Ρωσία – Κίνα ενισχύουν τους αμυντικούς δεσμούς τους

Η Ρωσία και η Κίνα διεξήγαγαν «ουσιαστικές» αμυντικές και στρατιωτικές συνομιλίες για να ενισχύσουν τους δεσμούς τους, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αντρέι Μπελούσοφ, καθώς η Μόσχα και το Πεκίνο εδραιώνουν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση και εντείνουν την κριτική στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επεκτείνουν την επιρροή τους στην Ασία.

«Τα στρατιωτικά τμήματα της Ρωσίας και της Κίνας έχουν κοινές αξιολογήσεις όσον αφορά τις παγκόσμιες διεργασίες και έχουν κοινή αντίληψη για το τι πρέπει να γίνει στην παρούσα κατάσταση», ανέφερε ο Μπελούσοφ, σύμφωνα με ανάρτηση του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Ο Μπελούσοφ είπε ότι συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, Ζανγκ Γιουξία, για «πολύ ουσιαστικές» συνομιλίες.

Το Υπουργείο Άμυνας της Κίνας δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι και οι δύο πλευρές ελπίζουν να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν τις στρατιωτικές σχέσεις και να διατηρήσουν τις ανταλλαγές υψηλού επιπέδου.

Η Κίνα και η Ρωσία κήρυξαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επισκέφθηκε το Πεκίνο λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν οι δυνάμεις του ξεκινήσουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, πυροδοτώντας τον πιο θανατηφόρο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, υποσχέθηκαν μια «νέα εποχή» συνεργασίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων αντιπάλων των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες χαρακτήρισαν επιθετικό ηγεμόνα του Ψυχρού Πολέμου που σπέρνει το χάος σε όλο τον κόσμο.

Ο Πούτιν και ο Σι συμφώνησαν επίσης να εμβαθύνουν τη «στρατηγική τους συνεργασία», είπε ο Μπελουσόφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι «έπονται παραγωγικές εργασίες και η υιοθέτηση σημαντικών, βαρυσήμαντων αποφάσεων».