Βουλή:Προσφυγή στο Ανώτατο για τα ωράρια καταστημάτων

H πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, με απόφασή της, ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής να διερευνήσει τη δυνατότητα κατάθεσης προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της Κυβέρνησης για έκδοση νέων διαταγμάτων για το ωράριο των καταστημάτων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Αντρέας Φακοντής.ÊÏÑÉÍÈÏÓ ÊÕÑÉÁÊÇ ÁÍÏÉ×ÔÁ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁÔÁ

Σε δήλωσή του μετά από έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα ο κ. Φακοντής ανέφερε ότι η Επιτροπή κατά πλειοψηφία, πλην του ΔΗΣΥ που εξέφρασε τη διαφωνία του, «εκφράζει την απαρέσκεια της για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, επιλογή που οδηγεί το Υπουργείο σε κάθετη σύγκρουση και ρήξη» με την πλειοψηφία της Επιτροπής και κατ` επέκταση με την δημοκρατικά εκφρασθείσα πλειοψηφία των μελών της νομοθετικής εξουσίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η Κυβέρνηση, εφόσον ισχυρίζεται ότι ενδεχομένως να υπάρχει αντισυνταγματικότητα του πιο πάνω νόμου, θα μπορούσε να τον αναπέμψει στην Βουλή για θεραπεία των πιθανών αντισυνταγματικών προνοιών, εάν πράγματι ενδιαφερόταν για επαναφορά της ομαλότητας στη ρύθμιση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων».

Ο κ. Φακοντής συνέχισε λέγοντας ότι η απόφαση της Υπουργού Εργασίας για έκδοση νέων διαταγμάτων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου «είναι πολιτική πράξη που υποσκάπτει τους θεσμούς και τη νομιμότητα και ενέργεια που επιτείνει τη διατάραξη της ομαλής σχέσης κυβέρνησης και Βουλής».

Ο νόμος είπε, «με βάση τον οποίο μπορούν να εκδίδονται τέτοια διατάγματα εκπνέει στις 13 Μαΐου και ως εκ τούτου είναι άνευ νομικής βάσης και έκδηλα και παράνομα τα διατάγματα που εκδόθηκαν».

Παράλληλα, πρόσθεσε, παραβιάζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, έρχεται σε σύγκρουση με τη Βουλή, την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο και κλονίζει την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ της Υπουργού και της Επιτροπής.

«Λαμβανομένων υπόψη όλων των πιο πάνω, η ίδια πλειοψηφία, εισηγείται προς τον Πρόεδρο της Βουλής όπως προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου προσφυγής εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης για την έκδοση νέων διαταγμάτων για τα ωράρια λειτουργίας των καταστημάτων από την Υπουργό εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας», ανέφερε ο κ. Φακοντής διαβάζοντας την απόφαση της Επιτροπής.

Στην απόφαση, συμπεριλαμβάνεται και η διαφωνία του ΔΗΣΥ, όπως την εξήγησε ο Βουλευτής του Νίκος Νουρής, ο οποίος στις δικές του δηλώσεις είπε ότι «θεωρούμε ότι δεν είναι θεσμικά ορθό η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής και το Κοινοβούλιο να εκφράζει απαρέσκεια για το συνταγματικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναφέρει μια απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Πρόσθεσε επίσης ότι «θεωρούμε βεβιασμένη την εισήγηση που επίσης κατά πλειοψηφία, με τη δική μας διαφωνία, υιοθετήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή να υπάρξει προτροπή προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων για να διερευνήσει τη δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για τη δυνατότητα έκδοσης διατάγματος εκ μέρους του Υπουργικού Συμβουλίου».

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι «θεωρούμε ότι το διάταγμα εφόσον κάποιος προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει τεράστια πιθανότητα να ακυρωθεί». Αυτό, συνέχισε, «εισηγούμαστε ότι θα πρέπει να το κάνει και η ίδια η Βουλή εφόσον νομιμοποιηθεί αυτή η πράξη, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι και διάφορες άλλες οργανώσεις θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Είναι ευκαιρία για την Κυβέρνηση έστω και την υστάτη να αντιληφθεί ότι αυτά τα θέματα μπορούν να επιλυθούν με διάλογο. Εξέφρασε εκ νέου την προθυμία του ΔΗΚΟ για διάλογο μαζί με την Κυβέρνηση για τυχόν θέματα αντισυνταγματικότητας. Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι όπως έχουν τα πράγματα τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν τις Κυριακές.

Τη θέση ότι «το λιανικό εμπόριο χρειάζεται ολική ρύθμιση», εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης. «Δεν μπορούμε με νόμους και κανονισμούς να παίζουμε με τα διάφορα συμφέροντα και να μεταφέρουμε καταναλωτές από το ένα κατάστημα στο άλλο», είπε. Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει εξασφάλιση των προμηθευτών, να μην υπάρχουν μονοπώλια και ολιγοπώλια στα μεγαλοκαταστήματα και να ρυθμιστούν τα προϊόντα που πουλάει το κάθε κατάστημα. Είπε ότι πρέπει να ξεφύγουμε «από το θέμα των ωραρίων και μόνο».

Σε τοποθέτησή του για θέμα ο Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για σοβαρό θέμα αξιοπιστίας του λόγου των πολιτικών σ` αυτήν την υπόθεση. Το Κίνημα, είπε, υποστηρίζει τη διαμαρτυρία της Βουλής για την απόφαση της Κυβέρνησης η οποία ουσιαστικά επιτείνει και επιδεινώνει την αντιπαράθεση μέσα στην κοινωνία. «Σωστά η Βουλή αντιδρά και πιστεύω ότι πρέπει και η Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις», ανέφερε.