«Θετικές οι αντιδράσεις της Αγκυρας» λέει ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε μετά την επιστροφή του στα κατεχόμενα, χθες βράδυ, από την Άγκυρα πως “και οι τουρκικές Αρχές είναι αποφασισμένες για λύση” του Κυπριακού.ImageHandler.ashx

Είπε ακόμη πως είδε θετικές επιδράσεις στην Άγκυρα από την εκλογή του στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

Υπενθυμίζοντας ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τις επόμενες ημέρες και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως η επίσκεψή του στην Τουρκία αποτελεί ορόσημο για τη λύση.

Ανέφερε πως είχε χρήσιμες συναντήσεις στην Τουρκία και πως η επίσκεψή του ήταν ικανοποιητική από όλες τις απόψεις, προσθέτοντας πως κατά τη διάρκειά της προωθήθηκαν περαιτέρω οι σχέσεις Τουρκίας – ψευδοκράτους.

Εξάλλου , η εφημερίδα Μιλλιέτ κάτω από τον τίτλο: «Πρώτα διαπραγματεύσεις και μετά Βαρώσι»  επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησαν να ξεκινήσουν πρώτα διαπραγματεύσεις με υγιή τρόπο και μετά να γίνουν βήματα για τα ΜΟΕ, στα οποία να περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ωστόσο αναφέρθηκε ότι τα ΜΟΕ δεν πρέπει να επηρεάσουν τη συνολική λύση. Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Άγκυρα βλέπει θετικά το θέμα διορισμού εμπειρογνωμόνων στο Βαρώσι. Επίσης αναφέρεται ότι δεν υπήρξε διαφορά απόψεων κατά τις συναντήσεις και συμφωνήθηκε ότι στην Κύπρο άνοιξε ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας.