Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος διευρύνουν τη συνεργασία τους σε όλους τους τομείς

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος διευρύνουν και εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία στον πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό, εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα, επαναβεβαιώνοντας τη βούλησή τους για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ενώ επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών ζητημάτων στην περιοχή, περιλαμβανομένου του Κυπριακού.ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Αυτά προκύπτουν από τη δεύτερη Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Λευκωσία με τη συμμετοχή των ηγετών των τριών χωρών, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Πρόεδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την οποία εκδόθηκε η Διακήρυξη της Λευκωσίας, ως επιστέγασμα των όσων συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν σήμερα. Η πρώτη Τριμερής Συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο Κάιρο το Νοέμβριο του 2014, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει απευθύνει πρόσκληση στους άλλους δυο ηγέτες για πραγματοποίηση της τρίτης Τριμερούς Συνάντησης στην Ελλάδα.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά την Τριμερή Συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών πραγματοποιείται στη Λευκωσία η δεύτερη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας.

Είπε πως κατά τη σημερινή σύνοδο είχαν την ευκαιρία, στη βάση της Διακήρυξης του Καϊρου, να εξετάσουν τρόπους τόσο περαιτέρω εμβάθυνσης της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών σε υφιστάμενους τομείς δράσεων, αλλά και να αναπτύξουν ιδέες για διεύρυνση σε νέα πεδία συνεργασίας.

Αναφερόμενος στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, επεσήμανε πως αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς αλλά και συνέχεια της προτεραίας Διακήρυξης για τις προτεραιότητές τους στους τομείς της τριμερούς συνεργασίας τους αλλά και σε όλα τα ζητήματα που συζήτησαν σήμερα.

Επιβεβαιώσαμε ότι ο τριμερής διάλογος και η τριμερής συνεργασία προάγει την ειρήνη, στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια συνεργασία που περιλαμβάνει τους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομικής, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού, χωρίς να αποκλείεται η συνεργασία στα θέματα ενέργειας.

Επεσήμανε πως αυτός ο τριμερής μηχανισμός αποτελεί παράδειγμα των ωφελημάτων που απορρέουν από ένα ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, μεταξύ άλλων, μέσω του στενού συντονισμού ενεργειών και δράσεων σε διεθνή φόρα, καθώς και μέσω των προσπαθειών για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.

Ταυτόχρονα, επαναλάβαμε αυτό που πολλές φορές έχουμε διακηρύξει: Ο διάλογος και η συνεργασία των τριών κρατών δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλη χώρας. Αντιθέτως, αποτελεί πρότυπο για ανάλογες συνεργασίες με το σύνολο των κρατών της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία είπε πως επαναβεβαίωσαν εκ νέου την κοινή τους αντίληψη πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και σταθερότητα της περιοχής μας.

“Περαιτέρω, τονίσαμε ότι αυτή η συνεργασία θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω της τήρησης από τις χώρες των περιοχών των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, επεσήμανε”, ανέφερε.
Για το Κυπριακό, είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις, εκφράζοντας την ειλικρινή πρόθεση και αποφασιστικότητά του να εργαστεί με όλες μου τις δυνάμεις, σε συνεργασία και με το νέο ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, τον Μουσταφά Ακιντζί, ευελπιστώντας παράλληλα και στη στήριξη της Τουρκίας, έτσι ώστε το συντομότερο να επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και του ιδίου προσωπικά στον Πρόεδρο της Αιγύπτου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας “για τις συνεπείς και σταθερές θέσεις αρχής που επιδεικνύετε για την επιδιωκόμενη λύση, στη βάση των Ψηφισμάτων του ΣΑ ΟΗΕ, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, με τελευταίο το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, 2014”.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις, ανέφερε πως υπογράμμισαν πως η μάστιγα της διεθνούς τρομοκρατίας απειλεί τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την περιοχή του Σαχέλ, την υποσαχάρια Αφρική, τον περσικό κόλπο αλλά και την Ευρώπη, καταδικάζοντας εντονότατα όλες τις σχετικές τρομοκρατικές ενέργειες ή τρομοκρατικές οργανώσεις.

Συγχρόνως, σημείωσε, καλούμε όλα τα κράτη για ενεργή και ουσιαστική αντιμετώπιση αυτής της απειλής και την εντατικοποίηση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας με στόχο την αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών ομάδων.

