Αιφνιδιαστική επίσκεψη Όρμπαν στην Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έφτασε την Τρίτη στην Ουκρανία σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη. Ο Ορμπάν έχει επικρίνει πολλές φορές την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια της Ευρώπης στο Κίεβο, εμποδίζοντας προσωρινά και ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, επικρίνει επίσης την κίνηση των Βρυξελλών να ανοίξουν επίσημες ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο, και κατηγορήθηκε ότι διατηρεί θερμές σχέσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Όρμπαν συνάντησε τον Πούτιν τον Οκτώβριο του 2023 σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο, και έγινε ο πρώτος ηγέτης της ΕΕ που το έκανε, από την έναρξη του πολέμου.

Η Ουγγαρία αντιτίθεται ανοιχτά στις κυρώσεις στη Ρωσία, αν και μέχρι στιγμής έχει προσπαθήσει μόνο να αναστείλει τα μέτρα της ΕΕ, όχι να τα μπλοκάρει.

“Το πιο σημαντικό θέμα συζήτησης είναι η δυνατότητα οικοδόμησης ειρήνης”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Όρμπαν, Μπερταλάν Χαβάσι, στο πρακτορείο ειδήσεων MTI, ανακοινώνοντας την επίσκεψη την Τρίτη.

Είπε επίσης ότι ο Όρμπαν και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη στην Ουκρανία γίνεται καθώς από σήμερα η Ουγγαρία ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ για τους επόμενους έξι μήνες.

Τη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είπε ότι ευχήθηκε στην Ουγγαρία «αποτελεσματικότητα στην προώθηση των κοινών μας ευρωπαϊκών αξιών, στόχων και συμφερόντων».

Οι σχέσεις μεταξύ του Όρμπαν και του Ζελένσκι παραμένουν ψυχρές από την έναρξη του πολέμου.

Μετά την επανεκλογή του τον Απρίλιο του 2022, ο Όρμπαν είπε ότι ο ηγέτης της Ουκρανίας ήταν ένας «αντίπαλος» που είχε καταφέρει να νικήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

Ο Ζελένσκι είχε επικαλεστεί προσωπικά τον Όρμπαν για την έλλειψη υποστήριξής του στο Κίεβο τις ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Περισσότεροι από 100.000 Ούγγροι ζουν στην Ουκρανία, οι περισσότεροι στη δυτική περιοχή Ζακαρπάτια.