Το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την εκλογή Ακιντζί

Το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του  χαιρετίζει την ανάδειξη του κ. Μουσταφά Ακκιντζί ως του νέου ηγέτη της τ/κ κοινότητας.Αναμφίβολα,  τονίζει το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα αποτελεί μια θετική εξέλιξη στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης του κυπριακού προβλήματος.akintziΚαι σημειώνει:
«Πρώτο, γιατί ο κ. Ακκιντζί, σε αντίθεση με τον κ. Έρογλου, διατηρεί διαχρονικά μια μετριοπαθή, συνεπή θέση υπέρ της επίλυσης του κυπριακού στη βάση της λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής, Ομοσπονδίας.
Δεύτερο, δεδομένης της επιλογής του κ. Ακκιντζί να δώσει στην χθεσινή ψηφοφορία δημοψηφισματικό χαρακτήρα υπέρ της λύσης, έχει καταγραφεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα από πλευράς τ/κ για την ανάγκη επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας.
Η ανάδειξη του κ. Ακκιντζί στην ηγεσία των τ/κ αποτελεί κατά συνέπεια μια ελπιδοφόρα εξέλιξη. Δεν είναι όμως αρκετή για να φτάσουμε σε λύση του κυπριακού.
Επιβάλλεται οι διαχρονικές θέσεις του κ. Ακκιντζί να επιβεβαιωθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αντίστοιχα η Άγκυρα θα πρέπει να εναρμονίσει τη δημόσια ρητορική της για λύση του κυπριακού, με τη στάση της στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων, δεδομένου μάλιστα του καθοριστικού της ρόλου στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης.
Ταυτόχρονα, το παράθυρο ευκαιρίας που διανοίγεται από τις εξελίξεις και στην τ/κ κοινότητα, θα πρέπει να τύχει σωστής αξιοποίησης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Επαναλαμβάνουμε ότι αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό στο βαθμό που εγκαταλειφθούν οι σκοπιμότητες και οι ακροβατισμοί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποκατασταθεί ο πολυδιάστατος χαρακτήρας στην εξωτερική μας πολιτική και ενισχύσουμε τα διεθνή μας ερείσματα, εφόσον υπάρχει συνεπής και σταθερή προσήλωση στο στρατηγικό στόχο για λύση ΔΔΟ και στις βασικές αρχές λύσης και τέλος μέσα από την άντληση πρωτοβουλιών και ενεργειών που θα ενισχύουν τις σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και επαναπροσέγγισης ε/κ και τ/κ.
Το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, απορρίπτοντας φοβικά σύνδρομα και υπερβολές που καταλήγουν, είτε σε μηδενισμό είτε σε υπερεκτίμηση της σημασίας του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, επαναλαμβάνει ότι ως υπεύθυνη και πατριωτική δύναμη θα συνεχίσει να πολιτεύεται με γνώμονα την εκπλήρωση του οράματος για μια λεύτερη και επανενωμένη πατρίδα, πάντοτε εντός του πλαισίου που περιγράψαμε πιο πάνω.