Ο «πυλώνας ασφάλειας» του κλότσου και του μπάτσου

Παραδουλεύτρα των ΗΠΑ, Βρετανίας και Ε.Ε.  η Κύπρος

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά τόσο τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και τους υπουργούς του,   να χαρακτηρίζουν την Κύπρο ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τέτοιες ανοησίες ακούσαμε πρόσφατα και από Αμερικανούς γερουσιαστές που βρέθηκαν πρόσφατα στην Κύπρο, τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας και την Αμερικανίδα πρέσβειρα κα Φίσερ  κατά τη συζήτηση του Cyprus Forum για το κυπριακό.

 Ας τα πάρουμε από την αρχή:

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας οι Γερουσιαστές Τζέρι Μοράν, Σούζαν Κόλινς, Τζον Μπούζμαν και Τζον Κόρνιν, συναντήθηκαν (το περασμένο Σάββατο 5/10) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιούν στην περιοχή «και της κοινής βούλησης για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των στρατηγικής σημασίας διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στη σημασία και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ειδικά μετά τη Συμφωνία που συνομολογήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, για θεσμοθέτηση στρατηγικού διαλόγου ανάμεσα στις δυο χώρες».

Εξάλλου, σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι οι δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα αλλά και για απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών από την περιοχή «ενισχύουν το αποτύπωμα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ενδυναμώνουν διεθνώς την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η χώρα μας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας», σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Η κα Φίσερ

Σε ανάρτησή της στο «Χ», με αφορμή την επίσκεψη στην Κύπρο των γερουσιαστών , και τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ κ. Φίσερ αναφέρει ότι η επίσκεψή τους έδωσε την ευκαιρία να τονιστεί η κοινή δέσμευση Κύπρου και ΗΠΑ, για περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια «σε μια κρίσιμη στιγμή και να επικεντρωθούμε στη σημασία αυτής της βασικής εταιρικής σχέσης».

Το ΝΑΤΟ ηττήθηκε στην Ουκρανία και αυτοί…τραγουδούν

Το κυπριακό ήταν το θέμα της συζήτησης του Cyprus Forum την περασμένη Παρασκευή. Οι Ε/κ και Τ/κ ομιλητές αναφέρθηκαν στο κυπριακό και την επικείμενη συνάντηση στην Ν.Υόρκη  αλλά οι έγνοια των πρεσβευτών των ΗΠΑ και Βρετανίας ήταν η Ουκρανία και το Ισραήλ. Ούτε λέξη για το άλυτο κυπριακό  που διανύει μισό αιώνα. Καμιά αιχμή για τα στρατεύματα κατοχής της Τουρκίας.

Ο Ιρφάν Σιντικ, Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και στάθηκε κυρίως στο θέμα της ενέργειας. Είπε ότι αν και ο πόλεμος έφερε βραχυπρόθεσμα πιο ακριβή ενέργεια για τους Ευρωπαίους πολίτες, ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος είναι σαφώς θετικός. Εξήγησε ότι απομακρυνόμαστε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και δώσαμε ώθηση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας που είναι επωφελείς τόσο για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια όσο και για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι μια απροσδόκητη πλευρά του πολέμου στην Ουκρανία ήταν ότι  για ορισμένες χώρες όπως η Κύπρος που στο παρελθόν “εξισορρόπιζαν” τις σχέσεις τους μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, έγινε πλέον σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια βιώσιμη ισορροπία και η επιλογή της Κύπρου “για αδιαμφισβήτητο δυτικό στρατηγικό προσανατολισμό είναι πολύ ευπρόσδεκτη”.

Ο πόλεμος, πρόσθεσε, κατέστησε επίσης σαφές, ότι περισσότερη διεθνής συνεργασία και αλληλεγγύη είναι ζωτικής σημασίας στη συλλογική μας προσπάθεια να ενισχύσουμε τους διεθνείς νόμους και αξίες.

Αφού έριξε τα καρφιά του κατά της Ρωσίας,   είπε ότι η σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης έχει γίνει πιο ξεκάθαρη. Γίνονται προσπάθειες για την αύξηση της ενεργειακής διασύνδεσης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα έργα που προτείνονται είναι πιο περίπλοκα και δαπανηρά λόγω των πολιτικών προκλήσεων που παραμένουν άλυτες στην περιοχή, όπως είπε.

Ο Ύπατος Αρμοστής εξέφρασε την ελπίδα ότι το κόστος της πολιτικής αστάθειας και της ανασφάλειας μπορεί να βοηθήσει με μια ανανεωμένη και πιο δημιουργική ώθηση για την επίλυση περιφερειακών προβλημάτων όπως το Κυπριακό.

Η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Ντέιβις Φίσερ, είπε ότι αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν εκτρέπει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Για τις ΗΠΑ, δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκτραπεί η προσοχή μας, πρέπει να είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στην Ουκρανία και να υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί το κράτος του και τους πολίτες του, ταυτόχρονα να αναζητήσουμε δίκαιη λύση για τους Παλαιστίνιους», επεσήμανε.

