Οι βιρτουόζοι της ελαφρότητας και ο  Ελλαδοτουρκικός διάλογος

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Δεν παλεύονται οι βιρτουόζοι της ελαφρότητας η οποία   εξελίσσεται σε πολιτική τραγωδία. Μιας τραγωδίας που ξαναπαίζεται με άλλους πρωταγωνιστές και διαφορετικούς κομπάρσους. Ξανά σε καθεστώς υποτέλειας η Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς της Αστερόεσσας και στους αμανέδες της Άγκυρας.

Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος. Η τελευταία,  θύμα των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων για να εφαρμοστούν και εκτελεστούν τα υποχθόνια σχέδια του χασάπη της Κύπρου, τότε επικεφαλής της CIA και  Αμερικανού ΥΠΕΞ Χένρι Κίσσιγκερ, βραβευθέντα μάλιστα και με Νόμπελ Ειρήνης για τις εκατόμβες νεκρών που προκάλεσε η πολιτική του και σε πολλές άλλες χώρες.

Η διχοτόμηση της Κύπρο επετεύχθη εν μέρει με το διπλό χτύπημα Ελλάδας και Τουρκίας με  τις ευλογίες ΗΠΑ και  Βρετανίας της τρίτης εγγυήτριας δύναμης η οποία με μια βάρβαρη αναισθησία   παρακολουθούσε  την σφαγή των Ε/Κ. Τώρα 50 χρόνια μετά και πάλι για την Ελλάδα, η Κύπρος κείται μακράν.

 Η πραγματικότητα σκληρή και αδυσώπητη για τον Κυπριακό λαό ο οποίος για πολλοστή φορά παρακολουθεί  με αγωνία τους λανθασμένους βηματισμούς της Ελλάδας.  Η   Ελλάδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη γυρίζει ξανά την πλάτη στην Κύπρο για να αφιερωθεί ψυχήτε και σώματι στον ελλαδοτουρκικό διάλογο κατ’ εντολή του  υπερατλαντικού αφεντικού. Βλέπετε οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να έχουν αγαστές σχέσεις γιατί πως θα χτυπηθεί αποτελεσματικά η Ρωσία; Έτσι τουλάχιστον νομίζουν οι βαθιά νυχτωμένοι για να δικαιολογούν τα δισεκατομμύρια που δίνουν στο Ουκρανικό καθεστώς.

Τα όσα δήλωναν με κομπορρημοσύνη τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η κα Αννίτα Δημητρίου πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πως «Κύπρος και Ελλάδα είναι ένα», δείχνουν να μην  αντιλαμβάνονται πως τα όσα τεκταίνονται στην Αθήνα για την 

«διατήρηση του θετικού κλίματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» είναι ότι η Κύπρος αφήνεται  εκτός του πλαισίου.

 Η  συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη 3 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, έγινε για να συζητηθούν τα  θέματα που σχετίζονται με την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στα μέσα Μαΐου στην Άγκυρα.

Αντικείμενο συζήτησης υπήρξε, επίσης, η «επιτυχής εκκίνηση της διαδικασίας χορήγησης θεώρησης τοπικής ισχύος για τους Τούρκους πολίτες σε δέκα ελληνικά νησιά». Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού έχει ήδη ξεκινήσει σε πέντε νησιά του Αιγαίου και εντός των επόμενων εβδομάδων θα προστεθούν στο πρόγραμμα και τα υπόλοιπα πέντε ελληνικά νησιά.

Στις 22 Απριλίου στην Αθήνα είναι προγραμματισμένος ο επόμενος γύρος μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ στις 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις «για τη θετική ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη». Περί τα μέσα Μαΐου αναμένεται να συναντηθούν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας στην ‘Αγκυρα, χωρίς να αποκλείεται να πραγματοποιηθεί άλλη μία συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών για την προετοιμασία της συνάντησης των δύο ηγετών στην ‘Αγκυρα.

Υπνώτουν οι δικοί μας ή είναι και αυτοί στο κόλπο;

Η κυνική δήλωση Ροζάκη πως η Κύπρος δεν μπορεί να είναι ανάμεσα στα θέματα του Ελλαδοτουρκικού διαλόγου και «ας κακοφανεί στους Κύπριους» , καθώς και άλλα σαφή υπονοούμενα που αποδίδονται σε «διπλωματικές πηγές»,  δεν προκάλεσαν καμιά ανησυχία στους Κύπριους πολιτικούς ηγέτες. Η πολιτική παχυδερμία στο απόγειο της.

Το  χειρότερο όμως είναι ότι  δεν παρατηρείται στην Κύπρο καμιά κινητικότητα για να αναλάβει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της όχι μόνο ως εγγυήτρια δύναμη αλλά και ως η μητρόπολη του Ελληνισμού για να μην χαθούν και άλλες πατρίδες. Για να μην μείνει η Κύπρος στο έλεος του  Τούρκου κατακτητή.   

Στο 15ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ακούσαμε τα ίδια φληναφήματα τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από την πρόεδρο της Βουλής. Συνθήματα και ρητορικές κορώνες που έχουν την αφέλεια να πιστεύουν πως ο κόσμος της Κύπρου τα καταπίνει.  

