Σε ρωσική μαύρη λίστα 81 ΜΜΕ της ΕΕ, ανάμεσα τους 3 κυπριακά

Συλλογικά αντίποινα εναντίον 81 μέσων μαζικής ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλει με σημερινή απόφασή της η ρωσική Κυβέρνηση, απαντώντας, όπως δηλώνει, σε απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ από 17 Μαΐου, η οποία απαγόρευε «κάθε ραδιοτηλεοπτική δραστηριότητα» σε τρεις ρωσικούς ομίλους ΜΜΕ (RIA Novosti, Izvestia και Rossiiskaya Gazeta). Μεταξύ των 81 ευρωπαϊκών ΜΜΕ είναι τρία κυπριακά, τέσσερα από την Ελλάδα και πολλά άλλα με ευρύτατη επιρροή στην ΕΕ, στα οποία δεν θα υπάρχει πλέον δυνατότητα πρόσβασης από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα κυπριακά ΜΜΕ, «που μπαίνουν μάλλον συμβολικά στην άτυπη μαύρη λίστα της Ρωσίας μέχρι νεωτέρας, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η ροή πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών», όπως σχολίασαν στο ΚΥΠΕ έμπειρες διπλωματικές πηγές, είναι οι εφημερίδες «Πολίτης» (politis.com.cy) και «Cyprus Mail» (cyprus-mail.com), καθώς και ο ενημερωτικός δικτυακός τόπος «Cyprus Times» (cyprustimes.com), ενώ από την Ελλάδα υπόκεινται στα ρωσικά περιοριστικά μέτρα ο όμιλος της δημόσιας τηλεόρασης ΕΡΤ (ert.gr, ertnews.gr), τα τηλεοπτικά δίκτυα «Skai» (skai.gr) και «Mega» (megatv.com), καθώς και η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (protothema.gr).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες στη ρωσική «λίστα περιορισμών» εντάσσονται κομβικά, κεντρικής σημασίας ΜΜΕ όπως το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και οι εφημερίδες «Die Zeit» και «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ή οι γαλλικές εφημερίδες «Liberation» και «Le Monde», το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το κρατικό «Radio France».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, εναντίον των οποίων επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα «διαδίδουν συστηματικά ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (σ.σ. του πολέμου στην Ουκρανία) και αποτελούν υλοποίηση των επανειλημμένων προειδοποιήσεων της ρωσικής πλευράς «σε διάφορα επίπεδα ότι οι πολιτικά υποκινούμενοι περιορισμοί Ρώσων δημοσιογράφων και οι αβάσιμες απαγορεύσεις των ρωσικών ΜΜΕ στο έδαφος της ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Κατά τη ρωσική πλευρά «οι Βρυξέλλες και οι πρωτεύουσες των χωρών της Ένωσης προτίμησαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της κλιμάκωσης, αναγκάζοντας με μια ακόμη παράνομη απαγόρευση τη Μόσχα να λάβει ισοδύναμα και αναλογικά αντίμετρα», γι’ αυτό και σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ «την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή φέρει αποκλειστικά η ηγεσία της ΕΕ και οι χώρες της Ένωσης αυτής, που υποστήριξαν αυτή την απόφαση».

Σε περίπτωση, που «αρθούν οι περιορισμοί στα ρωσικά ΜΜΕ, η ρωσική πλευρά επίσης θα επανεξετάσει την απόφασή της, όσον αφορά τους εν λόγω φορείς ενημέρωσης», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Η απόφαση της Κυβέρνησης της Ρωσίας να απαγορεύσει την πρόσβαση σε πέραν των 80 ΜΜΕ στο εσωτερικό της χώρας- στα οποία περιλαμβάνονται και τρία ΜΜΕ της Κύπρου – συγκρούεται κατάφωρα με αρχές και αξίες, στις οποίες βασίζεται η ίδια η δημοκρατία και ο πλουραλισμός που την ενισχύει, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σημειώνει ακόμη ότι “η πρόσβαση στην ελεύθερη και ανεξάρτητη πληροφόρηση, η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, της λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και η ελευθεροτυπία, υπηρετούν ως συγκλίνουσες αρχές, ως ατομικά δικαιώματα, αλλά ταυτόχρονα και ως πυλώνες θεμελίωσης και θωράκισης της δημοκρατίας”.

