Ερντογάν: Δεν θα κάνει του κεφαλιού του ο Ακιντζί

Ο Μουσταφά Ακκιντζί προφανώς δεν θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις κάνοντας του κεφαλιού του, θα το κάνει σε συντονισμό με την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους εν πτήσει επιστρέφοντας από το Κουβέιτ.President of Turkey Tayyip Erdogan visits Latvia

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε: “Φτάνει αυτοί να καταφέρουν να φτάσουν σε συμφωνία, σε συμβιβασμό. Αλλά πρέπει να μην ξεχνούν ότι υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις εδώ.

Αυτές οι εγγυήτριες δυνάμεις δεν κηρύχθηκαν μάταια. Πρέπει εδώ να δούμε κάτω από ποιους όρους διεξάγονται οι συνομιλίες στην Κύπρο, να γνωρίζουμε.

Ο κ. Ακκιντζί προφανώς δεν θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις κατά του κεφαλιού του, θα το κάνει σε συντονισμό με την Τουρκία”.

Ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σχολιάζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ του Τούρκου Προέδρου και του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζίείπε οτι ο Τούρκος Προεδρος θεωρεί τον εαυτό του σουλτάνο λέγοντας :«Ας μην μας παρεξηγήσει ο κυπριακός λαός και ο Ακιντζί αλλά ο δικός μας Πρόεδρος (ο Ταγίπ Ερντογάν) θεωρεί τον εαυτό του σουλτάνο».

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ανέφερε ότι ο Ακιντζί που εξελέγη με ένα ψηλό ποσοστό ψήφων γνώρισε δυστυχώς την ίδια μέρα τον Ταγίπ Ερντογάν.

“Εμείς τον έχουμε συνηθίσει (τον Ερντογάν) αλλά νομίζουμε ότι ένας τέτοιος πρόεδρος δημιουργεί σοβαρές κρίσεις στον τομέα της εκπροσώπησης της βούλησης της Τουρκίας και μας φέρνει σε δύσκολη θέση”, είπε ο Ντεμιρτάς.

Περι «μητερας πατριδας»

Ο Μουσταφά Ακιντζί θέτει λάθος το ζήτημα της μητέρας πατρίδας και της μικρής πατρίδας, δήλωσε στο πρακτορείο Ανατολού ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ, κατηγορώντας τον ότι κάνει δηλώσεις σαν να είναι αντίθετη η χρήση του όρου μητέρα πατρίδα και μικρή πατρίδα με το να σταθούν τα κατεχόμενα στα πόδια τους.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το ζήτημα αυτό τίθεται κατά καιρούς από πολιτικούς που έρχονται από την Κύπρο. “Για να πούμε την αλήθεια δεν καταλαβαίνουμε γιατί είναι ενοχλημένοι από αυτό. Για την Τουρκία η ΤΔΒΚ δεν είναι η οποιαδήποτε χώρα. Και για την ΤΔΒΚ η Τουρκία δεν είναι η οποιαδήποτε χώρα”, είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

“Η Τουρκία και ειδικότερα οι κυβερνήσεις του ΑΚΡ για να μπορέσει η `ΤΔΒΚ` να σταθεί στα δικά της πόδια, αντίθετα με το παρελθόν που ακολουθήθηκε μια στρατηγική βοήθειας, έκανε σχεδιασμούς ώστε να ενισχυθούν οι θεσμοί της και να αποτελέσει πόλο έλξης σε πολλούς τομείς”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η Τουρκία ως μητέρα πατρίδα κοιτάζει τη μικρή πατρίδα πάντοτε με δεσμούς μεγάλου αδελφού και δεν υπάρχει μια κατάσταση που να εμποδίζει το ψευδοκράτος να σταθεί στα πόδια της και να πετύχει σε αρκετούς τομείς. “Γι’ αυτό κατ’ εμένα ο κύριος πρόεδρος θέτει λάθος τον τίτλο αυτής της συζήτησης. Κανείς όταν αναφέρεται σε ένα θέμα σχετικά με την ΤΔΒΚ και ένα πολιτικό πρόβλημα να μην εκφράζει μια στάση εναντίον της προσέγγισης μητέρα πατρίδα – μικρή πατρίδα, αυτή δεν είναι μια σωστή προσέγγιση. Αν εσείς καυγαδίζετε από την αρχή για την προσέγγιση μητέρα πατρίδα και μικρή πατρίδα, κανείς δεν θα ακούει μετά αυτά που λέτε”, είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ανέφερε τέλος ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και οι σχέσεις της με το ψευδοκράτος είναι στενότατες.

 

Στο μεταξύ :

Παρασκευή ή Σάββατο πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία ο Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν.Όπως γράφει η εφημερίδα, δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε επισήμως ακόμη αλλά σύμφωνα με δική της πληροφόρηση μεθαύριο ή το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον Τούρκο Πρόεδρο, μετά τη δημόσια αντιπαράθεσή τους.

Η συνάντηση Ακιντζί – Αναστασιάδη, προστίθεται, αναβλήθηκε για να γίνει πρώτα, μετά την τελετή ορκωμοσίας, η συνάντηση Ακιντζί – Ερντογάν.

Μετά τη επίσκεψη του Μουσταφά Ακκιντζί στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ επικαλούμενη πηγές στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την Μιλλιέτ, ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακκιντζί θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου, ενώ το γραφείο του Ακκιντζί δήλωσε ότι συμφώνησαν για την πραγματοποίηση συνάντησης αλλά όχι για την ημερομηνία και τον χώρο της συνάντησης.