Τεταμένες οι σχέσεις Ακιντζί- Ερντογάν

Συνεχίζει τον αμανέ περι «μητέρας πατρίδας» η Τουρκία

 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με το νέο Τ/κ ηγετη Μουσταφά Ακκιντζί έπειτα από την αντιπαράθεση που προκλήθηκε μεταξύ τους με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά του Μουσταφά Ακκιντζί.newego_LARGE_t_1101_54497949_type12713

Πληροφορίες που μεταδίδονται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συνομιλία έγινε σε κλίμα ειλικρινές και ο κ. Ερντογάν εξήγησε την ευαισθησία του στο θέμα της “μητέρας πατρίδας”.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο Ακκιντζί ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι “πλέον αυτό το παιδί έχει ανάγκη να μεγαλώσει, θέλει να γίνει ο νοικοκύρης του σπιτιού του”.

Ο Τούρκος Πρόεδρος από την πλευρά του φέρεται να δήλωσε πως και εκείνοι αμέσως μετά τις εκλογές τους την πρώτη τους επίσκεψη την πραγματοποιούν στην κατεχόμενη Κύπρο και το Αζερμπαϊτζάν. “Προφανώς και θα έρθετε κι εσείς στην Τουρκία”, είπε ο Ερντογάν. Και ο Ακκιντζί του απάντησε: “Θα ορκιστώ πρώτα και μετά θα έρθω στην Άγκυρα”.

 

Μπουλέντ Αρίντς

Το ζήτημα που προέκυψε μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του νέου Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί έκλεισε, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, προσθέτοντας ότι σέβονται τις δηλώσεις του Μουσταφά Ακκιντζί.

Απαντώντας σε ερώτηση ο Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι η Τουρκία δεν ανακατεύεται στις υποθέσεις των κατεχομένων και πως κατά την διάρκεια των “εκλογών” δεν έκαναν υποδείξεις.

“Οι σχέσεις `ΤΔΒΚ` με την Τουρκία χαρακτηρίζονται ως σχέσεις μητέρας πατρίδας – παιδιού. Αυτός ο χαρακτηρισμός γίνεται επειδή υπάρχουν σχέσεις ειλικρίνειας μεταξύ μας”, είπε ο Μπουλέντ Αρίντς προσθέτοντας ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί μπορεί να αναφέρεται σε αδελφικές σχέσεις και πρέπει αυτό να γίνεται σεβαστό.

“Ασφαλώς μπορεί να πει κάποιος ότι πρέπει να αναζητήσουμε καλύτερες σχέσεις, πιο υγιείς σχέσεις. Γι` αυτό και δεν παρεμβαίνουμε σε αυτά που λέει”, είπε ο Μπουλέντ Αρίντς.

Είπε ακόμη ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί είναι ένας πολιτικός αποτελεσματικός στην κυπριακή πολιτική εδώ και χρόνια και έχει εκλεγεί με το πιο ψηλό ποσοστό του 60%.

Για την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Ακκιντζί, έπειτα από την κρίση μεταξύ των δύο, ο Μπουλέντ Αρίντς είπε ότι γνωρίζει ότι είχαν μια ειλικρινή συνομιλία και το ζήτημα έκλεισε. Μάλιστα είπε για τον Μουσταφά Ακκιντζί ότι οι δηλώσεις που έκανε για το Κυπριακό είναι πολύ καλές και πως ίσως συνεχίσει με ένα νέο δρόμο την “προεδρία”. Ωστόσο εξεφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ένα έδαφος που θα ισχυροποιήσει τις σχέσεις με την Τουρκία.

“Οι σχέσεις μας με την `ΤΔΒΚ` δεν μοιάζουν με τις σχέσεις που έχουμε με άλλες χώρες. Δεν πρέπει κανείς να απαρνηθεί την έκφραση `μικρή πατρίδα`, στο οικονομικό θέμα προσφέρουμε πολύ”, είπε ο Μπουλέντ Αρίτνς.

Τέλος ευχήθηκε να επιτευχθεί μια περιεκτική λύση στο Κυπριακό. “Ισως μπορεί να αναμένεται να διεξάγει καλύτερα αυτές τις διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακκιντζί και τότε αφού υπάρξει μια δικοινοτική λύση στην Κύπρο βασισμένη στην ισότητα ίσως να δούμε αυτό τον χαρακτηρισμό (μικρή πατρίδα) να τελειώνει”, είπε ο Μπουλέντ Αρίντς.

ΥΠΕΞ Τουρκίας

Την ευχή να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό επί περιόδου Ακιντζί εκφράζει με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι δίπλα από τον `πρόεδρο` της `ΤΔΒΚ`.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ εκφράζει ικανοποίηση που “ο δεύτερος γύρος των εκλογών διεξήχθηκε μέσα σε μεγάλη δημοκρατική ωριμότητα”, όπως αναφέρει.

“Ευχόμαστε επιτυχία στο άξιο έργο που ανέλαβε ο εκλελεγμένος `τέταρτος πρόεδρος` της `ΤΔΒΚ`” αναφέρεται στην ανακοίνωση ενώ συγχαίρουν και τον Ντερβίς Έρογλου “για την αποφασιστική και εποικοδομητική στάση που επέδειξε στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ”.

“Η ευχή μας είναι κατά την περίοδο της προεδρίας του κ. Ακιντζί η ε/κ πλευρά να ανταποκριθεί με ειλικρίνεια και καλή πρόθεση στην βούληση που επέδειξε περισσότερες από μία φορά ο τ/κ λαός για λύση και έτσι να επιτευχθεί μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό που συνεχίζεται τώρα για μισό αιώνα”, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρεται επίσης ότι “η Τουρκία ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια δύναμη θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις και ευθύνες της που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες με αποφασιστικότητα όπως έκανε μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να είναι δίπλα από τον `πρόεδρο` της `ΤΔΒΚ`”.