείωτη έκτοτε και εντείνεται με άγριες κόντρες, αρκετές φορές εντός των ιδίων των πολιτικών Ομάδων . Θεωρεί μάλιστα ότι επειδή η “μάχη” θα κρατήσει μέχρι και την ψήφιση της έκθεσης στην ολομέλεια την Πέμπτη, δεν αποκλείονται αλλαγές στο κείμενο.

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ, η έκθεση, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι η πιο επικριτική για την Τουρκία, με μεγάλο μέρος της να επικεντρώνεται στις παραβιάσεις των κανόνων δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και των ΜΜΕ εντός Τουρκίας, ως αποτέλεσμα της καταπιεστικής πολιτικής του Ερντογάν. Ταυτοχρόνως, η έκθεση αφιερώνει αξιοσημείωτο μέρος της στις λεγόμενες κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι από το αρχικό κείμενο της έκθεσης μέχρι το σημερινό προσχέδιο, έγιναν πολύ σοβαρές βελτιώσεις ειδικά υπέρ της Κύπρου.

Στα θετικά ο κ. Μαυρίδης περιλαμβάνει την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, την καταδίκη της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και την αναγνώριση πλήρως του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη.

“Ταυτοχρόνως, υπάρχουν σοβαρές αρνητικές αναφορές, όπως το άνοιγμα κεφαλαίων χωρίς εκπλήρωση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας και ειδικά της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η παράλειψη για τους έποικους κ.ά.”, αναφέρει στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρίδης.

Σημειώνει δε πως κάθε φορά που κάποιος ψηφίζει σε σχέση με ένα κείμενο, όπως την έκθεση της Τουρκίας, λαμβάνει υπόψη πρωτίστως το κείμενο καθεαυτό αλλά συνυπολογίζει και άλλες παραμέτρους που δεν βρίσκονται στο λεκτικό της έκθεσης, όπως τυχόν συμμαχίες εντός της Πολιτικής Ομάδας, τυχόν “επένδυση” σε διαπροσωπικές σχέσεις και τήρηση εποικοδομητικής στάσης με σκοπό το αντίτιμο στο μέλλον.

“Από την άλλη, η πλήρης ρήξη και η καθολική απόρριψη είναι ένα διαπραγματευτικό όπλο που αν χρησιμοποιείται συνεχώς καταλήγει σε αφλογιστία με περιθωριοποίηση του ιδίου του χρήστη, τον οποίον πλέον η Ομάδα του παραγνωρίζει. Έχοντας υπόψη λοιπόν αυτά και με δεδομένο ότι η εισηγήτρια της έκθεσης ανήκει στην Ομάδα μας (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) με επικρατούσα θέση για συνεχές άνοιγμα προς την Τουρκία, έγινε κατορθωτό να αποκρουστούν από την Ομάδα οι πλέον αρνητικές τροπολογίες με τις οποίες «φλέρταρε» η εισηγήτρια (π.χ. για Τουρκοκύπριους παρατηρητές στο ευρωκοινοβούλιο και για τερματισμό του οικονομικού εμπάργκο των Τουρκοκυπρίων)”, σημειώνει ο κ. Μαυρίδης.

Προσθέτει ότι “κατόπιν δικής μας έντονης παρέμβασης, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στήριξε δύο σημαντικές βελτιώσεις. Η μια για λύση του κυπριακού “σύμφωνα με τις αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ” και η άλλη για τους αγνοούμενους όπου καλείται η Τουρκία να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στα αρχεία και τις στρατιωτικές της ζώνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι τέτοιες σημαντικές βελτιώσεις υπερψηφίστηκαν συντριπτικά στην αρμόδια Επιτροπή, με την καθοριστική στήριξη της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, πράγμα πρωτοφανές για την Ομάδα και προφανώς ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς στο παρασκήνιο”, τονίζει.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ αναφέρει ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή, αφενός για αποτροπή αρνητικών τροπολογιών (π.χ. άνοιγμα του κεφαλαίου ενέργειας για Τουρκία) και αφετέρου η επιδίωξη παραμένει για περαιτέρω τροπολογίες με επίκεντρο την αρμενική γενοκτονία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρίδης αναφέρει ότι λόγω και της επανάληψης των συνομιλιών στο Κυπριακό, εκείνο που θα έπρεπε κανονικά να παραθέτει η Έκθεση, είναι μια σαφής υπόδειξη ότι το όποιο κράτος προκύψει μέσα από τυχόν λύση, θα αποτελεί μετεξέλιξη της υφιστάμενης Κυπριακής Δημοκρατίας με σεβασμό των αρχών και κανόνων δικαίου της ΕΕ και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο, χωρίς οποιαδήποτε λεγόμενα επεμβατικά δικαιώματα ξένης χώρας όπως της Τουρκίας.

