Μέτωπο συνδικάτων για προστασία του δικαιώματος της απεργίας

Έντονα ενοχλημένο εμφανίζεται το συνδικαλιστικό κίνημα με την ενέργεια της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) να ετοιμάσει και να αποστείλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρμόδιους Υπουργούς έγγραφο με προτάσεις και εισηγήσεις για την ποινικοποίηση των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες.ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, οι επικεφαλής των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ εκφράζουν την κάθετη διαφωνία τους με την ενέργεια της ΟΕΒ, επικρίνοντας την ότι καταστρατηγεί τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα τους να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τη νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας.

Από την πλευρά της, η ΟΕΒ εκφράζει την ανάγκη να υπάρξει μια στοιχειώδης προστασία του κράτους έναντι ανεξέλεγκτων απεργιών”, κατηγορώντας τις συντεχνίες ότι “προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν κάποιες καταστάσεις και κάποια στεγανά” και καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως είπε ότι η ΟΕΒ φαίνεται να εκμεταλλεύεται την 24ωρη απεργία
στην οποία κατήλθαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι στην Αρχή Λιμένων στα λιμάνια της Λεμεσού και της Λάρνακας, η οποία, όπως είπε, “δεν επηρεάζει άμεσα τον πολίτη και ούτε δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, για να αγγίξει ένα θέμα, το οποίο είναι ήδη συμφωνημένο”.

“Αυτό το θέμα”, πρόσθεσε, “αποτελούσε θέμα τριβής για πολλά χρόνια επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και είχαμε συμφωνήσει και εντάξαμε στον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων τις διαδικασίες για αντιμετώπιση των προβλημάτων, που σήμερα επικαλείται η ΟΕΒ”.

Σημείωσε ότι “το συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου είναι υπεύθυνο. Αν μελετήσετε πόσες ώρες απεργίας έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια θα διαπιστώσετε ότι έχουμε πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό χαμένων ωρών εργασίας λόγω απεργίας”.

“Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ανάγκη για καμιά αλλαγή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και με την ΟΕΒ στα πλαίσια του κώδικα για για οποιαδήποτε τυχόν τροποποίηση ή αλλαγή”, είπε.

Ο κ. Μωυσέως χαρακτήρισε αδικαιολόγητη και βεβιασμένη την ενέργεια της ΟΕΒ να θέσει θέμα ποινικοποίησης των απεργιών λόγω μιας 24ωρης απεργίας στα λιμάνια, προσθέτοντας ότι “είναι σαν να περίμενε στη γωνία” για να εγείρει τέτοια ζήτημα.

Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης είπε ότι “εμείς θεωρούμε ότι αυτή η προσπάθεια μυρίζει αυταρχισμό και αλαζονεία” και έχει ως στόχο “να περιοριστούν οι αντιδράσεις και οι αντιστάσεις των εργαζομένων στην πολιτική που εφαρμόζεται μέσα από το Μνημόνιο και η οποία ασφαλώς ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των μεγάλων εργοδοτών και του μεγάλου κεφαλαίου”.

Προειδοποίησε ότι η ΠΕΟ θα αντιδράσει σε περίπτωση που επιχειρηθεί να εφαρμοστεί μια τέτοια νομοθεσία και υπενθύμισε ότι το δικαίωμα της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες έχει ρυθμιστεί από τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και μια νομοθετική ρύθμιση αυτού του δικαιώματος “ουσιαστικά θα ακυρώνει τον Κώδικα και θα σημαίνει σοβαρή οπισθοδρόμηση στις εργασίες σχέσεις γενικότερα”.

Ο κ. Κυρίτσης διερωτήθηκε επίσης “πώς είναι δυνατόν η ΟΕΒ να στέλλει τώρα και έτοιμα νομοσχέδια στον Πρόεδρο και η Κυβέρνηση να τα παραλαμβάνει κιόλας”, προσθέτοντας ότι είναι κάτι που “μας έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και ερωτηματικά”.

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του με την ενέργεια της ΟΕΒ και εξέφρασε την ετοιμότητα του συνδικαλιστικού κινήματος να παλέψει και να δώσει ακόμη και “μάχες εκ του συστάδην” αν χρειαστεί προκειμένου να αποτρέψει κάτι τέτοιο. Πρόκειται, είπε, για μια ενέργεια που σε περίπτωση που υιοθετηθεί από την κυβέρνηση “πραγματικά θα προκληθεί η έκρηξη που σιγοβράζει στην κοινωνία”.