Η ΕΣΚ

Ο αποκλεισμός ΜΜΕ από την πρόσβαση στο κοινό και στις πήγες πληροφόρησης είναι καταδικαστέος και βαθύτατα αντιδημοκρατικός από όποιον κι αν επιβάλλεται όποια ΜΜΕ κι αν αφορά, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΚ προσθέτοντας ότι η δημοσιογραφική κοινότητα έχει εμπιστοσύνη στην κρίση της κοινής γνώμης, να έχει πρόσβαση σε κάθε δημοσιογραφική πληροφορία και άποψη και να αποφασίζει από μονή της τι ενστερνίζεται και τι όχι.

«Η απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ για απαγόρευση της πρόσβασης στο εσωτερικό της χώρας 81 ηλεκτρονικών δυτικών ΜΜΕ συμπεριλαμβανομένων και τριών κυπριακών, του «Πολίτη», της «Cyprus Mail» και της ιστοσελίδας «Cyprus Time», συνιστά βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια κατά της ελευθερίας έκφρασης, του πλουραλισμού των απόψεων και της ελευθεροτυπίας», αναφέρεται.

Η ΕΣΚ θεωρεί ότι τέτοιες απαγορευτικές ενέργειες πρέπει να αποφεύγονται και ο πολίτης να αφήνεται απερίσπαστος από μόνος του να αποφασίζει ποια ΜΜΕ παρακολουθεί και ποια όχι. Η όποια προσπάθεια χειραγώγησης ή απαγόρευσης ΜΜΕ δεν τιμά κανένα, είναι καταδικαστέα και όζει ανελευθερίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Θα συνεχίσουν λένε τα τρία ΜΜΕ

Θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, δηλώνουν στο ΚΥΠΕ εκπρόσωποι των τριών κυπριακών ΜΜΕ, του «Πολίτη», της αγγλόγλωσσης εφημερίδας «Cyprus Mail» και του ειδησεογραφικού πόρταλ «Cyprus Times», που συμπεριέλαβε η ρωσική Κυβέρνηση στον κατάλογο των 81 ΜΜΕ των οποίων απαγορεύεται η δυνατότητα πρόσβασης στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Προσπαθούσαμε και προσπαθούμε να κάνουμε όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε τη δουλειά μας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Ομίλου “Πολίτης”, Διονύσης Διονυσίου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του ρωσικού ΥΠΕΞ να συμπεριλάβει και τον «Πολίτη» στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ στα οποία απαγορεύεται η πρόσβαση από την Ρωσική Ομοσπονδία,.

Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για τη Μόσχα, πρόσθεσε, είναι δικαίωμα της ρωσικής Κυβέρνησης να επιβάλλει ποινές. «Εμείς θα συνεχίσουμε καθαρά δημοσιογραφικά και δεοντολογικά να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε.

Δεν ξέρω αν υπάρχουν κυπριακά έντυπα που είναι υπέρ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, γι αυτό δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο αυτής της απαγόρευσης, ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ ο Chief Οperating Οfficer – Διευθύνων Σύμβουλος της Cyprus Mail, Μιχάλης Ιακωβίδης.

Εξήγησε ότι η κύρια πηγή της αγγλόγλωσσης εφημερίδας είναι το πρακτορείο Ρόιτερς, καθώς δεν έχουν ανταποκριτή στην Ρωσία και δεν γνωρίζει εάν υπήρξε κάποιο σχόλιο ή είδηση από το διεθνές πρακτορείο που ενόχλησε. «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, όπως την κάνουμε μέχρι σήμερα», δήλωσε. Σημείωσε δε ότι υπάρχει κοινό που διαβάζει τη Cyprus Mail από τη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν.

Παρακολουθούμε το θέμα, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρος λόγος που να δικαιολογεί την συμπερίληψη της Cyprus Times σε αυτόν τον κατάλογο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αρχισυντάκτρια, Μύρια Αβρααμίδου. «Σίγουρα η αντικειμενική ενημέρωση αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητά μας στην Cyprus Τimes και ολόκληρο τον όμιλο MC Media», είπε.