Αντιδρούν στην ανάκληση εμπορικών ακολούθων

Αντιδράσεις από πλευράς ΑΚΕΛ προκάλεσε η απόφαση της Κυβέρνησης για ανάκληση 11 μόνιμων εμπορικών ακολούθων της Δημοκρατίας για λόγους εξοικονομήσεων.

Το θέμα της αναγκαιότητας αναβάθμισης των εμπορικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, υπάρχουν 11 εμπορικά κέντρα που καλύπτουν 60 χώρες και ένα στο Ντουμπάι, που καλύπτει τις περισσότερες αραβικές χώρες.

Με την ανάκληση των εμπορικών ακολούθων στην Κύπρο και την αντικατάστασή τους από ντόπιο προσωπικό, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, επήλθε εξοικονόμηση 400 χιλ. ευρώ, ενώ η συνολική εξοικονόμηση από τις αποφάσεις που πάρθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις πρεσβείες και τις εμπορικές αντιπροσωπείες έφτασε τα 7 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου, είπε ο βουλευτής, οι εμπορικές πράξεις παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

“Για δεκαετίες ολόκληρες υπάρχουν αντιπροσωπείες στις διάφορες χώρες με πολύ χλωμά αποτελέσματα και χωρίς εποπτεία” σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας πως ζητήθηκε από το Υπουργείο Εμπορίου να καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη.

Είπε επίσης ότι έχει αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο οι εκάστοτε πρέσβεις να εποπτεύουν τα εμπορικά τμήματα για να υπάρχει ο απαραίτητος έλεγχος και εξοικονόμηση.

Θεωρούμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης έχει αποδυναμώσει τις εμπορικές μας αντιπροσωπείες στο εξωτερικό και δεν προωθεί την ενίσχυση των εμπορικών μας δραστηριοτήτων, δήλωσε από πλευράς ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Κώστας Κώστα.

Η Κυβέρνηση, σημείωσε, θα πρέπει να προχωρήσει στην ενίσχυση των εμπορικών αντιπροσωπειών της Δημοκρατίας με ικανό προσωπικό, το οποίο θα βοηθήσει στην αύξηση των εμπορικών μας δραστηριοτήτων.

Επίσης, είπε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη στοχευμένη επέκταση του θεσμού σε χώρες που χρειάζεται ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων.

Ανέφερε δε ότι το ποσό της εξοικονόμησης είναι πολύ μικρό και εύκολα μπορεί να εξοικονομηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.