Μπάχαλο με την υδροδότηση της Λευκωσίας

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι Λευκωσιάτες όπου από την περασμένη Πέμπτη  βρίσκονται χωρίς νερό το οποίο ωστόσο το τελευταίο μόνο 24ωρο άρχισε να παρέχεται με το σταγονόμετρο.Ο  Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας Νίκος Ζαμπακίδη δήλωσε  ότι το πρόβλημα δεν αναμένεται να επιλυθεί οριστικά  για αρκετό καιρό .Προσωρινά ωστό είπε το πρόβλημα εκτόε απροόπτου αναμένεται να διευθετηθεί αργά το απόγευμα της  Δευτέρας ή την Τρίτη το πρωί.CNA_Mdcbd8bb294894467a281c893fd28a3e9

Σε ερώτηση για την κατάσταση της παροχής νερού σήμερα ο κ. Ζαμπακίδης ανέφερε ότι το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας έχει λάβει 2.000 κυβικά μέτρα νερού ενώ οι ανάγκες της Λευκωσίας είναι οι διπλάσιες.

«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε όλες τις περιοχές», είπε.

Γι αυτό, όπως εξήγησε, παρέχεται νερό στις μισές περιοχές της Λευκωσίας. Κλείσαμε τις περιοχές που υδροδοτούνταν χθες και ανοίξαμε αυτές που δεν υδροδοτούνταν για να πάρουν κι αυτές λίγο νερό, είπε.

Η μόνη εξαίρεση, πρόσθεσε, «είναι τα νοσηλευτήρια που έχουν συνεχή παροχή». Διευκρίνισε ότι ως επακόλουθο νερό έχουν και όσοι γειτνιάζουν με τα ιδρύματα αυτά.

Επίσης, ανέφερε, σε περιοχές που υπάρχουν υψομετρικές διαφορές το Συμβούλιο καταβάλλει προσπάθειες για συνεχή παροχή για να μπορέσουν να πάρουν νερό και οι περιοχές που βρίσκονται στα υψώματα.

Ο κ. Ζαμπακίδης  είπε ότι η Λευκωσία χρειάζεται επειγόντως  δευτερο αγωγό γιατί δεν  μπορεί η Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου που υδροδοτεί το ένα τρίτο του πληθυσμού – το ένα τρίτο κατοικεί στη Λευκωσία – να μην έχει δεύτερο υπαλλακτικό αγωγό».Δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να υπάρξουν διακοπές νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την δημιουργία νέου αγωγού.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρώτη φορά στα χρονικά από δημιουργίας του Συμβουλίου (συνέβηκε) να μην έχει νερό το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Ο κ. Ζαμπακίδης συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα δημιουργίας ενός δεύτερου αγωγού ή κάποιας υπαλλακτικής λύσης».

Μιλούμε, είπε, «για να επεκταθούν τα Συμβούλια, να καταστούν επαρχιακά», θέτοντας το ερώτημα «πως θα μπορέσουμε εμείς να εξυπηρετήσουμε Αστρομερίτη, Ακάκι και όλες τις κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας όταν η Τερσεφάνου έχει περιορισμένες δυνατότητες, 60.000 – 65.000 (κυβικά μέτρα)»;

«Οι ανάγκες της Λευκωσίας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 60.000», διευκρίνισε.

Μη σας διαφεύγει το γεγονός, συνέχισε, «ότι ο Κόρνος έχει 9 μήνες τώρα που είναι κλειστός». Αναμένεται, πρόσθεσε, «απ` ότι είχα ακούσει το συνάδελφο τον Ανδρέα το Μανώλη 5 του μηνός να έρθουν οι σωλήνες από το εξωτερικό και χρειάζονται 2 μήνες για να εγκατασταθούν». Μέχρι τους δύο μήνες, συμπλήρωσε, «μιλούμε αρχές Ιουλίου».

«Η Λευκωσία με τις θερμοκρασίες που έχουμε ήδη σήμερα, αντιλαμβάνεστε, η κατανάλωση θα είναι πάνω από 60.000», ανέφερε. «Πως θα ικανοποιήσουμε όλο αυτό τον κόσμο;», διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση αν δεν θα έχει σταθερή παροχή νερού η Λευκωσία το καλοκαίρι, ο κ. Ζαμπακίδης εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα έχουμε, αν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων πάρει εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές».

Φανταστήκατε, είπε, «να υπάρχει νερό στα φράγματα, οι αφαλατώσεις στα εργοστάσια να μπορούν να παράξουν όση ποσότητα θέλουμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και να μην υπάρχει η δυνατότητα να έρθει στη Λευκωσία»;*

Στο μεταξύ , ευρεία σύσκεψη για την εξεύρεση μόνιμων λύσεων στο διαχρονικό πρόβλημα της παροχής νερού στη Λευκωσία θα συγκαλέσει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.Ο κ. Κουγιάλης είχε σύσκεψη νωρίς το απόγευμα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Ανδρέα Μανώλη και τον Διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας Νίκο Ζαμπακίδη για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παροχή νερού στη Λευκωσία τις τελευταίες ημέρες.

«Οι οδηγίες που δόθηκαν είναι να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες με απρόσκοπτη παροχή νερού», είπε.

Αφού αποκατασταθεί πλήρως η παροχή νερού, πρόσθεσε, «θα γίνει ευρεία σύσκεψη για να τροχοδρομηθούν μόνιμες λύσεις σε ένα διαχρονικό πρόβλημα». Ο Υπουργός Γεωργίας εξήγησε ότι εδώ και αρκετό καιρό έχει δώσει οδηγίες «για να ολοκληρωθεί μελέτη κατασκευής αγωγού από το Βασιλικό προς τη Λευκωσία». Ανέφερε επίσης ότι «αυτή η προκαταρκτική μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ευελπιστώ ότι η υλοποίηση αυτού του έργου που απαιτεί χρόνο θα ξεκινήσει άμεσα, εντός του 2015».

Ερωτηθείς αν μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί το έργο από ευρωπαϊκά κονδύλια απάντησε αρνητικά, αποκάλυψε ωστόσο ότι για το θέμα είχε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και ότι γίνονται σκέψεις το έργο να υλοποιηθεί με τη μέθοδο του BOT

Όσον αφορά το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι «το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω του ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός αγωγός τροφοδοσίας της Λευκωσίας και ότι το Συμβούλιο διαθέτει αποθηκευτικό χώρο περιορισμένο που καλύπτει τις ανάγκες της Λευκωσίας για 24 περίπου ώρες», προσθέτοντας ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι φταίνε οι ίδιοι».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους δύο αρμόδιους φορείς είπε ότι ο κ. Μανώλης διαβεβαίωσε ότι από χθες το πρωί έχει αποκατασταθεί η βλάβη στον αγωγό και ότι η Λευκωσία τροφοδοτείται με 2.400 κυβικά μέτρα την ώρα και ο Ζαμπακίδης διαβεβαίωσε ότι γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση αυτών των ποσοτήτων του νερού που λαμβάνεται.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα και κάποια νοικοκυριά τα οποία δεν έχουν εξυπηρετηθεί ακόμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετηθούν όλοι και στη συνέχεια το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας θα μελετήσει τρόπους πλήρους αποκατάστασης μέσα στις επόμενες μέρες».