Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζελιάζκοφ

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έδωσε τη Δευτέρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρόζεν Ζελιάζκοφ υπό την ιδιότητά του ως ορισθέν Πρωθυπουργός της συνεργασίας κομμάτων GERB-UDF.

Όπως μετέδωσε το ΒΤΑ, ο Ζελιάζκοφ είχε ήδη έτοιμα τα ονόματα του Υπουργικού Συμβουλίου  και προχώρησε στην ανάγνωση της προτεινόμενης δομής και σύνθεσης. Λίγο μετά από αυτό, ο Πρόεδρος εξέδωσε διάταγμα ζητώντας από το Κοινοβούλιο να ψηφίσει το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Αυτή ήταν μια εξαιρετικά γρήγορη διαδικασία, η οποία συνήθως διαρκεί περίπου μια εβδομάδα.

Παραδίδοντας την εντολή στον Ζελιάζκοφ, ο Πρόεδρος Ράντεφ είπε ότι πρόκειται για «μεγάλη ευθύνη και δοκιμασία». Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατακερματισμένη Βουλή, τη χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, η οποία, είπε, «επηρεάζει πάντα τη νομιμότητα των θεσμών» και η οποία «χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με συστηματικές προσπάθειες στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος».

Έχοντας ανακοινώσει την πρότασή του για κυβέρνηση, ο Ζελιάζκοφ προέβη σε αρκετές δεσμεύσεις εκ μέρους του προτεινόμενου υπουργικού συμβουλίου: σταθεροποίηση του δημοσιονομικού μοντέλου, εξομάλυνση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως τις προτεραιότητες που σχετίζονται με το έργο του Κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένου ενός σαφούς νομοθετικού προγράμματος με προθεσμίες που μπορεί να ενώσει την πλειοψηφία στο όνομα των προτεραιοτήτων αυτής της χώρας. Υπογράμμισε επίσης  «τον ισχυρό ευρωατλαντικό προσανατολισμό» της προτεινόμενης κυβέρνησης.

Ο αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εάν σχηματιστεί κυβέρνηση, θα ολοκληρώσει «τρία ή τέσσερα καθήκοντα και μετά θα παραιτηθεί». Ανέφερε όντως τρία καθήκοντα: έγκριση κρατικού προϋπολογισμού, απεμπλοκή της χρηματοδότησης της ΕΕ και πρόοδος για είσοδο στην ευρωζώνη. «Αν η κυβέρνηση περάσει χάρη σε ένα τέχνασμα – είτε ορισμένοι Βουλευτές επιλέξουν να μην έρθουν για ψηφοφορία, είτε αποφασίσουν να μας στηρίξουν αλλά όχι ως κόμμα και όχι στην προσπάθεια για σχηματισμό μιας πλειοψηφίας προς εκπλήρωση του προγράμματος μας, τότε η κυβέρνηση θα έχει πολύ μικρή χρονική διάρκεια ζωής όχι επειδή κάποιος θα τη ρίξει, αλλά επειδή εμείς θα φύγουμε», είπε ο Μπορίσοφ.

Προέτρεψε το κόμμα Continue the Change – Δημοκρατική Βουλγαρία και «όλους τους υπόλοιπους που γυρίζουν την πλάτη τους στο κράτος και επέλεξαν να προστατεύσουν ή να διεκδικήσουν εκ νέου την εκλογική βάση τους», να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook τη Δευτέρα, ο εκ των επικεφαλής του “Continue the Change” Κυρίλ Πετκόφ  έγραψε ότι δεν θα στηρίξουν μια κυβέρνηση του GERB και του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) «όπως ονειρεύεται ο αρχηγός του MRF Ντέλιαν Πέεφσκι, επειδή οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Βουλγαρία είναι αδύνατο να επέλθουν με αυτά τα κόμματα».

Το εθνικιστικό κόμμα Vazrazhdane είπε στο BTA ότι η θέση του παραμένει αμετάβλητη και ότι είναι αποφασισμένοι να μην υποστηρίξουν ένα υπουργικό συμβούλιο GERB-UDF και του Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες.