Ο Ακιντζί καλεί τον Αναστασιάδη να ετοιμαστεί για λύση

“Δεν υπάρχει κρίση”, δήλωσε ο νέος Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ για την διαμάχη του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το θέμα της `μητέρας πατρίδας” ενώ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Μουσταφά Ακιντζί είπε “ετοιμάσου για την λύση”.ÊÁÔÅ×ÏÌÅÍÁ - "ÐÑÏÅÄÑÉÊÅÓ ÅÊËÏÃÅÓ" 2015 - ÌÏÕÓÔÁÖÁ ÁÊÉÍÔÆÉ

Στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Μιλλιέτ, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είχε μια ειλικρινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν. “Στην συνομιλία ο Ερντογάν είπε `η μητρότητα της μητέρας δεν τελειώνει` κι εγώ του είπα `και το παιδί θέλει να μεγαλώσει, να γίνει αφέντης του σπιτιού του”. Εκείνος είπε `ετσι είναι πάντα αυτές οι υποθέσεις` και του είπα `η αγάπη της μητέρας πατρίδας με την μικρή πατρίδα είναι στις καρδιές αλλά η `ΤΔΒΚ` είναι ένα κράτος που αναγνωρίζει η Τουρκια. Γι αυτό και αυτή η σχέση είναι πιο σωστό να προχωρήσει όπως εγώ είπα`”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον κάλεσε στην Τουρκία κι ο Τ/κ ηγέτης του είπε “με χαρά, γιατί όχι;”.

Επανέλαβε ότι δεν θέλει οι σχέσεις με την Τουρκία να είναι ούτε σχέσεις διαμάχης ούτε και σχέσεις ενδοτικές, προσθέτοντας ότι θα είναι στη βάση του συμβιβασμού.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη στην Μιλλιέτ ότι κάθε νεά αρχή σημαίνει και νέες ελπίδες, προσθέτοντας ότι ο λαός είπε αλλαγή για να ανοίξει μια νέα λευκή σελίδα. Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι θέλουν να θάψουν το Κυπριακό πρόβλημα στην ιστορία και να δημιουργήσουν μια ομόσπονδη ενωμένη Κύπρο. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των εκλογών ως “επανάσταση του λαού” και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε “ετοιμάσου για την λύση”.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα φέρει σε καλύτερο σημείο τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. “Αν το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου μεταφερθεί μέσω Τουρκίας στην ΕΕ αυτό θα είναι μια ωφέλιμη εξέλιξη”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Για τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι είναι ένα όνομα που υποστηρίζει την επανένωση του νησιού.
Αναφερόμενος στου εποίκους είπε ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας γινόταν μαύρη προπαγάνδα καθώς οι αντίπαλοί του έλεγαν ότι “αν κερδίσει ο Ακιντζί θα τους βάλει σε ένα πλοίο και θα τους στείλει πίσω”.

“Αυτοί που ήρθαν πριν από πολλά χρόνια σε αυτά τα εδάφη, μεγάλωσαν, έκαναν παιδιά εδώ, εγώ τους θεωρώ μέλη αυτής της κοινότητας. Αυτούς στο μέλλον τους βλέπω ως πολίτες της ομόσπονδης δημοκρατίας και της ΕΕ”, είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ο τουρκικός λαός εδώ και χρόνια κοιμάται και ξυπνάει με το Κυπραικό πρόβλημα που δεν τελειώνει ποτέ. “Δεν είναι μόνο οι Τ/Κ, είναι και οι Τούρκοι οι οποίοι κουράστηκαν να ακούνε κάθε φορά το Κυρπιακό. Ασφαλώς δεν θα απεμπολίσουμε τα δικαιώματά μας. Οι Τ/Κ έχουν τα ίδια δικαίωματα σε αυτό το νησί όπως και οι Ε/Κ. Η ευχή μας είναι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα συνεχίζοντας τις διαπραγματεύσεις για επίλυση στο πλαίσιο της πολιτικής ισότητας και μέσα σε διάλογο με την Τουρκία”, είπε ο Μουσταφά Ακκιντζί.

Ανέφερε ότι είναι της γενιάς του ’68 και πως κάποτε ο Ραούφ Ντεντκάς έλεγε ότι πρώτα πρέπει να γίνει `πρόεδρος` ο Ακιντζί πριν από τον ίδιο. “Γίναμε αλλά λίγο αργά”, είπε ο Ακκντζί.