“Μεταξύ των Κυπρίων ευρωβουλευτών υπάρχει συνεργασία αλλά αν επικρατούσε το συμφέρον της Κύπρου υπεράνω από το στενό κομματικό συμφέρον, θα μπορούσε να είχαμε μια πιο ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου από εκείνην που τελικά περιλαμβάνεται στην έκθεση σχετικά με τη λύση”, καταλήγει.
Δημήτρης Παπαδάκης: «Ξεκίνησε ως αρνητική, βελτιώθηκε κατά πολύ»

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι διαβουλεύσεις και το παρασκήνιο συνεχίζονται και αναφέρθηκε σε σημαντικές τροπολογίες που πέρασαν από την ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών όπως αυτή που έχει να κάνει με το σεβασμό των αποφάσεων του ΕΔΑΔ από Τουρκία την οποία χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη.

“Εμείς είχαμε υποβάλει πολλές τροποποιήσεις, κάποιες έγιναν δεκτές, κάποιες άλλες όχι, π.χ. πριν η έκθεση πάει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων κατέθεσα εγώ και ο συνάδελφος Μαυρίδης τροποποίηση για τους αγνοούμενους που έγινε αποδεκτή, καθώς και τροποποίηση που αναφέρει ότι η λύση πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές και αξίες της ΕΕ, που και αυτό έγινε δεκτό”, ανέφερε.

Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που έγιναν στη δική του ομάδα ώστε να υπάρχει ελεύθερη ψήφος για το θέμα της Αρμενίας, κάτι για το οποίο η εισηγήτρια της έκθεσης διαφωνούσε όχι, όπως εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, γιατί ήταν εναντίον του ψηφίσματος που εξέδωσε το ΕΚ, αλλά για λόγους τακτικής σε σχέση με άλλες ομάδες.

“Εγώ διαφωνώ με τη λογική ότι ήταν τόσο αρνητική η έκθεση και το ότι δίνεται μια εικόνα καταστροφολογίας, ξεκίνησε αρνητική η έκθεση, βελτιώθηκε κατά πολύ αλλά βεβαίως έχει αναφορές που δεν μας ικανοποιούν, το άνοιγμα κεφαλαίων για παράδειγμα πέρασε και δεν μας ικανοποιεί, εμείς θέτουμε ως προϋπόθεση την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας”, ανέφερε ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ.

Ο κ. Παπαδάκης είπε στο ΚΥΠΕ ότι ως θετική αξιολογείται και η αναφορά στο ψήφισμα της 13ης Νοεμβρίου, αλλά και τις προσπάθειες για να καταψηφιστούν αρνητικές τροπολογίες από το ECR που καλούσαν την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά την “απομόνωση της βόρειας Κύπρου”.

Θετικά αντιμετωπίστηκαν οι επιδιώξεις για Τ/κ παρατηρητές στο ΕΚ καθώς και οι τροπολογίες που τάσσονταν υπέρ του ανοίγματος του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια, η οποία όμως τροπολογία, όπως είπε ο κ. Παπαδάκης, επανέρχεται.

Επίσης στα θετικά συμπεριέλαβε ο κ. Παπαδάκης τις αναφορές στους αγνοούμενους αλλά και στην έκκληση για να τεθεί τέρμα στα σχέδια για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακκουγιου, στο Κυπριακό, στο δίκαιο της Θάλασσας και στο δικαίωμα της ΚΔ να συνάπτει διμερείς σχέσεις για θέματα ΑΟΖ.

Θετικές επίσης χαρακτηρίζει τις αναφορές για την απόσυρση των στρατευμάτων και την μεταβίβαση της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου όπως προνοεί το ψήφισμα 550.

Σε ερώτηση τι αποκομίζει η Λευκωσία από την έκθεση αυτή και γιατί είναι σημαντική για μας ο κ. Παπαδάκης είπε ότι δεν μπορούν να παραλείπονται κάποια πράγματα από την έκθεση, και ότι όσο πιο δυνατό και ξεκάθαρο πάει το μήνυμα τόσο το καλύτερο για την Τουρκία.

“Εμείς θέλουμε την Τουρκία εντός της ΕΕ αλλά σεβόμενη κανόνες, αρχές και αξίες της ΕΕ και δεν δεχόμαστε να υποχωρήσει από τις αρχές και τις αξίες της η ίδια η ΕΕ , αν λοιπόν θέλει Τουρκία να γίνει μέλος αυτής της ομάδας, αυτού του `club` οφείλει να το αποδείξει με την συμπεριφορά της”, κατέληξε.