Λευκωσία: Ενθαρρυντικό το μήνυμα που στέλνει η Ολγκίν

Η ανοιχτή επιστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, λίγες μέρες πριν την παράδοση της έκθεσής της στον ΓΓ των ΗΕ, αποστέλλει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, αυτό της ισχυρής της βούλησης για συνέχιση των προσπαθειών της και της πεποίθησης  της για οριστική επίλυση του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε πως “συμμεριζόμαστε με την κ. Ολγκίν και τον ΓΓ του ΟΗΕ  το ίδιο όραμα για οριστική επίλυση που να καθιστά την Κύπρο περιφερειακό χώρο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας”.

Πρόσθεσε πως “η βούληση της κ. Ολγκίν προς την αναζήτηση εκείνης της προσέγγισης που θα ακολουθηθεί, με στόχο την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου των ΗΕ, αποτελεί απτή απόδειξη της επιμονής της και της προοπτικής που επιθυμεί να δημιουργηθεί”.

Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε πως “από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων του, πρώτιστο μέλημα και προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη αποτέλεσε η προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί και για οριστική επίλυση του Κυπριακού. Πάντοτε εντός του καθορισμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συμφωνημένου  πλαισίου για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα”, ανέφερε.

“Η ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς μας προς όλες τις κατευθύνσεις στόχευαν και στοχεύουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και αναβίωσης  της διαδικασίας”, επεσήμανε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας πως “ο διορισμός της κ. Ολγκίν ως Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό ήταν αποτέλεσμα και αυτών των πρωτοβουλιών, σημαντική εξέλιξη που επαλήθευσε, για άλλη μια φορά, το αμείωτο ενδιαφέρον του ίδιου του Γενικού Γραμματέα προσωπικά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού”.

“Οι προσπάθειες της κ. Ολγκίν από την πρώτη στιγμή παραλαβής των όρων εντολής της, η προσήλωσή της, όπως, επίσης, και οι γνώσεις και εμπειρίες της από αντίστοιχες διαδικασίες προσέθεσαν στην κοινή προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου”, σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

“Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε θετικά στις προσπάθειες της κας Ολγκίν και του ΓΓ του ΟΗΕ προς υλοποίηση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, προς όφελος της πατρίδας μας και των μελλοντικών γενιών”, κατέληξε.