Ευρωεκλογές: Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Β.Όρμπαν

Το κυβερνών κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν, Fidesz, φαίνεται να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επικρατήσει στις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Medián, που δημοσιεύει η HVG, τη μεγαλύτερη εφημερίδα στην Ουγγαρία, το τοποθετεί πρώτο με ποσοστό 50%.

Ακολουθεί το κεντρώο κόμμα Tisza του Πέτερ Μάγκιαρ (Péter Magyar), με ποσοστό 27%, αναφέρει η μελέτη.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν, επίσης, ότι το Fidesz-KDNP θα μπορούσε να λάβει τουλάχιστον 11 έδρες, το Tisza 6 και μια συμμαχία σοσιαλδημοκρατών υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Συνασπισμού (DK–MSZP–P) 2 έδρες στις φετινές ευρωεκλογές.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το Fidesz θα μπορούσε να λάβει ακόμη περισσότερες έδρες, εάν κάποια μικρότερα κόμματα δεν μπουν καθόλου στο κοινοβούλιο. Η συνολική δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ των ενηλίκων της Ουγγαρίας ανέρχεται στο 35%.

Κερδίζει τη στήριξη των Ρομά o πολιτικός αντίπαλος του Όρμπαν

Ο δεύτερος σε δημοτικότητα Μάγκιαρ, παράλληλα, στην προσπάθειά του να κλονίσει την επί 14 έτη κυριαρχία του Όρμπαν, προσελκύει ενεργά τους ψηφοφόρους Ρομά ενόψει των ευρωεκλογών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, ο Μάγκιαρ τον προηγούμενο μήνα επισκέφθηκε μια κοινότητα Ρομά, κατά τη διάρκεια μιας πανεθνικής προεκλογικής περιοδείας σε σχεδόν 200 πόλεις και χωριά.

«Κανένας πολιτικός δεν το έχει ξανακάνει αυτό στην Ουγγαρία», δήλωσε ο Sandor Botos, εργάτης οικοδομών Ρομά, αναφερόμενος στην επίσκεψη του ηγέτη του κόμματος στον οικισμό Hetes στην πόλη Ozd, όπου εκατοντάδες Ρομά εξακολουθούν να ζουν χωρίς βασικά αγαθά, όπως τρεχούμενο νερό, αναφέρει το Reuters.