Βίαια επεισόδια έξω από την αίθουσα Κακουργιοδικείου Λεμεσού

Μετά την αθώωση  της συζύγου του δολοφονηθέντα Λούκα Κωνσταντίνου

Συμπλοκές με μικροτραυματισμούς σημειώθηκαν το μεσημέρι σε αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου στη Λεμεσό, όταν το Κακουργιοδικείο ανακοίνωσε την απόφασή του να απαλλάξει από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε, τη σύζυγο του 35χρονου Λούκα Κωνσταντίνου, το απανθρακωμένο πτώμα του οποίου είχε εντοπιστεί εντός του αυτοκινήτου του, τον Απρίλιο του 2013, στο δάσος ευκαλύπτων του Λέιντις Μάιλ.ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΚΟΥΡΓΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Το Κακουργιοδικείο έκρινε ένοχο στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης το δεύτερο κατηγορούμενο και φερόμενο ως εραστή της 30χρονης συζύγου του θύματος, τον 38χρονο Ονησίφορο Κόλια, επιβάλλοντας ποινή δια βίου φυλάκισης.

Τα αίματα άναψαν για τους συγγενείς του άτυχου Λούκα Κωνσταντίνου, όταν το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως απαλλάσσει τη σύζυγο του από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε για συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος και φόνου εκ προμελέτης, αφού δεν παρουσιάστηκε ενώπιον του οποιαδήποτε μαρτυρία που να την εμπλέκει στην υπόθεση.

Στο άκουσμα της απόφασης και στην αντίδραση των συγγενών της κατηγορούμενης, οι συγγενείς του θύματος επιτέθηκαν εναντίον τους, ενώ επιχείρησαν να κτυπήσουν τους κατηγορούμενους και κινήθηκαν προς το μέρος των δικαστών, οι οποίοι πρόλαβαν να αποχωρήσουν. Οι συγγενείς συγκρούστηκαν και με αστυνομικούς που επενέβησαν, ένας εκ των οποίων τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Ασθενοφόρο μετέφερε στο νοσοκομείο και τον πατέρα του 35χρονου, ο οποίος αισθάνθηκε αδιαθεσία.

Με την αποχώρηση των συγγενών από την αίθουσα, το Κακουργιοδικείο επανήλθε για να ανακοινώσει την απόφαση του σε σχέση με το δεύτερο κατηγορούμενο, τον Ονησίφορο Κόλια, τον οποίο απάλλαξε από την κατηγορία της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος αλλά βρήκε ένοχο στην κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, επιβάλλοντας ποινή δια βίου φυλάκισης.

Άδικη χαρακτήρισε με δηλώσεις στα ΜΜΕ την απόφαση του δικαστηρίου ο εξάδελφος του 35χρονου, Αντρέας Δημητρίου, ο οποίος ήταν αυτός που εντόπισε το απανθρακωμένο πτώμα, προσθέτοντας «κατέστρεψαν μια οικογένεια και θα καταστρέψουν και άλλους με την απόφαση που πήραν».

Το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε, με ανακοίνωσή του, “με τον πιο έντονο τρόπο τα βίαια επεισόδια,  μέσα και έξω από την αίθουσα του Κακουργιοδικείου Λεμεσού, μετά την έκδοση της αθωωτικής απόφασης από το Κακουργιοδικείο για μια εκ των κατηγορουμένων”.

“Οι βίαιες πράξεις στρέφονταν και εναντίον της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του Προέδρου και των Μελών του Κακουργιοδικείου, οι οποίοι αναγκάστηκαν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους με κίνδυνο για τους ιδίους”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως “οι δικαστές έχουν υποχρέωση να πράττουν το καθήκον τους, απονέμοντας δικαιοσύνη σύμφωνα με τον Νόμο, την ενώπιον τους μαρτυρία και τη συνείδησή τους” και “αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες”.

“Η πολιτεία όμως έχει υποχρέωση να προστατεύσει τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των Δικαστών και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της απονομής της δικαιοσύνης. Αν καταρρεύσει και η Δικαστική Λειτουργία θα επέλθει το χάος”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, σημειώνεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα μελετήσει την όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται και θα επανέλθει, εάν παραστεί ανάγκη.