Ο.Ναμί:«Η λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγους μήνες …»

Στην συνάντηση της Παρασκευής φάνηκε ότι οι δύο ηγέτες έχουν κοινή αντίληψη όσον αφορά το πώς μπορεί να λυθεί το Κυπριακό σε μια ομοσπονδιακή βάση, δήλωσε στην πρώτη του συνέντευξη ως Τ/κ διαπραγματευτής ο Οζντίλ Ναμί, στην εφημερίδα “Γενί Ντουζέν”.CNA_Mafc4d29e2ae24a918dbef39456740314

Και οι δύο ηγέτες, συνέχισε, έκαναν ισχυρή αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και ομογνωμούν στο ότι η εργασία τους από δω και πέρα πρέπει να είναι συνεπής με αυτή τη συμφωνία. Οι ηγέτες και οι διαπραγματευτές στο πλαίσιο του πνεύματος και των αρχών που έθεσε το ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου έκαναν ένα καλό βήμα για μια αποτελεσματική διαπραγματευτική διαδικασία.

Όλοι, πρόσθεσε, εύχονται να υπάρξει άμεσα μια λύση στο Κυπριακό και προσπαθούν γι` αυτό, να δουν πώς μπορούν να φτάσουν γρήγορα σε ένα αποτέλεσμα. “Ευχόμαστε ότι το συντομότερο, αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί. Εγώ είδα, παρατήρησα ότι οι δύο ηγέτες επιθυμούν με ειλικρίνεια αυτό το πράγμα”.

Τα όσα ζούμε, ανέφερε ο κ. Ναμί, δείχνουν πως και οι δύο πλευρές έχουν ανάγκη τη λύση και αυτό είναι καλό, γιατί αν μόνο μία πλευρά την ήθελε τότε δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Σημείωσε δε ότι σε σύγκριση με το παρελθόν τώρα και στις δύο πλευρές υπάρχει πιο ψηλά το αίτημα για πραγματική ανάγκη λύσης το συντομότερο. “Και αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της διαδικασίας”.

Στη συνάντηση της Παρασκευής, ανέφερε, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις και για μέτρα που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. “Υπάρχουν κάποιες απτές ιδέες που πρέπει να τις δουλέψουμε λίγο περισσότερο”. Η δική του συνάντηση με τον Ε/κ διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, είπε, διήρκεσε δύο ώρες, γεμάτη, με ανταλλαγή απόψεων επί της ουσίας και συμφώνησαν αφού συζήτησαν λεπτομερώς το με ποια μέθοδο θα αξιολογήσουν τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ξεκαθάρισαν, επίσης, πρόσθεσε, την ατζέντα της επόμενης συνάντησής τους, διευκρινίζοντας ότι πριν από την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών οι διαπραγματευτές θα συναντηθούν τέσσερις φορές και συμφώνησαν και τις ημερομηνίες αυτών των συναντήσεων.

Αναφέρθηκε και στα βήματα καλής θέλησης που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, εννοώντας τα ναρκοπέδια στον Πενταδάκτυλο και την κατάργηση της συμπλήρωσης “βίζας” στις διελεύσεις, για να προσθέσει ότι από δω και πέρα, εφόσον είναι εφικτό, εκφράστηκε η πρόθεση και οι δύο πλευρές, χωρίς να περιμένουν κάτι σε αντάλλαγμα, να μπορούν να κάνουν τέτοια βήματα καλής θελήσεως.

Χαλούμι, ηλεκτρισμός  και τηλεφωνικές γραμμές στα ΜΟΕ

Εκτός από αυτά, συνέχισε, υπάρχουν κι εκείνα που μπορούν να γίνουν με αμοιβαία συμφωνία, τα οποία βρίσκονται εδώ και καιρό στην ατζέντα αναφερόμενος στη ρύθμιση, ώστε να λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία και στις δύο πλευρές, η ενοποίηση των γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος, το να μπορέσουμε να έρθουμε σε συμφωνία για το θέμα του χαλουμιού, στο να ανοίξουν ή όχι νέα οδοφράγματα. Σε αυτά τα θέματα, είπε, “οι διαπραγματευτές θα εργαστούν”. Ερωτηθείς εάν το θέμα της κινητής τηλεφωνίας και του ηλεκτρικού συζητήθηκε την Παρασκευή, απάντησε θετικά.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του “υπεσ” και αναπληρωτή “υπεξ”, Τεμπεριουκέν Ουλουτσάι ότι έγινε μια εργασία για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και εάν μπορούμε να περιμένουμε σύντομα το άνοιγμά του, ο Οζντίλ Ναμί απάντησε ότι η εργασία που έγινε αφορά το ποια βήματα πρέπει να γίνουν για το άνοιγμα, κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να ανοίξει, πόσο χρόνο θα χρειαστεί, επεσήμανε ότι εκείνη η περιοχή είναι στρατιωτική ζώνη πρώτου βαθμού. “Βεβαίως και επιθυμούμε να δούμε αυτή η εργασία να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία”. Η τ/κ πλευρά, είπε, πρέπει να στηρίξει το άνοιγμα οδοφραγμάτων σε κάποια σημεία που έχουν νόημα, προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν κάποιες ανταλλαγές απόψεων με κάποιους αρμόδιους “θεσμούς” και να καταλήξουν μετά από συντονισμό σε μια τελική απόφαση.