Είπε ακόμη πως εξέφρασαν την ιδιαίτερή τους ανησυχία για την επιδείνωση της κατάστασης της ασφάλειας στη Λιβύη και την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή στη χώρα, η οποία επηρεάζει επίσης την ασφάλεια και τη σταθερότητα στις γειτονικές χώρες, μη εξαιρουμένης της Ευρώπης.

Τονίσαμε επίσης πως οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη, καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα όποια εθνικά σύνορα, επεσήμανε

Για το Μεσανατολικό, ανέφερε πως επανέλαβαν τη θέση τους για την ανάγκη επίτευξης μιας δίκαιης, συνολικής και διαρκούς ειρήνης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που προνοούν τη δημιουργία ενός κυρίαρχου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους.

Είπε πως συζήτησαν και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελεί μεγάλη και αυξανόμενη πρόκληση αλλά και απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής, αλλά και για το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την εντατικοποίηση των προσπαθειών που καταβάλλουν, οι στόχοι που έχουν θέσει θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία και θα αποτελέσουν, πρότυπο συνεργασίας και με τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής.

Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Πρόεδρος Σίσι εξήρε τις ιστορικές και ισχυρές – όπως τις χαρακτήρισε – σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου και εξέφρασε τη σταθερή θέση της Αιγύπτου για το Κυπριακό, που όπως ανέφερε, βασίζεται “στο ενδιαφέρον μας για την ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητές του, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εδαφών του”.

Ανέφερε πως “προσδοκούμε στη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος το οποίο θα εξασφαλίζει την καλή ζωή στους λαούς μας” στα πλαίσια της ανοχής, της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είπε πως η Μεσόγειος θάλασσα “μας ενώνει και σχεδόν μας προτρέπει στην υιοθέτηση μιας κοινής φόρμας συμβίωσης” και εξέφρασε την εκτίμηση της Αιγύπτου σε Κύπρο και Ελλάδα για τη στήριξή τους στην ελεύθερη αιγυπτιακή λαϊκή βούληση που εκδηλώθηκε στις 30 Ιουνίου 2013.

Σήμερα συζητήσαμε για να ανοίξουμε νέους ορίζοντες συνεργασίας στους οικονομικούς, εμπορικούς και επενδυτικούς τομείς καθώς επίσης τους τομείς ενέργειας, τουρισμού και ναυτιλιακών μεταφορών.

Αναφέρθηκε στη διάσκεψη στήριξης και ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας η ευρεία διεθνής συμμετοχή στη διάσκεψη αντανακλά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες ανάπτυξης και ανάκαμψης είτε σε οικονομικό είτε σε κοινωνικό επίπεδο στην Αίγυπτο το προσεχές διάστημα.

Επομένως έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας, προκειμένου να είναι ανάλογο με το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων και του πολιτικού συντονισμού που υπάρχει μεταξύ μας προκειμένου οι χώρες μας να γίνουν μια φυσική πύλη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, ανέφερε.

Αναφέρθηκε εξάλλου στην κοινή βούληση για καταπολέμηση της τρομοκρατίας , στο πλαίσιο και της προσπάθειας της διεθνούς κοινότητας “να στεγνώσουν πλέον οι πηγές της τρομοκρατίας και να σταματήσει ο εφοδιασμός των εξτρεμιστικών οργανώσεων με χρήμα και όπλα”. Εξέφρασε ακόμη λύπη για τα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττονται υπό το πρόσχημα της θρησκείας.

Έχουμε συμφωνήσει στην συνέχιση της συνεργασίας από κοινού για να συμβάλουν στην επίτευξη μόνιμων λύσεων και δίκαιων διευθετήσεων των ζητημάτων της περιοχής της Μέσης Ανατολής, με προεξάρχον όπως ανέφερε το παλαιστινιακό πρόβλημα με σκοπό την επίτευξη λύσης δυο κρατών.

Για το θέμα της Λιβύης, είπε πως υπογράμμισαν τη σημασία των κοινών προσπαθειών προκειμένου να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα αυτή και να υπάρξει στήριξη της νομιμότητας των εθνικών θεσμών.

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας ανακοίνωσε πως στην κατ` ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο Σίσι, συμφώνησαν για τη σύσταση μιας νέας τεχνικής ομάδας για την οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο.

