Βρετανία: Θρίαμβος για τους Εργατικούς-Καταποντίστηκαν οι Τόρις

Τις 412 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων εξασφαλίζει το Εργατικό Κόμμα του σερ Κιρ Στάρμερ μετά τις χθεσινές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόνο δύο περιφέρειες να εκκρεμούν για την οριστικοποίηση του αποτελέσματος.

Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση των Εργατικών μετά τις 418 έδρες του Τόνι Μπλερ το 1997.

Οι Συντηρητικοί, στη χειρότερη εκλογική επίδοση της ιστορίας τους, αναδεικνύουν μόλις 121 βουλευτές, χάνοντας 244 έδρες.

Ωστόσο, η διαφορά στο ποσοστό ψήφων είναι μόνο 10%, δηλαδή 33,7% για τους Εργατικούς και 23,7% για τους Συντηρητικούς.

Το ποσοστό για τον κ. Στάρμερ είναι το χαμηλότερο που κερδίζει κόμμα το οποίο αποκτά αυτοδυναμία στην ιστορία των εκλογών του Ην. Βασιλείου. Είναι δε μικρότερο ποσοστό από το περίπου 40% του Τζέρεμι Κόρμπιν στις εκλογές του 2017 και μόνο 1,6% υψηλότερο από το ποσοστό των Εργατικών το 2019.

Οι δε Συντηρητικοί σημείωσαν απώλειες 19,9% στο ποσοστό ψήφου από τις εκλογές του 2019.

Το σχετικά χαμηλό ποσοστό ψήφων των Εργατικών αποδίδεται εν μέρει στο ότι ο κ. Στάρμερ δεν κατάφερε να συναρπάσει του ψηφοφόρους, καθώς επίσης στο γεγονός ότι φαίνεται πως ψηφοφόροι των Εργατικών στήριξαν τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σε μια κίνηση τακτικής σε περιφέρειες που απειλούσαν τους Συντηρητικούς.

Επιπλέον, η αποχή κινήθηκε κοντά στο 40%, αυξημένη από το περίπου 33% του 2019, με τη μεγαλύτερη διαφορά να καταγράφεται σε ασφαλείς περιφέρειες των Εργατικών.

Τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, με απολογισμό ρεκόρ, έρχονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες του σερ Εντ Ντέιβι, με 71 βουλευτές. Το κόμμα είναι τέταρτο σε ψήφους με 12,2%.

Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP ακολουθεί πολύ αποδυναμωμένο με μόνο εννέα έδρες, ενώ το Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ εξασφαλίζει τέσσερις (και πιθανώς πέντε) βουλευτές, αν και τρίτο σε ποσοστό ψήφων, με 14,3%.

Τέσσερις έδρες έχουν επίσης οι Πράσινοι καθώς και το Κόμμα Ουαλίας Plaid Cymru.

Για πρώτη φορά νικητής των βουλευτικών εκλογών στη Β. Ιρλανδία είναι το Σιν Φέιν, αλλά οι επτά βουλευτές του θα απέχουν ως συνήθως από τις εργασίες της Βουλής των Κοινοτήτων.

Έξι είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Τζέρεμι Κόρμπιν, πέντε αναδεικνύει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα Β. Ιρλανδίας (DUP) και οι υπόλοιπες έδρες μοιράζονται σε μικρότερα βορειο-ιρλανδικά κόμματα.

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας κέρδισε με ευκολία τις εθνικές εκλογές της Πέμπτης και επέστρεψε στην εξουσία μετά από 14 χρόνια αντιπολίτευσης με τον Κιρ Στάρμερ να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Ποιά

Ποια πολιτική θα ακολουθήσουν

Όλων η απορία είναι τι θα αλλάξει ως προς την βρετανική εξωτερική πολιτική με τη κυβέρνηση των Εργατικών στην εξουσία.

Ακολουθεί το μανιφέστο του κόμματος ως προς την εξωτερική πολιτική:

Οι Εργατικοί έχουν υποσχεθεί ότι η Βρετανία θα παραμείνει εκτός ΕΕ, χωρίς επιστροφή στην ενιαία αγορά, την τελωνειακή ένωση ή την ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων.

Όμως, οκτώ χρόνια αφότου η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης, θέλει να επαναφέρει τη σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ και επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς, μεταξύ άλλων με την άρση των περιττών φραγμών στο εμπόριο.

Έχει δηλώσει ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια κτηνιατρική συμφωνία για να αποτρέψει περιττούς συνοριακούς ελέγχους και να εξασφαλίσει μια συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης για τα επαγγελματικά προσόντα.

Οι Εργατικοί σχεδιάζουν να επιδιώξουν ένα νέο σύμφωνο ασφαλείας Βρετανίας-ΕΕ για την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανοικοδόμηση των σχέσεων με βασικούς Ευρωπαίους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Θα επιδιώξει επίσης νέες διμερείς συμφωνίες.

Οι Εργατικοί δήλωσαν ότι η Βρετανία θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Δήλωσαν επίσης ότι η δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ ως ακρογωνιαίο λίθο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ασφάλειας είναι «ακλόνητη».

Σχεδιάζει να συνεργαστεί με συμμάχους για την οικοδόμηση, την ενίσχυση και τη μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ και άλλων πολυμερών θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της G7, της G20 για την αντιμετώπιση νέων παγκόσμιων προκλήσεων.

Οι Εργατικοί έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη στρατιωτική, οικονομική, διπλωματική και πολιτική υποστήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία.

Είπε ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειες να ζητηθεί από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον πόλεμο, υποστηρίζοντας τις εκκλήσεις για ένα Ειδικό Δικαστήριο για την επίθεση στην Ουκρανία καθώς και τη συνεργασία με τους συμμάχους για να καταστεί δυνατή η κατάσχεση και η επαναχρησιμοποίηση παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Άρα στο σημαντικότερο ζήτημα που είναι αυτό το οποίο έχει φέρει την ακρίβεια στην Βρετανία και σε όλες τις δυτικές χώρες, δηλαδή στη συνεχή παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και την συνέχιση των αντι-ρωσικών κυρώνσεων, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε.

Αν αυτό δε συμβεί, τότε πως φιλοδοξεί το Εργατικό Κόμμα να αλλάξει προς το καλύτερο τα οικονομικά δεδομένα για τον μέσο Βρετανό;

Τα νέα μ’ελη της κυβέρνησης

Η νίκη των Εργατικών στις εκλογές φέρνει σημαντικές αλλαγές στη Βρετανία, με τον Κιρ Στάρμερ να αναλαμβάνει πρωθυπουργός και να ανακοινώνει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ο Κιρ Στάρμερ αξιοποίησε πολλά από τα μέλη της σκιώδους κυβέρνησής του, τα οποία αναλαμβάνουν κομβικά υπουργεία στην κυβέρνηση.

Η Ρέιτσελ Ριβς γίνεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ριβς είναι έμπειρη πολιτικός και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην οικονομική πολιτική της νέας κυβέρνησης.

Άλλα Κομβικά Υπουργεία

Άντζελα Ράινερ: Αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός για τη Στέγαση και τις Κοινότητες.
Τζόναθαν Ρέινολντς: Υπουργός Επιχειρηματικότητας.
Εντ Μίλιμπαντ: Υπουργός Ενεργείας.
Τζο Στίβενς: Υπουργός Ουαλίας.
Ντέιβιντ Λάμι: Υπουργός Εξωτερικών.
Ιβέτ Κούπερ: Υπουργός Εσωτερικών.
Τζον Χίλεϊ: Υπουργός Άμυνας.