Νταβούτογλου:«Μην ανησυχείτε, τα ίδια είχαμε και με τον Ταλάτ αλλά…»

Παρέμβαση στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έκανε ο Τούρκος  Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στην εφημερίδα Μιλλιέτ.Επιχειρώντας να καθησυχάσει  είπε:«Μην ανησυχείτε, θα πάρουν όλα το δρόμο τους»

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι και όταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ανέλαβε την εξουσία είχε γίνει το ίδιο αλλά μετά πήραν όλα το δρόμο τους.Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu visits Hungary

Υποστήριξε ότι στα κατεχόμενα “υπάρχει μια από τις πιο ισχυρές δημοκρατίες της Ευρώπης, και ίσως πιο ισχυρή και από εκείνην της Τουρκίας”.

Μετά την ίδρυση του ψευδοκράτους, είπε, στην Τουρκία έγιναν πραξικοπήματα αλλά στην Κύπρο ήρθαν στην εξουσία και αριστεροί και δεξιοί και δοκιμάστηκαν όλοι. Εκφράζουμε σεβασμό στην επιλογή των Τ/κ, είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο μεταξύ , στην ην παρουσία του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας, αρμόδιου για θέματα Κύπρου, Μπουλέντ Αρίντς και όχι του ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η «ορκωμοσία»  του Μουσταφά Ακιντζί στη “βουλή”.

Η συνεδρία θα αρχίσει στις 4 το απόγευμα και όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, θα ακολουθήσει στις 17.30 η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο “προεδρικό”.

Σημειώνεται πως συνήθως σε αυτή την τελετή παρίσταται εκπροσωπώντας την τουρκική κυβέρνηση, ο εκάστοτε ΥΠΕΞ, όμως αυτή τη φορά θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο κ. Αρίντς, ο οποίος φτάνει στις 15.00 με ιδιωτικό αεροπλάνο. Στις 15.30 θα έχει συνάντηση με τον “πρωθυπουργό”, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου, στις 17.00, πριν την τελετή παράδοσης – παραλαβής, θα συναντηθεί κατ` ιδίαν με τον απερχόμενο Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στο “προεδρικό” και στις 18.30, μετά την τελετή, με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέχεια θα έχουν συνάντηση οι δύο αντιπροσωπείες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, και στις 20.00 οι κ. Ακιντζί και Αρίντς θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Χθες το απόγευμα τον κ. Ακιντζί επισκέφθηκε στο γραφείο του ο Τούρκος “πρέσβης”, Ιμπραχίμ Ακτσιά και σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Μουσταφά Ακιντζί η επίσκεψη αποσκοπούσε στον καθορισμό των επισκέψεων και του προγράμματος του κ. Αρίντς.

Στις 20.30 απόψε ο κ. Ακιντζί και η σύζυγός του, Μεράλ θα παραχωρήσουν δεξίωση στο “προεδρικό”. Ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από τα κατεχόμενα στις 21.00