Ύστατο χαίρε στο δημοσιογράφο Γιώργο Ηλιάδη

Στον απογευματινό καφέ των αδελφών Ηλιάδη που τώρα ο Κόκος θα είναι απών, στις αθώες σκανδαλιές τις οποίες ο παππούς επέτρεπε, στο πόσο άρτια υπηρετούσε τον ρόλο του πατέρα και του πνευματικού πατέρα αλλά και στο δίκαιο του χαρακτήρα του και στον «ακριβό» του λόγο αναφέρθηκαν όλοι όσοι αποχαιρέτισαν το πρωί της Τετάρτης τον δημοσιογράφο και επιχειρηματία, Γιώργο Ηλιάδη, ο οποίος απεβίωσε στις 23 Ιουνίου 2024 σε ηλικία 84 ετών.

Με το φέρετρο να είναι καλυμμένο με άνθη βουκαμβίλιας, με το χαρακτηριστικό εκείνο μωβ χρώμα τους, με τα παιδιά, τα αδέλφια, τα εγγόνια, τους συγγενείς και φίλους αλλά και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και της συζύγου του, Φιλίππας, ο Γιώργος Ηλιάδης κηδεύτηκε από την εκκλησία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Της ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος, χοροστατούντων των Επισκόπων, Νεαπόλεως, Πορφύριου και Αμαθούντος, Νικόλαου.

Παρόντες ήταν επίσης, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, βουλευτές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, φίλοι και συνάδελφοι του εκλιπόντα ενώ πολλά ήταν τα στεφάνια που κατατέθηκαν.

Τον επικήδειο εκφώνησε η Αναστασία Παπαδοπούλου της οποίας ο εκλιπών ήταν πνευματικός πατέρας, νονός.

Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στο πολύπλευρο της προσωπικότητας του Γιώργου Ηλιάδη λέγοντας ότι όποια κι αν ήταν η ιδιότητα αυτός ήταν πάντα ο κατάλληλος, δηλαδή,  πατέρας, παππούς, αρθρογράφος, φίλος, νονός…

Σημείωσε την ευφυία, την ειλικρίνεια, την κριτική σκέψη του εκλιπόντα αλλά και την συνεργασία του με πολλές προσωπικότητες από τον ευρύ χώρο της πολιτικής, της θρησκείας, του πνεύματος, εντός και εκτός Κύπρου. «Η ζωή του είναι ταυτισμένη με την ιστορία της πατρίδας μας, των τελευταίων 60 ετών», είπε η κ. Παπαδοπούλου.

Πρόσθεσε ότι ο Γιώργος Ηλιάδης υπήρξε ο «σταθερός δάσκαλος» για αυτό και τον αποκαλούσε «γέροντά μου» όταν ξεδίπλωνε την άποψή του και τις συμβουλές του ενώπιον συγκεκριμένων καταστάσεων και προβλημάτων.

Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε και στη στενή φιλία που συνέδεε τον πατέρα της, πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο με τον Γιώργο Ηλιάδη λέγοντας ότι ο τελευταίος στάθηκε σύμβουλος, δάσκαλος, φίλος και πνευματικός πατέρας της.

Είπε ότι ο νονός της ήταν άνθρωπος με σπάνιο χιούμορ που έκρυβε, όμως, αστείρευτες αλήθειες ενώ ήταν αυτός που την δίδαξε ότι αγάπη σημαίνει αλληλοσεβασμός αλλά και περισσότερο πάθος.

«Θα συνεχίζω να σε θαυμάζω σε όλη μου τη ζωή», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε τον επικήδειο λόγο της η Αναστασία Παπαδοπούλου.

Στα «εύκολα, στα δύσκολα και στα πολύ δύσκολα» των παιδικών τους χρόνων αναφέρθηκε στο δικό της «αντίο» η αδελφή του Γιώργου Ηλιάδη, Μαίρη Εργατούδη. Τον σύντομο αποχαιρετιστήριο λόγο της, ανέλαβε να διαβάσει ο εγγονός της Νικόλας Χατζηγαβριήλ.

Η κ. Εργατούδη γύρισε το ρολόι πίσω στο 1963 λέγοντας ότι ο αδελφός της έκανε μήνες να επιστρέψει στο σπίτι του όντας εθελοντής στα ακριτικά φυλάκια ενώ αναφέρθηκε και στην γεμάτη περιπέτεια ζωή του. Θαύμαζε, έγραψε, τα ιδανικά που είχε ως άνθρωπος αλλά και την αντοχή και θέλησή του για ζωή, ειδικά την τελευταία δεκαετία που το σώμα του ήταν καταπονημένο.

Από τον αδελφό της, όμως, θα θυμάται εντονότερα, την τελευταία φράση που της ψιθύρισε : «Θέλω να φύγω». «Έφυγε όμως άφησε το στίγμα του σε εμάς, στον τόπο και σε όλους”, είπε, τέλος η κ. Εργατούδη.

Τα εγγόνια του Πολύκαρπος και Μαίρη Γιωρκάτζη επέλεξαν να αποχαιρετήσουν τον παππού τους περιγράφοντας όμορφες αναμνήσεις. Όπως είπε η Μαίρη, αυτός της έκανε τα πρώτα μαθήματα οδήγησης, επιτρέποντας της μάλιστα να «περνά πάνω από τα λουλούδια της θείας» αλλά κυρίως ήταν αυτός που «πίστεψε σε εμένα όταν εγώ η ίδια δεν πίστευα στον εαυτό μου….».