Δύο φορές το μήνα θα συναντούνται Αναστασιάδης- Ακιντζί

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν ακούραστα για επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού εξέφρασαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι συμφώνησαν παράλληλα να πραγματοποιούν τουλάχιστον δύο συναντήσεις το μήνα.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ - ΗΓΕΤΗΣ Τ/Κ AΚΙΝΤΖΙ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Μιλώντας μετά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών κατά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας,την Παρασκευή  ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ στο Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε δήλωσε επίσης ότι στο πλαίσιο της κοινής δέσμευσής τους, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν πάνω σε ένα αριθμό Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το κοινό όφελος των δύο κοινοτήτων.

Όπως δήλωσε ο κ. Έιντε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί χάρτη με 28 ναρκοπέδια στα κατεχόμενα, και από την πλευρά του ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε πως από αύριο δεν χρειάζεται η συμπλήρωση εντύπου για όσους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω των οδοφραγμάτων.

Ο κ. Έιντε είπε πως οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα πραγματοποιούν εντατικές συναντήσεις στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για να συμπληρώνουν τις προσπάθειες των ηγετών.

Η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα είναι στις 28 Μαΐου και των διαπραγματευτών σήμερα το απόγευμα.

Στη δήλωσή του, ο κ. `Ειντε είπε ότι οι δύο ηγέτες ανέλαβαν να εργαστούν ακούραστα για να φθάσουν το συντομότερο δυνατό σε μια συνολική λύση του Κυπριακού.

Συμφώνησαν όπως αυτή η διαδικασία καθοδηγείται από τους ηγέτες.

Στη  συνάντηση, ανέφερε ο κ. `Ειντε, άρχισαν να αναλύουν το κοινό όραμά τους για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Αυτό, συνέχισε, έγινε σε μια θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

Επιπλέον, ανέφερε, οι ηγέτες συμφώνησαν για το πώς σκοπεύουν να ηγηθούν της διαδικασίας τους επόμενους μήνες. Οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί αποφάσισαν να συναντώνται τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου 2015. Οι διαπραγματευτές, συνέχισε, θα συναντώνται μεταξύ των συναντήσεων των ηγετών για να υποστηρίζουν την προσπάθειά τους. Θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση αργότερα σήμερα, είπε.

Ο κ. Έιντε είπε ότι ως ένδειξη της κοινής δέσμευσής τους, ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησαν όπως εργαστούν μαζί πάνω σε αριθμό μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα ωφελήσουν αμοιβαία τις δύο κοινότητες. “Ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί χάρτες για 28 ναρκοπέδια στο βορρά ενώ ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι από αύριο δεν θα χρειάζεται πλέον η συμπλήρωση εντύπου στα σημεία διέλευσης. Αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής για προώθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων για να μπορέσουν να έρθουν πιο κοντά οι δύο κοινότητες.”

Ο Ειδικός Σύμβουλος ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες τόνισαν τη σημασία του θέματος των αγνοουμένων και συμφώνησαν όπως εργαστούν μαζί για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα.

Προγραμματίζουν επίσης να συναντώνται σε κοινωνικό επίπεδο το επόμενο διάστημα, επιδεικνύοντας ενότητα στην προώθηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού. Θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στις 23 Μαΐου. Επιπλέον, ανέφερε, έδωσαν εντολή στους διαπραγματευτές να εργαστούν για επιπλέον μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία να εξετάσουν οι δύο ηγέτες.
Σε ένα κλίμα στο οποίο επικρατεί αισιοδοξία και ενθαρρύνεται από την κινητικότητα που άρχισε να οικοδομείται σε όλο το νησί, οι δύο ηγέτες τόνισαν το κοινό όραμά τους να φθάσουν σε μια συνολική λύση, κατέληξε ο Ειδικός Σύμβουλος.

Μετά τη δήλωση, οι δύο ηγέτες επέστρεψαν στο κτίριο όπου πραγματοποιούνται οι συνομιλίες και μετά από λίγο αναχώρησαν, πρώτος ο κ. Ακιντζί και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.