“Δεν αρκεί που η εργοδοτική πλευρά και ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου λόγω κρίσης, δίκαια ή άδικα, πιέζει και καταπιέζει τους εργαζομένους, έρχεται τώρα η ΟΕΒ να ζητά όπως καταστεί παράνομο το δικαίωμα της απεργίας που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο και εργαλείο των εργαζομένων”, είπε.

Ο ΓΓ της συντεχνίας της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί η απεργία γιατί κάτι τέτοιο, όπως είπε, συγκρούεται με το Σύνταγμα.“Το λυπηρό είναι ότι χωρίς λόγο προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν ένταση, προσφεύγοντας σ΄ αυτές τις μεθόδους προφανώς για λόγους που ίδιοι ξέρουν”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηπέτρου επέκρινε την ΟΕΒ ότι δεν συνέβαλε στο να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η κρίση, προβάλλοντας ακραίες θέσεις σε σχέση με τα εργασιακά και άλλα θέματα. “Αυτοί που διευθύνουν την ΟΕΒ είναι οι ίδιοι που διεύθυναν τις τράπεζες αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και αποκρύβοντας τη γενεσιουργό αιτία της οικονομικής κρίσης, θέτοντας στο στόχαστρο τους εργαζόμενους, τους μισθούς, τις συντάξεις κτλ. Το επέτυχαν, αλλά στο τέλος κατέστρεψαν την οικονομία και ασφαλώς και οι ίδιοι πληρώνουν μέρος του τιμήματος” όπως είπε.

Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι η ΟΕΒ φέρει “σοβαρότατη ευθύνη για την καταστροφή της οικονομίας και του τόπου σε αντίθεση με το ΚΕΒΕ που είχε πιο ήπιες σκέψεις και πιο σοβαρή προσέγγιση στα διάφορα θέματα”.

Στις 28 Απριλίου και με αφορμή την 24ωργη απεργία στα λιμάνια, η ΟΕΒ είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία έγραφε ότι “η νομοθετική ρύθμιση της απεργίας στις ουσιώδεις υπηρεσίες είναι πλέον μονόδρομος και η ΟΕΒ θα ενεργοποιήσει αμέσως σχετική πρωτοβουλία”.

“Το Κράτος δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να παραμένει ανήμπορος θεατής στην ανευθυνότητα και κοινωνική αναλγησία μικρών συνδικαλιστικών πυρήνων που ομηροποιούν κοινωνία και οικονομία με αίτημα την διαιώνιση των προνομίων τους σε βάρος όλων των υπολοίπων” αναφερόταν στην ανακοίνωση της ΟΕΒ.

“Η συνεχής περιφρόνηση από τις συντεχνίες των υπό αποκρατικοποίηση Ημικρατικών Οργανισμών όλων των εργασιακών θεσμίων, με τις συνεχείς και διαδοχικές απεργιακές κινητοποιήσεις κατά παράβαση κάθε κανόνα εργασιακών σχέσεων, δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο περαιτέρω καθυστέρησης”, σημειώνεται.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι η Ομοσπονδία αυτό που έχει κάνει είναι να υποβάλει προς τον Πρόεδρο και στους αρμόδιους Υπουργούς ένα κείμενο-προσχέδιο με τις εισηγήσεις της για το θέμα των ουσιωδών υπηρεσιών χωρίς να τους εξαναγκάζει να το υιοθετήσουν “με το έτσι θέλω”.

Το κείμενο, ανέφερε, περιλαμβάνει τις πρόνοιες “που πρέπει να έχει ένας νόμος για να μπορεί το κράτος να έχει μια στοιχειώδη προστασία έναντι ανεξέλεγκτων απεργιών”, προσθέτοντας ότι “παρόμοια νομοθεσία ισχύει σε όλα τα κράτη της ΕΕ” και πουθενά αλλού, εκτός από την Κύπρο, δεν έχει εγερθεί θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας.

Ξεκαθάρισε ότι “δεν μιλούμε για απαγόρευση της απεργίας, μιλούμε για ρύθμιση της απεργίας, επικρίνοντας τις συντεχνίες ότι δεν τηρούν τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. “Εμείς τηρούμε τον Κώδικα με θρησκευτική ευλάβεια, δυστυχώς όμως εκείνοι την τελευταία δεκαετία ενεργούν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ούτε κώδικες ούτε τίποτε”.

Άρα, συνέχισε, “έχουμε πεισθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι μόνο με νομοθεσία μπορεί να γίνει η προστασία του κράτους από ανεξέλεγκτες απεργίες”.

“Είναι καιρός να ξεφύγουμε από κάποιες καταστάσεις και από κάποια στεγανά τα οποία δυστυχώς οι συντεχνίες προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν”, είπε και κάλεσε όλους “να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.