Περιορίστηκαν  σε θριαμβικές ατάκες επιχειρώντας  να στεριώσουν τα δηλωθέντα τους τα οποία αιωρούνταν στο πουθενά.

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε πως «Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας έχουν  ξεκάθαρο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, με λόγο και ρόλο στις Βρυξέλλες».

Φευ! Μόνο που τον ξεκάθαρο λόγο τους δεν τον ακούσαμε μέχρι σήμερα για τα εθνικά θέματα. Ούτε αξιώσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας , ούτε απαιτήσεις για τα αυτονόητα.

 Όσο για τον ρόλο τους στην Ε.Ε. , είναι κάτι χειρότερο από θλιβερές μαριονέτες στα χέρια του ιερατείου των Βρυξελλών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης  αφού μας είπε ότι «η Ελλάδα από τα βάθη της ιστορίας μέχρι και σήμερα, συμβαδίζει με την τραγική μοίρα της Κύπρου, συμπάσχει και στηρίζει, συμπονά και συμπαραστέκεται στον αγώνα μας για ανατροπή των τετελεσμένων της κατοχής»,   ευχαρίστησε  «την ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργή και σταθερή συμβολή του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.»

Είπε ακόμα και το αμίμητο πως  «η Νέα Δημοκρατία είναι ένας πραγματικός ευρωπαϊκός φάρος που πάντοτε ήταν στην σωστή πλευρά της ιστορίας» (!!!)

Απέφυγε  όμως να κατονομάσει την Τουρκία ως εισβολέα και κατακτητή και μίλησε για « αμετροεπείς δυνάμεις που δεν σταματούν να επιβουλεύονται την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεργασία».

Από την πλευρά της η κα Αννίτα Δημητρίου περιορίστηκε στα γνωστά τετριμμένα « ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός συμπαραστάτης της Κύπρου στον αγώνα για λύση, ενώ ευχαρίστησε, επίσης, την ελληνική πλευρά για «τις διαβεβαιώσεις ότι η ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει πάντα μέσα απ’ το Κυπριακό».

Η κ. Δημητρίου είπε ακόμα ότι «Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατικός Συναγερμός διάγουν βίους παράλληλους», ως δύο παρατάξεις που «γεννήθηκαν μέσα απ’ τις στάχτες των εθνικών μας δυσκολιών…».

Δεν γύρισε η γλώσσα της να αναφερθεί στο προδοτικό πραξικόπημα και την τούρκικη εισβολή – τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς και τις ευθύνες των Εγγυητριών δυνάμεων και της Αμερικής.

Και αυτά όλα τη στιγμή που η  Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αποικία των ΗΠΑ  και να βρίσκεται ξανά  στην  λάθος πλευρά της ιστορίας.

Η ηγεσία της Εκκλησίας να ανασκουμπωθεί

Όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας  θυμίζουν ένα παρακμασμένο κράτος με ερασιτέχνες πολιτικούς , αδιάφορους πολίτες και μια Εκκλησία να βυθίζεται στην διαφθορά και το τέλμα. Βέβαια πάντα η Εκκλησία είχε τα δικά της θέματα στα οικονομικά αλλά τώρα παράγινε το κακό.

Όμως, εφόσον οι πολιτικοί μας ηγέτες δεν ανησυχούν με την στάση της Ελληνικής κυβέρνησης, και ζουν στον κόσμο τους ελέω εκλογών, η ηγεσία της Εκκλησίας και κυρίως ο προκαθήμενος της ας αφήσει πίσω του τους διεφθαρμένους και  τα σκάνδαλα τύπου Αβακούμ και να ανασκουμπωθεί. Να χτυπήσει πόρτες στην Αθήνα να ξυπνήσει  από τον λήθαργο και τους εν Ελλάδει  πολιτικούς θέτοντας  σε τάξη τον Έλληνα πρωθυπουργό που οδηγεί όχι μόνο την Κύπρο αλλά  και την Ελλάδα στα βράχια. Είναι ηλίου φαεινότερο πως οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι έχουν άλλες προτεραιότητες και η για την ακρωτηριασμένη Κύπρος περισσεύει.

Σήκω  Μιχάλη Πασιαρδή και πες ξανά, και ξανά πες τους, τους  οργισμένους στίχους σου

«Δεν είν’ η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε.

Το ’χετε ξανακάνει, χρόνια πριν, σ’ άλλους αιώνες,
όταν μας ξεπουλούσατε στους Πέρσες
Και όμως ζήσαμε. Κι αντέξαμε σκλαβιές και κούρσα,
τα φέραμε δεξά με την αναβροχιά και την ακρίδα
Είμαστε Έλληνες. Δεν καρτερούμε τίποτα,
τώρα μας ρίξατε στους Τούρκους
…»
  

Οι καιροί ου μενετοί…

Οι εξελίξεις δεν περιμένουν. Τώρα πρέπει να δράσουμε.

Η Ελλάδα που όλοι λένε πως είναι το βασικό στήριγμα μας δεν μπορεί να εγκαταλείπει την Κύπρο για χάριν του καλού κλίματος του  Ελλαδοτουρκικού διαλόγου.  

Ας ανοίξουν τα αυτιά και ας ακούσουν την Τουρκιά που αλυχτά και διεκδικεί ξετσίπωτα  όχι μόνο τα μισά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κύπρο ολόκληρη.