Αιντα: «Ψάχνουμε για μια κυπριακή συμφωνία….»

Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατή με τα πρότυπα και τις βασικές αρχές της ΕΕ, ανέφερε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Αιντα, επισημαίνοντας την
ετοιμότητα των ηγετών των δύο κοινοτήτων για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.CNA_M89a3be459b0a4a7fb83ec371f1209bfd

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Αιντα είπε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι σοβαρά αφοσιωμένοι και προσηλωμένοι στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν τις συνομιλίες χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Όπως είπε, και οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ενθαρρυμένος από το κλίμα που έχει δημιουργηθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες.

Είπε ότι είναι μια ευκαιρία που θα πρέπει να αδράξουν οι Κύπριοι και που ενδεχομένως να μην ξαναπαρουσιαστεί πολύ σύντομα και επανέλαβε ότι η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, υπό των δύο ηγετών, και όχι των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται εδώ «για να βοηθήσουν, να διευκολύνουν και να στηρίξουν τη διαδικασία».

Είπε επίσης ότι στο δείπνο που θα παραθέσει στους δύο ηγέτες την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 Μαΐου θα αποφασιστεί το πότε θα αρχίσουν και επίσημα οι συνομιλίες και “μιλούμε σχετικά σύντομα και από εκεί και πέρα νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια σημαντική στιγμή της κυπριακής ιστορίας», όπως πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αιντα είπε ότι δεν χρειάζεται να σπρώξει για να προχωρήσει περαιτέρω η διαδικασία αφού όπως είπε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων ηγούνται αυτή τη στιγμή της διαδικασίας και είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν τις συνομιλίες.

Επεσήμανε παράλληλα πως μόνο μια συμφωνία που θα επιτευχθεί στην Κύπρο από τους Κύπριους θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο. «Ψάχνουμε για μια κυπριακή συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν χρονικά περιθώρια, απάντησε αρνητικά επαναλαμβάνοντας ότι οι ηγέτες του ανέφεραν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και γι΄ αυτό, όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος να τους αναγκάσει να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες ή χρονοδιαγράμματα.

Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Μόσχα τις επόμενες μέρες, σημειώνοντας ότι ο κ. Μπαν Κι μουν παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμος να διαδραματίσει το δικό του ρόλο στον κατάλληλο χρόνο.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ο κ. Ερτογάν φαίνεται να θέλει να διαδραματίσει ρόλο σ’ αυτή την κυπριακής όπως την χαρακτηρίζει ιδιοκτησίας διαδικασία και κατά πόσον θα πρέπει να κληθεί να συμμετάσχει σ’ αυτήν, ο κ. Αιντα είπε ότι υπάρχουν βέβαια κάποιες πτυχές που αφορούν τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις «που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με όλα τα μέσα».

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το ρόλο της ΕΕ στη διαδικασία, είπε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αυτή είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον η ενωμένη Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ και θα πρέπει να είναι συμβατή με τα πρότυπα της ΕΕ. « Πιστεύω ότι θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους το ίδιο να σέβονται τις βασικές αρχές και τις διαδικασίες της ΕΕ.

«Γι `αυτό και εργάζομαι πολύ στενά με την ΕΕ και παρακολουθούν τι γίνεται με μεγάλο ενδιαφέρον και είναι πολύ υποστηρικτικοί στη διαδικασία», κατέληξε.