ΕΔΕΚ: Στην Κ.Ε. η απόρριψη της Δ.Δ.Ο.ως λύσης του κυπριακού

Τάσεις που φθάνουν έως και την απόρριψη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας ως λύσης του Κυπριακού αναπτύσσονται στην ΕΔΕΚ, στο πλαίσιο της εντεινόμενης εσωκομματικής συζήτησης, για τη διαμόρφωση της επίσημης στρατηγικής/θέσης του Κινήματος για το εθνικό μας πρόβλημα.edek-mallia-kouvaria-eginan-sizopoulos-kai-ko-th

Μια πρώτη, ουσιαστική διαβούλευση έγινε στην πρόσφατη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου, η οποία θα «κλιμακωθεί» στη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής την ερχόμενη Κυριακή, που θα συνέλθει με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κυπριακό πρόβλημα και τη στρατηγική διαχείρισής του.

Στη συνεδρία αναμένεται να γίνει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων από τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, Ανδρέα Μαυρογιάννη, επί τη βάσει της διαπραγματευτικής του εμπειρίας, αλλά και των προοπτικών που διανοίγονται με την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ, παράλληλα, θα κατατεθούν εισηγήσεις και ιδέες από ομάδες ειδικών εμπειρογνωμόνων και διεθνολόγων για το κυπριακό πρόβλημα, μέσα στα υφιστάμενα διαπραγματευτικά και γεωπολιτικά συμφραζόμενα.

Ακολούθως θα ακολουθήσει ενδελεχής διαβούλευση, στη βάση προσχεδίου συζήτησης που θα κατατεθεί εκ μέρους της ηγεσίας και, αναλόγως  θα διαμορφωθεί η επίσημη θέση του Κινήματος για το εθνικό  θέμα.

Η συζήτηση θα κορυφωθεί στο Πολιτικό – Προγραμματικό – Καταστατικό Συνέδριο της ΕΔΕΚ τον ερχόμενο Ιούνιο, με την κατάθεση της σχετικής εισηγητικής πρότασης εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον της βάσης του κόμματος.

Επαφές με κόμματα

Εν τω μεταξύ, σήμερα η ΕΔΕΚ εγκαινίασε τον κύκλο επαφών της με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, μετά τη συνάντηση, προ εβδομάδων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Σήμερα, αντιπροσωπία της ΕΔΕΚ είχε  συνάντηση με την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ την Παρασκευή, συνάντηση με την ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει  τις εξελίξεις στην ΕΔΕΚ απάντησε πως είναι σεβαστές οι θέσεις των κομμάτων και ότι θα αναμένει μέχρι και την τελική απόφαση τη ΕΔΕΚ.