“Μας αφορά και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και εμένα προσωπικά αλλά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να συμμετάσχουν επιχειρήσεις και εταιρείες ελληνικού και κυπριακού ενδιαφέροντος στο φιλόδοξο σχέδιο ανασυγκρότησης της αιγυπτιακής οικονομίας που επεξεργάζεται και ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο Πρόεδρος Σίσι. Μιλήσαμε ειδικότερα για έργα και συνέργειες στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού”, επεσήμανε.
Είπε ακόμα πως η τριμερής συνεργασία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας και για αυτό το λόγο συμφώνησαν να προχωρήσουν περαιτέρω με τις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, “όπου αυτό κριθεί απαραίτητο και όπου αυτό δεν απαιτεί και τη συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών”.

Πιστεύω ειλικρινά ότι η πρωτοβουλία μας αυτή δεν θα έχει όφελος μονάχα για τις τρεις χώρες μας αλλά θα αποτελέσει και έναυσμα ή πρόκληση σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, ανέφερε.

Για το Κυπριακό, ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να επισημάνει στον Πρόεδρο Σίσι, “το κοινό όραμα που διαπνέει τόσο εμένα όσο και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος επί τη βάση των αρχών του ΟΗΕ”.

Σημείωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών και είπε ότι ελπίζουμε αυτές να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο ενώ σημείωσε πως θεωρεί ενδιαφέρουσα εξέλιξη την εκλογή του κ. Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, μια εξέλιξη, όπως είπε, που «θα παρακολουθήσουμε με προσοχή και με ελπίδα».

Ο κ. Τσίπρας είπε πως είχε σήμερα την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τον Πρόεδρο Σίσι και να ανακαλύψει πόσο στενός φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι “και πόσο σημαντικό είναι από εδώ και στο εξής να δουλέψουμε μαζί, ώστε τα αισθήματα φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν τους λαούς μας από αρχαιότατους χρόνους να έχουν ένα συγκεκριμένο αντίκτυπο σε πρωτοβουλίες για την εμπέδωση της σταθερότητάς στην περιοχή μας στο σήμερα και στο αύριο”.

Ανέφερε πως κατά την Τριμερή Συνάντηση είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πλευρές της συνεργασίας τους και δράσεις εμβάθυνσης της σε μια σειρά από τομείς.

Ανέφερε πως στον τομέα της ασφάλειας “μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιδεινούμενη κατάσταση στη Λιβύη και τη Δυτική Αφρική, ο πόλεμος που μαίνεται στην Συρία και στο Ιράκ, ο εμφύλιος στην Υεμένη, η στασιμότητα στο Παλαιστινιακό αλλά και η εξάπλωση ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων, του λεγόμενου τζιχατισμού, που αποτελούν ένα διαρκή και ασύμμετρο κίνδυνο για τον πολιτισμό μας”.

Σε αυτό το ανησυχητικό πλαίσιο μιας ευρύτερα αποσταθεροποιημένης περιοχής στη γειτονιά μας, η συνεργασία μας παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, “προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη απειλή της τρομοκρατίας αλλά και προκειμένου να εμπεδώσουμε το κλίμα της συνεργασίας και της συνεννόησης και με άλλους εταίρους στην ευρύτερη περιοχή μας, αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε να εντείνουμε αυτή τη συνεργασία τόσο σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο, όσο όμως και στους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε”.

“Αποφασίσαμε και συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην οικονομία και το εμπόριο με τη δημιουργία και τη σύγκληση συναντήσεων τεχνικών μας ομάδων για το σκοπό αυτό”, ανέφερε.

Σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως “οι ευκαιρίες αναβάθμισης της κομβικής αυτής θέσης των χωρών μας, για το εμπόριο, την οικονομική συνεργασία, την ενέργεια, τις μεταφορές, δεν αφορούν αποκλειστικά τις χώρες μας, αφορούν κατά μια ευρύτερη οπτική την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των χωρών μας που θα αφορά όμως την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, της Ασίας και τη Αφρικής”.

Πρόσθεσε πως η οικονομική, η εμπορική η ενεργειακή συνεργασία των χωρών της περιοχής της Α. Μεσογείου, αποτελούν προϋπόθεση για την εμπέδωση της ευημερίας αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της τριμερούς, ο Έλληνας Πρωθυπουργός άφησε ανοικτή την πρόσκληση για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα, ευχόμενος αυτή να λάβει χώρα σε μια στιγμή που θα υπάρχουν πιο ευχάριστα νέα να συζητάμε, πιο ευχάριστα μηνύματα για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.