Τζεμάλ Όζγιγιτ:«Ιστορική ευκαιρία για λύση του κυπριακού η εκλογή Ακιντζί»

Για μια ιστορική ευκαιρία για λύση του κυπριακού προβλήματος μετά την ανάδειξη του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας κάνει λόγο ο ηγέτης του Κοινοτικού Δημοκρατικού Κόμματος (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ.ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ" 2015 - ÌÏÕÓÔÁÖÁ ÁÊÉÍÔÆÉ

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή δήλωση του ο κ. Όζγιγιτ αναφέρει ότι η ανάδειξη του κ. Ακιντζί ως ο νέου Τ/κ ηγέτη έχει δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα στο νησί χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ενθαρρυντικές τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε μετά τις συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Υποδεικνύοντας πως το σημαντικό είναι να μη χαθεί η ευκαιρία, ο κ. Όζγιγιτ κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πράξουν το καθήκον τους προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού. Ευχήθηκε, επίσης, όπως η παρούσα ιστορική ευκαιρία καταλήξει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Είπε επίσης ότι οι δύο τεχνικές επιτροπές που θα συσταθούν με την έναρξη των συνομιλιών για να εργαστούν για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα μπορούσαν να συζητήσουν τα θέματα των Βαρωσίων και των υδρογονανθράκων. Είπε επίσης ότι θα μπορούσε να συζητηθεί η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους του με αντάλλαγμα τις απευθείας πτήσεις στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και το απευθείας εμπόριο από το λιμάνι της Αμμοχώστου.

Χαρακτήρισε επίσης ως θετική εξέλιξη τόσο τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι “το αέριο μπορεί να περάσει μέσω της Τουρκίας” όσο και αυτή του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη περί “εξεύρεσης μιας φόρμουλας για απευθείας πτήσεις”, προσθέτοντας ότι η συζήτηση αυτών των θεμάτων θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συνολικής λύσης.

Εξάλλου, το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο με ανακοίνωση του εκφράζει τη στήριξη του προς το νέο Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και χαιρετίζει το διορισμό του Οζντίλ Ναμί στη θέση του διαπραγματευτή της τ/κ πλευράς για το Κυπριακό.

Το επιμελητήριο αναφέρει ότι η νίκη του κ. Ακιντζί και ο διορισμός του κ. Ναμί στέλλουν το ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα και την ε/κ πλευρά ότι οι Τουρκοκύπριοι εξακολουθούν να επιθυμούν μια λύση στο Κυπριακό. Αναφέρει επίσης ότι ο διορισμός του κ. Ναμί είναι ένα θετικό βήμα που δείχνει ότι ο Ακιντζί μπορεί να εργαστεί με άτομα με διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο.

Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι το επιμελητήριο θα συνεχίζει να εργάζεται για λύση και συμφιλίωση στην Κύπρο.