Η Τουρκία απάλειψε τις αναφορές περι «εκλιπούσας» Κυπρ. Δημοκρατίας

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Λευκωσία για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες αφού  η Άγκυρα άλλαξε την υστάτη το έγγραφο θέσεων που κατέθεσε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας.590_d5e854b33c383eda78b758e82a4739c4

Η Τουρκία απάλειψε τις προσβλητικές αναφορές περι  «εκλιπούσας»  Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο.

“Φέτος, επιμέναμε ότι η Κοινή Θέση της ΕΕ θα πρέπει να ανταλλαγεί με τη θέση της Τουρκίας, και έτσι η Τουρκία κυκλοφόρησε έγκαιρα ένα πρώτο έγγραφο προς όλα τα κράτη μέλη. Στη συνέχεια, το έγγραφο αυτό μεταβλήθηκε και οι δύο αναφορές που είχε το προηγούμενο περί ‘εκλιπούσας’ Κυπριακής Δημοκρατίας, αφαιρέθηκαν”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.
Η εξέλιξη θεωρείται αποτέλεσμα των παρεμβάσεων της Λευκωσίας και των ενεργειών της λετονικής Προεδρίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε πολύ σημαντικά τα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Προεδρία στην Τουρκία, την οποία καλεί να αποδείξει εμπράκτως την στήριξή στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης του κυπριακού. Είπε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες σημαντικές αναφορές αναφορικά με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως σεβασμός στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνεργασία για την ασφάλεια των πτήσεων. Καταγράφεται ακόμα το παράνομο των τουρκικών δραστηριοτήτων εντός της κυπριακής ΑΟΖ και τονίζεται η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα στήριξη στις συνομιλίες

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο νόμιμο, αναγνωρισμένο κράτος μέλος της ΕΕ ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της ΕΕ στον ισχυρισμό της Τουρκίας. Η ΕΕ, στην κοινή της θέση αναφέρθηκε στο σύνολο των υποχρεώσεων της Τουρκίας, που σχετίζονται με την Κύπρο, για τις οποίες δεν έχει καταγραφεί, δυστυχώς, καμία ουσιαστική πρόοδος.

Καταγράφεται, επίσης, το παράνομο των τουρκικών δραστηριοτήτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τονίζεται, παράλληλα, η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου επί των χωρικών της υδάτων και στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Αναφέρεται και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων αναφορές για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, για αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας έναντι όλων των κρατών μελών και για συνεργασία της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες, σε σχέση με διασυνοριακές επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας του Akkuyu.

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή της στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση Κυπριακού, αναφέρεται στην κοινή θέση, που παρουσίασε η προεδρία της Λετονίας της ΕΕ στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες.