Ολγκίν: Η Κύπρος μπορεί να βρει τη συμφιλίωση, οι ηγέτες πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα

Η Κύπρος αξίζει και μπορεί να βρει τη συμφιλίωση και ένα νέο δρόμο προς τα εμπρός, ανέφερε η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, σε ανοιχτή επιστολή της που κοινοποιήθηκε στα μέσα ενημέρωσης, πριν την επίδοση της έκθεσής της στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 10 Ιουλίου, σημειώνοντας ότι η δέσμευσή της δεν έχει τερματιστεί και ότι θα συνεχίσει να σκέφτεται εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη λύση.

Στην επιστολή της, η κ. Ολγκίν, η θητεία της οποίας άρχισε τον Φεβρουάριο φέτος, ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει τα βήματα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες και ότι παραμένει αισιόδοξη και ζητά από όλους τους Κύπριους να ενθαρρύνουν και να πιέσουν τους ηγέτες τους να εργαστούν για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον. Επιπλέον, τόνισε ότι οι ηγέτες πρέπει να επιδείξουν βούληση και αποφασιστικότητα για πραγματική πρόοδο.

Πρόσθεσε ότι “είναι σημαντικό να υπάρξει απομάκρυνση από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις” και πως “τώρα, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά, παραμένοντας πεπεισμένοι ότι ένα κοινό μέλλον θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους τους Κύπριους”.

Ταυτόχρονα, είπε ότι πιστεύει ότι οι Κύπριοι θα μπορούσαν να έχουν μια πιο λαμπρή και πιο θετική προοπτική εάν μπορούσαν να ξεπεράσουν “την ιστορία του πόνου”.

Στην επιστολή, η κ. Ολγκίν σημείωσε ότι ξεκίνησε τη θητεία της τον Φεβρουάριο, ως Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος της ζήτησε να διερευνήσει «εάν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες στην Κύπρο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγούσαν σε οριστική και βιώσιμη λύση. Πέντε μήνες αργότερα, είχα την τελευταία μου συνάντηση με τους δύο ηγέτες, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ», είπε.

Επεσήμανε τις ομοιότητες μεταξύ της Κύπρου και της πατρίδας της, της Κολομβίας, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος είναι μια νέα χώρα και ταυτόχρονα οικεία. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έβρισκα τοπία όπως αυτά στον τόπο μου στην Κολομβία σε αυτό το όμορφο νησί», είπε, και πρόσθεσε ότι «τα ελαιόδεντρα, τα οποία αφθονούν και στα δύο μέρη, αποτελούν σύμβολο ειρήνης και μόνιμης αναγέννησης».

Η κ. Ολγκίν επεσήμανε ότι είχε συναντήσεις με τους ηγέτες, οι οποίοι συζήτησαν εκτενώς τις θέσεις και τις ανησυχίες τους. «Ήταν επίσης σημαντικό για μένα να κατανοήσω το όραμα των πολιτικών παραγόντων και της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και του λαού του νησιού. Είμαι πολύ ευγνώμων σε όλους εκείνους που μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις ανησυχίες τους μαζί μου. Έγινα μάρτυρας της γενναιοδωρίας και της καλοσύνης του κυπριακού λαού και στις δύο πλευρές», παρατήρησε.

Αυτoύς τους μήνες, πρόσθεσε, υπήρξε επικέντρωση σε μια συνεχή αναζήτηση μονοπατιών που οδηγούν στη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των μερών. «Είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις» και «τώρα, πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά,παραμένοντας πεπεισμένοι ότι ένα κοινό μέλλον θα φέρει μεγάλες ευκαιρίες σε όλους τους Κύπριους», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε η κ. Ολγκίν, «κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και έπειτα από εκτενή έρευνα για την ιστορία του νησιού, αντιλαμβάνομαι ότι έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια μέσα σε κλίμα αντιπαράθεσης και διακρίσεων, πάρα πολύς χρόνος με αλληλοκατηγορίες. Τα τετελεσμένα έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερη απόσταση και έλλειψη γνώσης της άλλης πλευράς, και αυτό αυξάνεται κάθε μέρα που περνάει. Ως ένας μηχανισμός για την αποφυγή περαιτέρω απογοήτευσης, που αναμφίβολα συνδέεται με τις αποτυχημένες προσπάθειες διαπραγμάτευσης, πολλοί άνθρωποι φαίνεται να έχουν παραδοθεί στη μη δυνατότητα αλλαγής της τρέχουσας κατάστασης», σημείωσε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ.

Στην πρώτη της επίσκεψη, είπε, περπάτησε στην εγκαταλελειμμένη οδό Ερμού(στη Λευκωσία) η οποία συμβολίζει έντονα «την αδυναμία επίλυσης μιας σύγκρουσης που διαρκεί για περισσότερα από 60 χρόνια. Οι εορτασμοί και τα μνημεία μας υπενθυμίζουν όχι τη δόξα αλλά την αποτυχία των προσπαθειών επίτευξης συμφωνίας στο νησί. Αυτό αποκαλύπτει μια Κύπρο παγωμένη στον χρόνο. Αυτό ακριβώς έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε τώρα», είπε.

Σε οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγμάτευσης, δήλωσε η κ. Ολγκίν, «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να κατανοήσουμε το παρελθόν. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Κύπρο, της οποίας η ιστορία έχει σημαδευτεί από τόσα δεινά και απώλειες. Ωστόσο, αυτό το παρελθόν δεν πρέπει να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για να προχωρήσουμε προς μια λύση που να ωφελεί όλους τους Κύπριους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουν».

Η Κύπρος, συνέχισε, «έχει τη δυνατότητα να είναι μια ευημερούσα χώρα σε μια ταραγμένη περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα. Αναμφίβολα, σεβόμενοι τις διαφορές και τις παράλληλες εξελίξεις, οι Κύπριοι θα μπορούσαν να γίνουν αξιόπιστοι εταίροι για πολλούς παγκόσμια. Ένα βήμα προς την επανένωση θα συμβάλει σίγουρα στην ασφάλεια στο νησί και στην αίσθηση ότι μπορούμε να ζούμε σε μια ατμόσφαιρα ειρήνης και ηρεμίας», πρόσθεσε.

Επανέλαβε την πρόσκλησή της “να συνδεθούμε με το μέλλον και, πάνω απ’ όλα, να αναζητήσουμε λύσεις που ενισχύουν την αξία της κάθε πλευράς. Για να θεραπευτεί το παρελθόν και να βελτιωθεί το παρόν, όλοι πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον με έναν πιο υγιή και πιο ελπιδοφόρο τρόπο. Αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις, πιστεύω ότι οι Κύπριοι θα μπορούσαν να έχουν μια πιο λαμπρή και πιο θετική προοπτική αν μπορούσαν να ξεπεράσουν την ιστορία του πόνου. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους νέους και στις δύο πλευρές του νησιού. Αξίζουν μια διαφορετική ζωή με ίσες ευκαιρίες, ώστε το μέλλον τους να μην ανακοπεί από το παρελθόν τους», επεσήμανε.

Η κ. Ολγκίν είπε ότι σημαντικές γνώσεις στη νευροεπιστήμη έχουν διευρύνει την κατανόησή της για ορισμένες συμπεριφορές στην Κύπρο. Όπως, επεσήμανε, σύμφωνα με αυτές, ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα συγχωνεύοντας τις πεποιθήσεις του παρελθόντος με νέες εμπειρίες. “Αυτές οι πεποιθήσεις, που σχηματίστηκαν, κληρονομήθηκαν και ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, είναι βαθιά ριζωμένες στον εγκέφαλο, ο οποίος χάνει την ικανότητα να αφομοιώνει νέες πληροφορίες”, επεσήμανε.

«Ως αποτέλεσμα, όταν ένα οδυνηρό παρελθόν διδάσκεται επανειλημμένα, καθίσταται αδύνατο για τους ανθρώπους να είναι ανοιχτοί στην αλλαγή και να πιστεύουν σε μια ελπιδοφόρα εναλλακτική για ένα καλύτερο μέλλον», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη πως οι μεγάλες αλλαγές στις χώρες δεν εξαιρούνται από την κριτική και τις κατηγορίες, και πως «θα υπάρχουν τομείς που προτιμούν το κατεστημένο από τον συμβιβασμό των θέσεών τους. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που προβλέπουν εκ των προτέρων τα κακά πράγματα που πρόκειται να συμβούν. Ορισμένοι τομείς αντιλαμβάνονται ακόμη και μικρές αλλαγές ως απειλή ή προδοσία. Ωστόσο, η ιστορία μας διδάσκει ότι οι θετικές αλλαγές επιτυγχάνονται όταν οι ηγέτες αναγνωρίζουν τί διακυβεύεται και επικεντρώνονται στη μακροπρόθεσμη ευημερία των κοινοτήτων τους», επεσήμανε.

«Είμαι πεπεισμένη ότι η Κύπρος αξίζει και μπορεί να βρει τη συμφιλίωση και έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός», σημείωσε η Ολγκίν. Ανέφερε πως θα παρουσιάσει την έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις 10 Ιουλίου, “αλλά η δέσμευσή μου δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσω να σκέφτομαι εναλλακτικές λύσεις για μια βιώσιμη λύση. Ο Γενικός Γραμματέας θα αποφασίσει τα μέτρα που θα ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες. Παραμένω αισιόδοξη και ζητώ από όλους τους Κύπριους να ενθαρρύνουν και να πιέσουν τους ηγέτες τους να εργαστούν για ένα καλύτερο και ασφαλές μέλλον. Οι ηγέτες πρέπει να δείξουν θέληση και αποφασιστικότητα για πραγματική πρόοδο», κατέληξε.