Η Δύση, είπε, πρέπει να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το όραμά της για τον κόσμο γιατί αν δεν το κάνει, τότε εκείνοι που στηρίζουν τον αναθεωρητισμό θα προσπαθήσουν να προωθήσουν τη σφαίρα επιρροής τους.

Είπε ακόμα  ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή, σημειώνοντας ότι αυτή η περιοχή μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αλλά πρώτα, επεσήμανε, χρειαζόμαστε πολιτικό θάρρος για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια.

Αφού είπε διάφορα για τα ενεργειακά (για τα οποία πολλά ακούμε και το μόνο που βλέπουμε είναι τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτοξεύονται στα ύψη ) ανέφερε ότι:

«Τώρα είναι η ώρα για πολιτικό θάρρος, τώρα είναι η ώρα να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, να προωθήσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και σταθερότητα, επειδή ο κίνδυνος που πληρώνει αυτή η περιοχή είναι πολύ μεγάλος».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα όταν μιλά για  το όραμα των ΗΠΑ για τον κόσμο  προφανώς υπονοεί όλες αυτές τις αιματηρές επεμβάσεις που προκάλεσε  η χώρα  της με τον πόλεμο δια αντιπροσώπων τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Μέση Ανατολή. Φαίνεται δεν έφτασαν ακόμα στα αυτιά της οι πιέσεις ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων οι οποίοι  πιέζουν τον Ζελένσκι να συνθηκολογήσει με την Ρωσία προτού τα στρατεύματα της φτάσουν στον Δνείπερο.  Άλλωστε ο Μπάιντεν  παραδέχθηκε πως ο προκάτοχος του Μπάρακ Ομπάμα κλώτσησε ευκαιρίες για ειρηνική διευθέτηση του Ουκρανικού και  υποτίμησε θανάσιμα τον Ρώσο πρόεδρο.

   Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία όταν  η εν λόγω κυρία  μιλά για πολιτικό θάρρος απευθύνεται στα θύματα της τουρκικής κατοχής, τους Κύπριους και όχι στον θύτη Τουρκία.

Δεν είδαμε τις ΗΠΑ να στριμώχνουν  την Τουρκία επιβάλλοντας της  κυρώσεις για την συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, όπως έπραξαν με τη Ρωσία.

Όπλα εκατομμυρίων από Γερμανία στην Τουρκία

Από την πλευρά της, η Ανγκελίνα Αϊχορστ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης), μίλησε για τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι είναι ολοένα και πιο σημαντική για την ΕΕ.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό, είπε ότι εκπροσώπησε τους Ύπατους Εκπροσώπους Federica Mogherini και Josep Borrell οι οποίοι ήταν «πλήρως δεσμευμένοι, αλλά υπήρχαν πολλοί παράγοντες που δεν μπορούσαν να φέρουν κοντά τα μέρη».

Ούτε και αυτή αναφέρθηκε στους παράγοντες που εμποδίζουν την λύση.

Η εν λόγω κυρία προφανώς θα γνωρίζει ότι η χώρα της έκλεισε πρόσφατα συμφωνία με την Τουρκία για  πωλήσεις όπλων  336 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, έδωσε πρόσφατα πράσινο φως για παράδοση γερμανικών όπλων αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία.Έγκρίθηκαν προγράμματα αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 100 αντιαεροπορικοί πύραυλοι και τορπίλες καθώς και υλικό για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων και φρεγατών.

Βάσει καταλόγου του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας που  βρίσκεται στη διάθεση του περιοδικού, η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων MBDA δύναται να προμηθεύσει την Τουρκία με 100 κατευθυνόμενους πυραύλους για αεράμυνα πλοίων, χωρίς να προσδιορίζεται το οικονομικό ύψος της συμφωνίας, το οποίο ωστόσο εκτιμάται περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το Συμβούλιο  ενέκρινε επίσης την παράδοση 28 τορπιλών SeaHake της εταιρείας Thyssenkrupp, έναντι 156 εκατομμυρίων ευρώ. Περαιτέρω, στον εν λόγω κατάλογο περιλαμβάνονται άλλες δύο αμυντικές συμφωνίες. Σε διάφορες κοινοπραξίες γερμανικών αμυντικών εταιρειών ανατέθηκε η σύναψη σύμβασης για προμήθεια υλικού προς εκσυγχρονισμό των τουρκικών υποβρυχίων U209, το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 79 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εγκρίθηκε και η παράδοση εξαρτημάτων για κινητήρες των τουρκικών κορβετών και φρεγατών, ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως επισημαίνεται, το συνολικό κόστος των εγκριθέντων πωλήσεων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 336 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά τα άλλα «ο πυλώνας σταθερότητα και ασφάλειας», η χειμαζόμενη Κύπρος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παραδουλεύτρα των ΗΠΑ , της Βρετανίας και όλων των συμμάχων της κακιάς ώρας, που μας έχουν του κλότσου και του μπάτσου. Ή το χειρότερο μας θεωρούν προτεκτοράτο τους.  

Απορίας άξιο : Γιατί ο Πρόεδρος εμφανίζεται τόσο ενθουσιασμένος και χαρούμενος όταν συναντάται με Αμερικανούς; Γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε;