Πρώτη στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως η ρωσική οικονομία – Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα κλείσει το 2024 στο 4% είπε ο Ρώσος πρόεδρος

Σαφή μηνύματα για την ισχύ της Ρωσίας έστειλε προς τη Δύση και προς κάθε αποδέκτη ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin κατά τη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης τύπου για τα πεπραγμένα του 2024.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως η Ρωσία είναι πολύ κοντά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αν και επισήμανε πως είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πόσο ακόμα θα διαρκέσει η επιχείρηση στην Ουκρανία.
Ωστόσο, ο Putin αναφέρθηκε και στην ισχύ της ρωσικής οικονομίας αναφέροντας πως η ρωσική οικονομία είναι η πρώτη στην Ευρώπη και η τέταρτη παγκοσμίως σε όρους οικονομικού μεγέθους.
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η ισχυρή οικονομία οφείλεται στην ενίσχυση της κυριαρχίας της χώρας ενώ υπογράμμισε πως η ρωσική κυβέρνηση λειτουργεί αποτελεσματικά, αρκετά ικανοποιητικά και «σκέφτεται το μέλλον».
Είμαστε κοντά στην επίτευξη των στόχων στην Ουκρανία
Ο Putin είπε ότι η Ρωσία είναι κοντά στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε πως είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς πόσο ακόμα θα διαρκέσει ο πόλεμος.
«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι πολύπλοκες, επομένως είναι δύσκολο και ανέφικτο να προβλέψεις.
Και προχωράμε, προς την επίλυση των πρωταρχικών μας καθηκόντων, τα οποία περιγράψαμε στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» είπε ο Putin, τονίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά με ηρωισμό και ότι οι δυνατότητες τους διαρκώς αυξάνονται.
Απελευθερώνουμε διαρκώς εδάφη
«Η κατάσταση στο μέτωπο αλλάζει δραματικά.
Θέλω να το επιβεβαιώσω.
Προέλαση υπάρχει σε όλη τη γραμμή του μετώπου κάθε ημέρα.
Όπως είπα, δεν μιλάμε για μια προέλαση 100, 200 ή 300 μέτρων.
Οι στρατιώτες μας καταλαμβάνουν εδάφη σε τετραγωνικά χιλιόμετρα» υποστήριξε ο Putin.
Θα εκδιώξουμε τους Ουκρανούς από το Kursk
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην εισβολή των Ουκρανών στη ρωσική επαρχία του Kursk, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να δώσει ακριβή ημερομηνία για το πότε ο ρωσικός στρατός θα τους εκδιώξει, αν και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Δεν μπορώ και δεν θέλω να αναφέρω μια συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα νικηθούν.
Τα παιδιά παλεύουν, υπάρχει μια μάχη σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή» υπογράμμισε ο Putin, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα στην απόφαση των Ουκρανών να εισέλθουν στο Kursk και να παραμείνουν εκεί.
Νεκροταφείο το Kursk για τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ
Επιπλέον, υποστήριξε πως το Kursk έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο… νεκροταφείο στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.
Δεν αναχαιτίζεται ο Oreshnik – Πρόσκληση στη Δύση… για μονομαχία
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Putin στον υπερηχητικό πύραυλο Oreshnik, ο οποίος όπως είπε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κανένα δυτικό οπλικό σύστημα.
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε στη Δύση ότι αν έχει αμφιβολίες για αυτό, να επιλέξει έναν στόχο στο Κίεβο, να συγκεντρώσει εκεί την αεράμυνα της και να προσπαθήσει να αναχαιτίσει τον Oreshnik.
«Ας προσφέρουμε σε όσους ειδικούς και σε εκείνους στη Δύση και στις ΗΠΑ που τους πληρώνουν για τις αναλύσεις τους ένα τεχνολογικό πείραμα, μια high tech μονομαχία του 21ου αιώνα.
Ας τους αφήσουμε να επιλέξουν έναν στόχο, ας πούμε το Κίεβο.
Ας συγκεντρώσουν εκεί όλη την αεράμυνα τους, όλα τα αμυντικά πυραυλικά τους συστήματα.
Και εμείς θα χτυπήσουμε εκεί με Oreshnik.
Και να δούμε τι θα συμβεί.
Εμείς είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο πείραμα», είπε ο Putin, υποστηρίζοντας πως «κανείς δεν μπορεί να καταρρίψει τον Oreshnik» του οποίου η εμβέλεια είναι στα 5.500 χιλιόμετρα.
Ο Putin είπε ότι είναι δική του η απόφαση να αρχίσει η μαζική παραγωγή του πυραύλου ενώ υποστήριξε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα εάν οι ΗΠΑ προμηθεύσουν την Ουκρανία με το σύστημα αεράμυνας THAAD.
Ανάπτυξη 4% το 2024
«Η συνολική κατάσταση στη ρωσική οικονομία είναι σταθερή.
Η οικονομία αναπτύσσεται.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα κλείσει το 2024 στο 4%» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέροντας πως η ρωσική οικονομία κατατάσσεται πρώτη στην Ευρώπη και τέταρτη παγκοσμίως σε όρους οικονομικού μεγέθους και υπογραμμίζοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια η οικονομία έχει αναπτυχθεί συνολικά κατά 8%.
Όσον αφορά την ανεργία, είπε ότι αυτή έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, στο 2,3%
Πρώτη στην Ευρώπη, 4η παγκοσμίως
«Τα διεθνή χρηματοπιστωτικά και οικονομικά ιδρύματα έχουν βάλει τη Ρωσία στην πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά τον οικονομικό όγκο, την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και στην τέταρτη θέση παγκοσμίως.
Προηγούνται η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία.
Περάσαμε τη Γερμανία την περσινή χρονιά, και περάσαμε φέτος την Ιαπωνία.
Αλλά αυτός δεν είναι ένας δείκτης στον οποίο πρέπει να επαναπαυτούμε και να ηρεμήσουμε.
Προφανώς και όχι.
Όλα εξελίσσονται, όλα προχωρούν μπροστά» είπε ο Putin, αναφέροντας πως το Χρηματιστήριο της Μόσχας είναι σε ανοδική πορεία, ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 9% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια του 2024 ενώ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.
Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων, υποστήριξε πως οι κυρώσεις έχουν συμβάλει στην άνοδο τους, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και ελλείψεις από τις κρατικές υπηρεσίες.
Θα έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα η Κεντρική Τράπεζα
Όπως είπε, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να είχε αρχίσει να χρησιμοποιεί εργαλεία που δεν σχετίζονται με την αύξηση του βασικού επιτοκίου νωρίτερα.
«Έχουμε επίσης ελλείψεις, για παράδειγμα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικά και νωρίτερα ορισμένα μέσα που δεν σχετίζονται με την αύξηση του βασικού επιτοκίου.
Πράγματι, η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να το κάνει αυτό το καλοκαίρι αλλά αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε και θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα» είπε ο Putin.




