Η Accept-ΛΟΑΤ χαιρετίζει τη έγκριση του συμφώνου συμβίωσης

Η Οργάνωση την έγκριση του ΣυμAccept-ΛΟΑΤ Κύπρου με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την έγκριση του συμφώνου Συμβίωσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ως σε μια κίνηση ιστορικής σημασίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας».LGBT anti-discrimination Pride March in Manila

«Το Υπουργικό Συμβούλιο ανταποκρίνεται με τον τρόπο αυτό σε προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την ΛΟΑΤΙ κοινότητα, κάνοντας, έτσι, το πρώτο βήμα προς τον εκσυγχρονισμό των θεσμών του κράτους», σημειώνει η οργάνωση και προσθέτει ότι αυτό «θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς την εξάλειψη σημαντικών διακρίσεων απέναντι στις οικογένειες των ομόφυλων ζευγαριών, αφού αναγνωρίζει τον δεσμό μεταξύ τους και κατοχυρώνει νομικά τα εμπλεκόμενα μέρη, σε θέματα που αφορούν, ανάμεσα σε άλλα σε ζητήματα ασφάλισης, κληρονομιάς, φορολογίας, περιουσίας, διακίνησης, σύνταξης και υγείας δίνοντας λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα που βασανίζουν τις οικογένειες αυτές στη χώρα μας».

Η Accept – ΛΟΑΤ Κύπρου, καλεί όλα τα κόμματα να προωθήσουν άμεσα το νομοσχέδιο χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις. «Βασιζόμενοι στις αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, είμαστε σίγουροι πως ομόφωνα όλα τα κόμματα, συλλογικά, θα ταχθούν υπέρ του νομοσχεδίου», προσθέτει.

Τέλος, επισημαίνει πως στην κατάταξη των χωρών που εκδίδει ετήσια ο Διεθνής Οργανισμός για τα ΛΟΑΤ Δικαιώματα στις Βρυξέλλες (ILGA-Europe), η Κύπρος βρίσκεται (μαζί με τη Λετονία) στην τελευταία θέση των χωρών της ΕΕ, αφού είναι οι χώρες όπου το νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει τα ΛΟΑΤΙ άτομα.

Χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε  νομοσχέδιο για τη θέσπιση του Συμφώνου Συμβίωσης με το οποίο  δημιουργείται το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης μεταξύ δύο προσώπων.

Με το νομοσχέδιο,  ρυθμίζονται όλοι οι όροι και τα έννομα αποτελέσματα της συμβίωσής τους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη της.Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης αφορά ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια.

Το νομοσχέδιο εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, «λόγω των γνωστών αντιδράσεων», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι έρχεται να καλύψει ένα κενό, η θεσμοθέτηση του οποίου ανταποκρίνεται σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και στις ανάγκες της εποχής μας.

Στόχος του νομοσχεδίου, είπε ο Υπουργος Εσωτερικών, είναι η ανταπόκριση στην αναγκαιότητα ρύθμισης, εκ μέρους της πολιτείας, των υπαρκτών κοινωνικών και άλλων συνεπειών που επιφέρουν άλλης μορφής συμβιωτικές σχέσεις, οι οποίες συνθέτουν τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα και την εντεινόμενη διαφορετικότητά της.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις σύναψης Συμφώνου Συμβίωσης, καθορίζει τη διαδικασία σύναψης, προβλέπει την έκδοση Πιστοποιητικού Συμφώνου και δημιουργεί Ειδικό Μητρώο για την καταχώρησή τους.

Περαιτέρω, περιέχει διατάξεις αναφορικά με τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην ιδιότητα των παιδιών.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει, επίσης, ζητήματα διατροφής, τις περιουσιακές σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων, τις διαδικασίες λύσης του Συμφώνου, καθώς επίσης και τις περιπτώσεις των άκυρων, ακυρώσιμων και ανυπόστατων Συμφώνων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η κοινωνία είναι αρκετά ώριμη για να το αποδεχθεί, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης αποτελεί αίτημα της κοινωνίας.

Ως προς τις ενδεχόμενες αντιδράσεις εκ μέρους της Εκκλησίας, ο κ. Χάσικος είπε ότι έχει κάθε δικαίωμα να έχει τις δικές της αντιρρήσεις ή διαφωνίες.