Οσον αφορά την κινητή τηλεφωνία ο κ. Ναμί είπε ότι και στις δύο πλευρές υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση του θέματος επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις από πλευράς τεχνικών (στην ε/κ πλευρά) τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει, ωστόσο μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα. “Και αυτό δεν θα πάρει επί μακρόν. Και αυτό συμπεριλήφθη στα θέματα που θα δουν οι διαπραγματευτές. Εμείς θα το παρακολουθούμε από κοντά. Και στις δύο πλευρές υπάρχει πολιτική βούληση. Γι` αυτό πιστεύουμε ότι χωρίς να χάσουμε χρόνο θα γίνει και αυτό”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ναμί είπε ότι στη συζήτηση της Παρασκευής δεν αναφέρθηκαν στο θέμα της απόδοσης στο ΕΒΚΑΦ περιουσίας στο “νότο” και σε αυτό το ζήτημα, πρόσθεσε, η τ/κ πλευρά δεν έχει αλλάξει τη στάση της. Ερωτηθείς εάν στην επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών θα αρχίσουν να συζητούν τα κύρια θέματα, ο Οζντίλ Ναμί είπε ότι στο θέμα θα υπάρξουν απτά βήματα στην επόμενη συνάντησή τους.

Οι διαπραγματεύσεις, ανέφερε, δεν θα ξεκινήσουν από την αρχή, τα κεφάλαια όπως το εδαφικό, το περιουσιακό, η διακυβέρνηση και ο διαμοιρασμός της εξουσίας, η ΕΕ και η οικονομία θα συζητηθούν, αλλά για να μπορεί να γίνει ένας υγιής διάλογος θα πρέπει να υπάρξει μια “υγιής δομή”, όπως είπε και μετά από αυτό με αμοιβαία συμφωνία θα συζητούν το κάθε θέμα.Ανέφερε επίσης ότι λύση μπορεί να επιτευχθείς εντός μερικών μηνών και όχι χρόνων.  Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το θέμα των Βαρωσίων, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι για να μπορέσει να υπάρξει ένα αποτέλεσμα σε πιο σύντομο διάστημα να γίνουν πρακτικά βήματα που θα καλυτερεύσουν άμεσα την καθημερινή ζωή για να προσθέσει ότι το γενικό κλίμα τώρα είναι για να μπορέσουν να γίνουν πιο περιεκτικές διαπραγματεύσεις, τέτοιου είδους θέματα μπορούν να έρθουν μετέπειτα στην ατζέντα.

Σε παρατήρηση ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί να ενταχθεί στη διαδικασία και η ΕΕ, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παραβλεφθεί και στις δύο πλευρές, άλλωστε η Κύπρος είναι μέλος της Ένωσης και την ώρα που θα βρεθεί η λύση θα σταματήσει και η αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στη “βόρεια” Κύπρο. Υπάρχει συμφωνία, πρόσθεσε, μεταξύ των δύο πλευρών ως προς το σεβασμό στις αρχές στις οποίες έχει οικοδομηθεί η ΕΕ και αυτό εκφράζεται ξεκάθαρα και στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου. Σίγουρα, είπε, θα υπάρξει στήριξη από την ΕΕ όπως υπήρξε και τις προηγούμενες φορές, κάνοντας λόγο για συμβουλευτική υπηρεσία, ενός συμβούλου, που οι ηγέτες όταν θα θελήσουν, θα μπορεί να οριστεί από την ΕΕ. Ανάλογα με τις ανάγκες, είπε, θα ληφθεί απόφαση γι` αυτό για να καταλήξει λέγοντας ότι δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η όλη διαδικασία είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.