Κοινή συνέντευξη Τύπου θα δώσουν Ερντογάν Ακιντζί

Γεύμα προς τιμήν του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και της αντιπροσωπείας του παρέθεσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε εστιατόριο της Άγκυρας.erntogan1

Ο Τ/κ ηγέτης θα έχει στις 17.00 συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται στις 18.45 να δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Η κατ` ιδίαν συνάντηση του νέου Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί με τον Τούρκο Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κράτησε μία ώρ και ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες τους η οποία κράτησε άλλη μισή ώρα.
Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Τ/κ ηγέτης στην συνέχεια αναχώρησε για το Μαυσωλείο Ατατούρκ όπου θα καταθέσει στεφάνι.
Ο Μουσταφά Ακιντζί θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μεταξύ:

Με τα μάτια στην Άγκυρα και στην συνάντηση κυρίως του νέου Τ/κ ηγέτη με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι στραμμένος σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

Αυτό επισημαίνουν οι εφημερίδες Χαλκίν Σεσί και Αφρίκα που αναφέρονται στο πρόγραμμα επαφών του κ. Ακιντζί στην Άγκυρα κατά το μονοήμερο ταξίδι του σήμερα ενώ η Χαβαντίς γράφει ότι στόχος είναι να πάρει ισχυρή στήριξη από την Τουρκία για την διαδικασία λύσης. Η Χαβαντίς σημειώνει ότι ο κ. Ακιντζί που απάντησε θετικά στο αίτημα Έιντε για μια διαδικασία “γρήγορη και αποτελεσματική” θα ενημερώσει σήμερα τους Τούρκους αρμόδιους για το πως θα προχωρήσει.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στην ατζέντα των επαφών του κ. Ακιντζί θα είναι να ζητήσει ισχυρή στήριξη στη νέα διαπραγματευτική διαδικασία, να δώσει πληροφόρηση για την συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ εάν αυτό ζητηθεί, θα επισημάνει το αίτημα των ΗΕ για αποτελεσματική και γρήγορη διαπραγμάτευση στα θέματα ουσίας, θα επικυρώσει την στήριξή του στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, θα εξηγήσει ότι “δεν υπάρχει στην ατζέντα θέμα Βαρωσίων, εάν ανοίξει, θα ανοίξει παράλληλα με την διαπραγματευτική διαδικασία σε αντάλλαγμα με τα λιμάνι και το αεροδρόμιο”.

“Προεδρική” – όπως αναφέρεται – πηγή που μίλησε στην εφημερίδα επεσήμανε ότι κατά την διάρκεια του σχεδίου Ανάν και στη διαδικασία μετά υπήρξαν ειδικοί από την Τουρκία που βοήθησαν την τ/κ πλευρά σε αρκετές πτυχές και θα ζητηθεί η συνδρομή ειδικών ιδιαίτερα σε θέματα διεθνούς δικαίου, το περιουσιακό και το σύνταγμα. Επισημαίνεται επίσης ότι κατά τις επαφές του ο κ. Ακιντζί δεν θα συζητήσει με την τουρκική ηγεσία λεπτομέρειες του Κυπριακού.
Ο Σενέρ Λεβέντ στο σημερινό άρθρο του στην Αφρίκα αναφέρεται στην δήλωση του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη την περασμένη εβδομάδα (στο ΡΙΚ) ότι μελετώνται φόρμουλες για την λειτουργία του αεροδρομίου Ερτζιάν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και χωρίς να αναγνωρίζεται το ψευδοκράτος, επισημαίνοντας ότι ο Μουσταφά Ακιντζί έχει θέσει την επιστροφή των Βαρωσίων σε συνδυασμό με το λιμάνι Αμμοχώστου και την Τύμπου, αλλά σε αυτό ακόμη δεν έχει απαντήσει η τ/κ πλευρά και όπως ο ίδιος εξάγει συμπέρασμα, η απάντηση θα έρθει μετά την σημερινή συνάντηση Ακιντζί – Ερντογάν στην Άγκυρα. Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι ο Ακιντζί είναι ο ηγέτης που ενεργεί με εντολές της Άγκυρας, αλλά θέλει ο Λεβέντ – όπως γράφει – να επισημάνει ότι αυτή η πρόταση της ε/κ πλευράς βρίσκεται ακόμη στον αέρα.