Ν.Κοτζιας:«Οι εγγυήσεις , ο τουρκικός και ελληνικός στρατός πρέπει να φύγουν από την Κύπρο»

Ο Ακιντζί είναι ένας πολιτικός ο οποίος έχει ακόμη μια παλιά ταυτότητα ως Κύπριος, δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet Daily News, προσθέτοντας ότι αυτή η γενιά μπορεί να πετύχει μια καλή λύση.ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΚΟΤΖΙΑΣ Ν  BAN KI-MOON  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε για τον Ακιντζί:”Αισθάνεται Κύπριος, όχι απλώς Τ/κ. Μιλάει ελληνικά. Οι πολίτες του δεν μιλάνε ελληνικά πια. Οι παλιοί Ε/κ πολιτικοί μιλούσαν τουρκικά και οι Τ/κ ελληνικά. Αλλά τώρα υπάρχει ένα καλό μομέντουμ. Αυτή η γενιά μπορεί να πετύχει μια καλή λύση. Αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολα”.

Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα των Κυπρίων, όχι των Ελλήνων ή των Τούρκων.

“Οι Τ/κ είχαν δύσκολα χρόνια το 1963-1964 λόγω της συμπεριφοράς του άλλου μισού πληθυσμού της Κύπρου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε την πιθανότητα στους Τ/κ να πάρουν το μάξιμουμ των δικαιωμάτων τους τα οποία ζητούν. Σε κάθε κοινωνία έχεις κοινότητες, μειονότητες. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Τ/κ αισθάνονται, πιστεύουν και ζουν με την σκέψη ότι η Κύπρος είναι δική τους πατρίδα”, είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

Ανέφερε ότι οι εγγυήσεις και ο τουρκικός και ελληνικός στρατός πρέπει να φύγουν από την Κύπρο, προσθέτοντας ότι κανείς δεν πρέπει να πιέσει τους ηγέτες στην Κύπρο να δημιουργήσουν το δικό τους μομέντουμ.

Για το νέο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας , ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2015. Όπως είπε, ο ίδιος πρότεινε να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο με την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής της Μεσογείου.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να επισκεφθεί την Τουρκία εντός του 2015 και να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, προσθέτοντας ότι διευθετήσεις θα γίνουν έπειτα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία. “Ο Τσίπρας και ο Νταβούτογλου έχουν καλή χημεία”, είπε ο . Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός “θέλει να συναντήσει τον Νταβούτογλου για να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλο, να δουν πώς μπορεί να καταλάβει ο ένας τον άλλον και να συνεχιστούν οι σχέσεις με καλύτερο τρόπο από ό,τι στο παρελθόν”.

Για τον Υπουργό Άμυνας Παναγιώτη Καμένο είπε ότι είναι στην κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά προέρχεται από άλλο κόμμα. “Η τουρκική πλευρά θα χαρεί να δει τον Καμμένο στην Τουρκία. Θα είναι μια παραγωγική συνάντηση. Υπάρχει πρόσκληση γι αυτόν. Θα έρθει στην Τουρκία για διμερείς επαφές πριν τον Δεκέμβριο”, είπε προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις.

Ανέφερε ότι η επίσκεψη του Καμένου πάνω από τα Ίμια δεν ήταν μια επιθετική κίνηση, ήταν κίνηση σεβασμού. “Σκεφτείτε τι κάνει η τουρκική κυβέρνηση για τον τάφο Σουλεϊμάν Σαχ. Τα Ίμια είναι ελληνικά. Χάσαμε αξιωματικούς εκεί και τους αφήσαμε μερικά λουλούδια, όχι τεθωρακισμένα και αεροσκάφη”, είπε.

“Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος που να πω ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες ή διαφορές. Αλλά είμαι αισιόδοξος στο να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Η Τουρκία και η Ελλάδα, ο Αλλάχ το αποφάσισε, είναι μαζί στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έριξε ζάρια και έπεσαν εξάρες. Έδωσε έξι στην Τουρκία και έξι σε μας. Πρέπει να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τα καλά αποτελέσματα”, είπε ο Έλληνας Υπουργός.