Αν χρειαστεί η Ελλάδα θα ζητήσει χρηματοδότηση από τους BRICKS

Δεν θα υπογράψει κανένα μνημόνιο η Ελλάδα με την Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank), εφ’ όσον υπάρξει συμφωνία με αυτήν, δήλωσε σήμερα ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος ορίστηκε από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, υπεύθυνος για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας.ÇÌÅÑÉÄÁ ÏÉÊÏÍÏÌÉÁ ÅÎÏÄÏÓ ÁÐÏ ÔÇÍ ÊÑÉÓÇ ÑÏÕÌÅËÉÙÔÇÓ Ð

Ο οικονομολόγος, τραπεζίτης και πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση αναζητά και άλλους τρόπους για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του ότι μία τέτοια συμφωνία δεν θα έβλαπτε κανέναν.

«Όταν η ίδια η Αμερική συνεργάζεται με την Κίνα, δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Ελλάδα θα έκανε μία λάθος κίνηση με τη συμμετοχή της στην τράπεζα των BRICS», και διευκρίνισε ότι ο ίδιος απλώς ανέλαβε να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα για πιθανή συνεργασία και να ενημερώσει σχετικά την κυβέρνηση.

Ερωτηθείς τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα από τα BRICS, o κ. Ρουμελιώτης υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία επαφή για το θέμα και εξήγησε ότι στόχος είναι «να διερευνήσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής μας με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Επίσης, διευκρίνισε ότι μία τέτοια συνεργασία, εφ’ όσον ευδοκιμήσει, θα είναι απλώς «για τη συμμετοχή της χώρας σε μία τράπεζα, προκειμένου να διευκολυνθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη έργων υποδομής» και πρόσθεσε πως δεν περιμένει να ενοχληθεί κανένας εταίρος της Ελλάδας από μια τέτοια συνεργασία διότι, όπως είπε «δεν τίθεται δίλημμα BRICS ή Δύση. Είναι συμπληρωματική η προσπάθεια, δεν μπορεί κανείς να μας θέσει τέτοιο θέμα».

Έμμεση αναφορά στην πιθανή προσφυγή της Ελλάδας για δάνεια σε «χρηματοδοτικούς οργανισμούς», όπως είπε, σαν την BRICS, έκανε και ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης.

“Αν χρειαστεί να ζητήσουμε χρηματοδότηση και μας τη δώσουν με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνια και χωρίς όρους υποταγής της πατρίδας μας και μας δανείσουν όπως δανείζεται μία κανονική χώρα, γιατί πρέπει να το αποκλείσουμε; Είναι μία δυνατότητα που είναι και αυτή στο τραπέζι», απάντησε στο ερώτημα εάν η Ελλάδα ρεαλιστικά μπορεί να αναζητήσει πόρους και αλλού, σε περίπτωση που δεν της δοθούν από τους εταίρους..

Την περασμένη Δευτέρα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέϊ Στόρτσακ, έκανε πρόσκληση στην Ελλάδα να γίνει το 6ο μέλος της αναπτυξιακής αυτής τράπεζας. Η πρόσκληση διατυπώθηκε τηλεφωνικά προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος φέρεται να ευχαρίστησε το Ρώσο αξιωματούχο, και να του είπε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται.

BRICS είναι τα λατινικά αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, και Νότιος Αφρική (South Africa).

Η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα θα χρηματοδοτεί έργα και προγράμματα υποδομής στις χώρες BRICS αλλά και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες,. Η λειτουργία της αναμένεται να αρχίσει προς τα τέλη του 2015, και τα κεντρικά της γραφεία θα είναι στη Σαγκάη.