Ανατροπές με νικητές και ηττημένους:Οι έξι νέοι ευρωβουλευτές

Αλλαγές φέρνει η κάλπη στην εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου αφού για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο λαμβάνει ένας ανεξάρτητος υποψήφιος καθώς και το ΕΛΑΜ, με το ΑΚΕΛ να μειώνει τις έδρες του σε μια και την ΕΔΕΚ να μην εκλέγει Ευρωβουλευτή.

Στο 95,7% της καταμέτρησης των ψήφων, οι πολίτες της Κύπρου επιλέγουν τους ακόλουθους έξι αντιπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τους Λουκά Φουρλά και Μιχάλη Χατζηπαντέλα (ΔΗΣΥ), τον Γιώργο Γεωργίου (ΑΚΕΛ), τον Φειδία Παναγιώτου (ανεξάρτητος), τον Γεάδη Γεάδη (ΕΛΑΜ) και τον Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ).

Πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΔΗΣΥ ο οποίος διατηρεί τις δύο έδρες του επανεκλέγοντας τον Λουκά Φουρλά και για πρώτη φορά τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενώ το δεύτερο ΑΚΕΛ είχε απώλεια μιας από τις δύο έδρες του και επανεκλέγει στο 95% τον Γιώργο Γεωργίου. Τον Κώστα Μαυρίδη επανεκλέγει το ΔΗΚΟ και πρώτη φορά το ΕΛΑΜ θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τον πρώτο του Ευρωβουλευτή, τον Γεάδη Γεάδη. Την μεγάλη έκπληξη έκανε ο μεμονωμένος υποψήφιος Φειδίας Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Η ΕΔΕΚ απώλεσε την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε ότι αφορά στα ποσοστά, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει 24,8%, το ΑΚΕΛ 21,7%, ο Φειδίας Παναγιώτου 19,22%, το ΕΛΑΜ 11,1% και το ΔΗΚΟ  9,7%.

Τα υπόλοιπα κόμματα έμειναν εκτός Ευρωβουλής. Πρόκειται για την ΕΔΕΚ που απώλεσε την μια έδρα της στην Ευρωβουλή και παίρνει 5,1%, το Volt Κύπρου που έλαβε 3% , την ΔΗΠΑ με 2,2%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών με 1,3%, Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Κυνηγών 1,3%, το Κίνημα Εθνική Δράσις 0,3%, το Κόμμα για τα Ζώα 0,3%, Νίκη 0,1% και τον Ζερβίδη Ανδρόνικο με 0,11%.