Π.τ.Δ:Ελπίδες για λύση μετά την εκλογή Ακιντζί

Μετά την εκλογή Ακιντζί διανοίγονται ελπίδες επιτελούς αυτή η πατρίδα να επανενωθεί και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος στο οποίο θα υπάρχουν οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε εκτός κειμένου αναφορά του κατά την ομιλία του στο 52ο Ετήσιο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ.ÐÑÏÅÄÑÏÓ ÁÍÁÓÔÁÓÉÁÄÇÓ - ÓÕÍÏÌÉËÉÅÓ

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι δημιουργούνται οι προοπτικές για συνεργασία, ειρήνη και γαλήνη σε έναν τόπο όπου για πολλά χρόνια «ζούσαμε χωρίς προβλήματα».

Έστειλε μήνυμα και στην Άγκυρα να συμβάλει γιατί είναι αυτή που κρατά ακόμα υπό κατοχή την Κύπρο.

Το χέρι μας, είπε ο Πρόεδρος, “είναι τεταμένο, όχι για να μας το κακοποιήσουν αλλά για να το δεχτούν” και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συνεργασία για την ευημερία του τόπου.

“Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι σε αυτή μας την προσπάθεια η Άγκυρα θα συμβάλει σημαντικά, αφού είναι η χώρα που διαθέτει ή έχει ακόμη μέσα από τα στρατεύματά της την Κύπρο υπό κατοχή. Ένα θέλω να πω, ότι το χέρι μας είναι τεταμένο όχι όπως στο παρελθόν για να μας το κακοποιήσουν, αλλά για να το δεχθούν ως μια ένδειξη και ως μια πρόσκληση για συνεργασία, θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει ανταπόκριση για να υπάρξει ελπίδα, για να υπάρξει προοπτική, ασφάλεια και ευημερία”, κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

**

Συγχαρητήρια στο νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί έδωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

Πληροφορίες Τούρκων δημοσιογράφων οι οποίες μεταδίδονται μέσω τουϊτερ αναφέρουν ότι τον Μουσταφά Ακιντζί συνεχάρηκαν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον Τύπο.

Εξάλλου στην Τουρκία τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έχουν αρκετά χαμηλά το θέμα των `εκλογών` στα κατεχόμενα. Μόνο η εφημερίδα Μιλλιέτ το έχει πρώτο θέμα, η οποία αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακκιντζί πιστεύει σε `μία Κύπρο` και προσθέτει πως οι Ε/κ ανυπομονούν να τον συναντήσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εκλογή Ακιντζί ερμηνεύεται ως αύξηση της επιθυμίας των Τ/κ για λύση του Κυπριακού και γράφει ότι αναμένεται τώρα να επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η Χουριέτ με τίτλο “Η νίκη είναι του Ακιντζί” αναφέρει επίσης ότι τον Μουσταφά Ακκιντζί αναμένει ένα εντατικό πρόγραμμα αυτή τη βδομάδα καθώς θα καθορίσει τη διαπραγματευτική του ομάδα. Γράφει ότι θα χρησιμοποιήσει ονόματα από την προηγούμενη διαπραγματευτική ομάδα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η εφημερίδα Τζουμχουριέτ με τίτλο “Ο Ακιντζί κέρδισε με διαφορά στην ΤΔΒΚ” αναφέρει ότι οι ελπίδες για αποτέλεσμα στη νέα ειρηνευτική διαδικασία αυξήθηκαν.

Η Σαμπάχ με τίτλο “Εποχή Μουσταφά Ακιντζί στην ΤΔΒΚ`” γράφει ότι ο Ακιντζί έγινε ο τέταρτος `πρόεδρος`.